islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3835
EURO
35,0525
ALTIN
2.326,19
BIST
9.098,30
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Parçalı Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Etiyopya’yla Tigray Eyaleti İlişkileri Gerildi

Etiyopya’yla Tigray Eyaleti İlişkileri Gerildi

Mirat Haber Ajansı

Etiyopyalı milletvekilleri, federal yetkililerin, geçtiğimiz ay Başbakan Abiy Ahmed’e hükümetinin “yasadışı” kabul ettiği seçimlerle meydan okuyan kuzey Tigray bölgesinin liderleriyle temaslarını kesmeleri kararını verdiler. Parlamentonun üst meclisi Federasyon Meclisi tarafından Salı günü geç saatlerde açıklanan karar, Abiy’nin 2018’de iktidara gelmesinden önce Etiyopya siyasetine hâkim olan ve halen Tigray bölgesine hakim olan Tigray Halk Kurtuluş Cephesi (TPLF) ile Abiy arasındaki ilişkilerin bozulmasını daha da ileri götürüyor ve halen devam ediyor.

Açıklamada, federal hükümetin bölgeye “temel hizmetler” sağlamak için Tigray’daki yerel kurumlarla çalışmaya devam edeceği, bunun da kararın tam bir kopma anlamına gelmediği belirtildi. TPLF, 1991’de acımasız Derg rejimini devirmesine neden olan silahlı mücadelenin başındaydı ve yönetimi devralan iktidar koalisyonunun baş aktörüydü. Ancak Abiy göreve geldiğinden beri, Tigray liderleri yolsuzluk davalarında haksız yere hedef alındıklarından, üst mevkilerden uzaklaştırıldıklarından ve ülkenin dertleri için günah keçisi ilan edildiklerinden şikayetçiler. Etiyopya Ağustos ayında ulusal seçimler yapacaktı, ancak ülkenin anket organı Mart ayında koronavirüs salgını nedeniyle tüm oyların ertelenmesi gerektiğine karar verdi. Tigray, 9 Eylül’de bölge parlamentosu için federal hükümetten onaysız kendi seçimlerini başlattı ve TPLF 190 sandalyeden 189’unu aldı. Abiy, Tigray oylamasını bir “gecekondu seçimi” olarak reddederken, askeri müdahale veya Tigray’ın finansmanını kesmek gibi dramatik misilleme önlemlerini reddetti. Çoğunluk Hristiyan azınlık Müslümanların yaşadığı 110 milyonluk Etiyopya, Amhara, Omoro, Tigray, Somali gibi çok sayıda etnik topluluktan oluşmakta. Bunlardan daha önce en büyüğü olan Eritre’deki Tigre etnik topluluğu uzun süre çatışmalardan sonra bağımsız oldu. Dolayısıyla ülkenin her an bölünme ihtimali bulunuyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.