islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4487
EURO
34,7895
ALTIN
2.446,57
BIST
9.940,33
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

EYT ile İlgili Müjdeli Haber Geldi: Bakanımızla Beraber Paylaşacağız

EYT ile İlgili Müjdeli Haber Geldi: Bakanımızla Beraber Paylaşacağız
18 Ocak 2022 12:15
A+
A-

Yıllardır belli aralıklarla gündemde olan emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) konusuyla ilgili milyonlarca kişiyi ilgilendiren müjde geldi. Bu sene içerisinde mağduriyeti sona erdirecek yol haritası belirlenecek. AK Partili isim müjdeli haberi verdi. EYT çıkacak mı? İşte haberin detayları…

Emeklilik amacıyla gerekli prim gün sayısını bitirdiği halde yaş şartı kademeli yükseldiği için emekli olamayanlara ‘EYT’li yani “emeklilikte yaşa takılanlar” deniliyor. Bu mağduriyetin de nedeni 1999 yılında çıkan yasa oluyor. Söz konusu yasa ile emekli yaşı ve istenen prim şartı da artmış, emekliliğine az bir zaman kalan on binlerce vatandaş emekli olabilmek amacıyla senelerce beklemek zorunda kalmıştı. EYT’liler, bu yüzden kendilerine kolaylık yapılmasını talep ediyordu.

Hükümet beklenen müjdeli haberi verdi. AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, “EYT’li kardeşlerimizin durumu çalışma programımızın içerisinde yer alıyor. İnşallah 2022 yılı içerisinde EYT’lilerle ilgili ne yapacağımızın müjdesini, Çalışma Bakanımızla (Vedat Bilgin) beraber paylaşacağız” dedi. Akbaşoğlu, dün iştirak ettiği bir televizyon programında, EYT’lilerin şu anda içerisinde bulunduğu durumun 2002 öncesi yasaya dayandığını kaydetti.

Akbaşoğlu, şu ifadeleri kullandı: “EYT yapılanmasında olan değerli kardeşlerimiz; bu konuda bir yaklaşım sergileyerek daha önceki düzenlemelere göre kendilerine yaşın isabet ettiğini, daha fazla çalışarak emekli olabileceğini ifade ediyor ve ‘ben primimi doldurup şu yaşa geldikten sonra emekli olabileyim’ şeklinde yaklaşımlarını ortaya koyuyor. AK Parti olarak biz bir sıralama ilan ettik. Bu sıralama (ek zam, 3600 ek gösterge vb.) çerçevesinde tüm bu sorunların çözüme kavuşacağını belirtmek isteriz.”

DAHA ÖNCE 25 YIL VE 5000 GÜN KOŞULU VARDI

8 Eylül 1999 öncesinde SSK’lı, Bağkur’lu ve Emekli Sandığı (memur) mensubu olarak iş hayatına başlayanlar erkek ise 25 yıl ve 5000 gün, kadın ise 20 yıl ve 5000 gün koşuluyla emekli olabiliyordu. Örnek olarak; 18 yaşında sigortalı işe başlayan bir kadın 5000 günlük primi tamamlarsa 38 yaşında, erkekler de 43 yaşında emekliliğe hak kazanabiliyordu. 1999 yılında emeklilik yaşı ve istenen prim şartı yükseldi.

1999 sonrası işe girecekler için kadınlarda emeklilik yaşı 38’den 58’e, erkeklerde 43’ten 60’a yükseltildi. SSK’ya tabi çalışanın emeklilik için ise gereken gün sayısı 7000’e çıkarıldı. 1976 ile 1999 yılları arasında işe girenlere “kademeli yaş” koşulu getirilirken, 5510 sayılı yasa ile 30 Nisan 2008 tarihinden sonra işe girenlerde emeklilik yaşı 65 oldu.

BAKAN BİLGİN KONUŞMUŞTU

Emeklilikte prim gün sayısını tamamlama, yıl ve yaş durumunun dikkate alındığını ifade eden Bakan Bilgin ise şöyle konuşmuştu:

“Emeklilik meselesi 3 şarta bağlanmış. 1 prim gün sayısını tamamlama, 2 yıl, 3’üncüsü yaş… Üçüncü şık sorun. Yaş şartını yerine getirmemiş olanlarla ilgili sorun.”

“Yaş da bu işin şartlarından biri denilen bir anayasa kararı var. Prim ödeyecek insan sayısı ile emekli olacak insan sayısı arasında bir oran var.”

“Türkiye’de bu rakam 2’nin altına düştü. Düzenlemeler yapılırken bunlar dikkate alınmıştır. Emekliliğimizi planladığımız için bize haksızlık yapıldı diyorlar.”

“Çalışma programı içinde var. Ama aşama aşama çözüyoruz. Öncelikli sorunlarımız emeklilerimizin durumu, 3600 ek gösterge, sözleşmeli personel…”

“Tüm bunları düzenleyecek düzenleme yapmak. İşçi sendikalarımızla yapacağımız sözleşme hakları ve enflasyon farkları çalışmalarımız var. Tüm çalışmaları ele alacağız. Önceliklerimizi sıraladım.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.