islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5200
EURO
34,7937
ALTIN
2.424,45
BIST
9.730,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
19°C

Ev Kadınlarına da Emeklilik Hakkı Geliyor..

Ev Kadınlarına da Emeklilik Hakkı Geliyor..
26 Ağustos 2022 09:59
A+
A-

Emekli olmak için gün sayan milyonlarca kişinin yanında evinde el işleri yaparak aile bütçesine katkı sunan ev kadınlar da emekli olabilmenin yollarını arıyor. Bazı şartların gerçekleşmesi halinde sosyal güvencesi olmayanlara da emeklilik hakkı geldi.

Çeşitli nedenlerden dolayı iş hayatında olamayıp evinde el işleri yaparak aile bütçesine katkı sunan ev kadınlara da emeklilik hakkı geliyor. Emeklilik için prim, yıl ve yaş şartı bilindiği üzere istenen ilk şartlar arasında bulunuyor. Yani bir yerde çalışmak veya söz konusu primleri ödemek gerekiyor. Fakat hiç çalışma imkanı olmayan evinde aile bütçesine katkıda bulunan kadınlar için de düzenlemeye göre emekli olabiliyor. Posta Gazetesi’nde yer alan habere göre, evde el işleri yapan kadınların sigortalılığı için 2008 yılı için prime esas günlük kazanç alt sınırının on beş katı üzerinden başlanılarak, takip eden her yıl için bir puan arttırılmak suretiyle otuz katını geçmemek üzere malullük, yaşlılık, ve ölüm sigortaları ile genel sağlık sigortası primi ödemek yeterli oluyor. Ayrıca 2022 yılı için prime esas kazanç alt sınırının 29 katı üzerinden ödenmesi gereken aylık prim tutarı 1.547,90 TL olarak belirlendi.

İŞTE SGK’DAN YAPILAN O AÇIKLAMA:

EVDE EL SANATLARI İLE UĞRAŞAN KADINLARIN SİGORTALILIĞI
Dikiş, nakış, mutfak robotu, ütü ve benzeri makine ve aletler hariç olmak üzere, muharrik kuvvet kullanmamak ve dışarıdan işçi almamak şartıyla; oturdukları evlerde imal ettikleri havlu, örtü, çarşaf, çorap, halı, kilim, dokuma mamulleri, kırpıntı deriden üretilen mamuller, örgü, dantel, her nevi nakış işleri ve turistik eşya, hasır, sepet, süpürge, paspas, fırça, yapma çiçek, pul, payet, boncuk işleme, tığ örgü işleri, ip ve urganları, tarhana, erişte, mantı gibi ürünleri işyeri açmaksızın bu hak kadınlara tanınacaktır.

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.