islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5788
EURO
35,0430
ALTIN
2.459,26
BIST
9.830,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
19°C

Etiyopya Mısır’a Karşı Güney Afrika’dan Yardım İstiyor

Etiyopya Mısır’a Karşı Güney Afrika’dan Yardım İstiyor

Mirat Haber Ajansı

Hristiyan çoğunluğa ve Müslüman azınlığa sahip Doğu Afrika ülkesi Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed Pazar günü Güney Afrika’nın Başkanı Cyril Ramaphosa’dan Mavi Nil Nehri üzerinde inşa edilen devasa barajla ilgili Mısır’la uzun süredir devam eden bir anlaşmazlığa müdahale etmesini istedi.

Eski adı Habeşistan olan Doğu Afrika ülkesinin Mısır’la ilişkileri 2011 yılında Büyük Rönesans Barajı’nın inşasına başlanmasından sonra kötüleşti. Mısır’ın su kaynaklarının %90’ı Mavi Nil’e dayalı olduğundan ve baraj bitince Etiyopya bu su kaynaklarına hükmedeceğinden Afrika kıtasının bu büyük hidroelektrik santrali projesi gerilimi artırdı.

Mavi Nil’in kuzeye akmadan önce Beyaz Nil ile birleştiği Etiyopya, Mısır ve Sudan, Kasım ayında önümüzdeki hafta bir anlaşma yapılması gerektiği konusunda müzakerelere başladı. Ancak Perşembe günü müzakerelerin son turunda ciddi anlaşmazlıklar devam ettiğinden taraflar anlaşmaya varamadı.

Bu hafta sonu Güney Afrika’yı ziyaret eden Abiy, Ramaphosa’yı bu ay içinde Mısır’dan devralacağı Afrika Birliği’nin yeni başkanı olarak müzakerelere müdahale etmeye çağırdı. Abiy, Güney Afrika siyasi başkenti Pretoria’daki basın toplantısında, Ramaphosa’nın iyi bir dost olduğundan, sorunu barışçıl bir şekilde çözmek için her iki taraf arasında bir uzlaşma sağlayabileceğini ifade etti.

Ramaphosa ise Güney Afrika’nın uzlaşmayı kolaylaştırılmada rol oynamaya açık olduğunu söyledi. İlgilendiği kadarıyla sevindirici olanın, her iki ülkenin de bu konuyu tartışmaya ve çözümler bulmaya istekli olduğunu belirten Başkan, meseleyi daha önce Mısırlı Cumhurbaşkanı Sisi ile görüşmesinde gündeme getirdiğini söyledi.

Abiy, Etiyopya ile komşusu Eritre arasındaki uzun süren çatışmayı çözme çabaları nedeniyle geçen ay Nobel Barış Ödülü’nü almıştı. Abiy’in 2018’de göreve başlamasından sadece üç ay sonra yapılan anlaşmada 20 yıllık sorun sona ermişti.

2013 yılında bir darbeyle demokrasiye son verilen ve Sisi rejimi altına giren Mısır’ın 100 milyonluk nüfusunun su kaynakları hemen hemen tamamen Nil nehrindeki suya, dolayısıyla bunu besleyen Mavi Nil’e dayanıyor.

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.