islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3658
EURO
34,9484
ALTIN
2.325,25
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
21°C
İstanbul
21°C
Açık
Cuma Parçalı Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Etiyopya Nil Barajıyla Mısır’ı Susuz Bırakacak

Etiyopya Nil Barajıyla Mısır’ı Susuz Bırakacak

Mirat Haber Ajansı

Mısır ve Sudan, Nil Nehri üzerindeki tartışmalı bir barajla ilgili müzakerelerin devam edeceğini belirtirken Mısır, Etiyopya’yı daha önce ulaştıkları “tüm anlaşmaları ve anlaşmaları” çöpe atmakla suçladı. Ayrıca, müzakerelerin üçüncü tarafı olan Etiyopya tarafından pek çok temel sorunun reddedildiğini belirtti. Mavi Nil’de 4.6 milyar dolarlık Büyük Etiyopya Rönesans Barajı’nın inşaatı, üç ana Nil Havzası ülkesi arasında tartışmalı bir nokta olmuştur. Baraj %70’den fazla tamamlandı. Bittiğinde Etiyopya’nın 100 milyon insanına ihtiyaç duyulan elektriği sağlamayı vaat ediyor. Üç ülke anlaşmaya varmadan yıllardır görüşmelerde bulunuyor. Bu görüşmeler Şubat ayında Etiyopya’nın ABD tarafından hazırlanmış bir anlaşmayı reddettiği ve Trump yönetimini Mısır’ı koruduğu suçlamasına kadar geldi.

Etiyopya önümüzdeki haftalarda barajın rezervuarını doldurmaya başlamak istiyor, ancak Mısır barajın ardındaki rezervuarı çok hızlı doldurmanın Mısır için mevcut Nil suyu miktarını önemli ölçüde azaltabileceği endişesini dile getirdi. Aylarca süren çıkmazdan sonra Sudanlı, Mısırlı ve Etiyopya su ve sulama bakanları geçen hafta görüşmelere yeniden başladılar. Müzakerelere ABD, Avrupa Birliği ve Afrika Birliği’nin şu anki başkanı olan Güney Afrika’dan gözlemciler de katılıyor.

110 milyonluk Hristiyan çoğunluklu Etiyopya, 100 milyonluk Müslüman çoğunluklu Mısır ve 40 milyonluk Müslüman Sudan’da üçte ikisi Müslüman toplam 250 milyon insan yaşıyor. Nil nehrinin suyunun kesilmesi halinde yüz milyon Mısırlı’nın hiçbir yaşam kaynağı kalmamakta.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.