islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
13°C
İstanbul
13°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
21°C
Salı Az Bulutlu
23°C

EYT’ye Avrupa Formülü

EYT’ye Avrupa Formülü

Emeklilikte Yaşa Takılanlar İçin Yurt Dışı Sistemi Çalışmaları Yapılıyor
Emeklilikte yaşa takılanlar için yurt dışı formüllerinin hayata geçirilmesi için çalışmaların başlatılması ve 2022 yılında hazırlıkların tamamlanması öngörülüyor.
EYT için Avrupa’da kullanılan kesinti sisteminin Türkiye’de de kullanılması gündemde. Bu sistem yaş beklemeden emekli olmak isteyenler için çare niteliğinde olacak. Maaşlarından yapılan kesinti ile kişiler emeklilik yaşını doldurmadan emekli olabilecekler. Emeklilik yaşı dolduğundaysa kesintisiz maaş alabilecekler.
Emeklilikte yaşa takılanlar için içinde Almanya sisteminin de bulunduğu yurt dışı formülleri incelenecek. Almanya’daki sisteme göre emekli aylığına kalan her yıl için yüzde 2 kesinti yapılıyor. Emeklilikte yaşa takılanlar çalışmalara odaklanmış durumda. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın yürüteceği çalışmanın kapsamına 9 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olan vatandaşlar giriyor. Yurtdışındaki uygulamaların da masaya yatırılması ve Almanya ve Finlandiya formüllerinin ele alınması bekleniyor. Almanya’da uygulanan formüle göre, sigortalıya bir teklif sunularak emekliliğine kaç yıl kalmışsa o dönem için yıllık yüzde 2 miktarında belli oranda kesinti gerçekleştiriliyor. Yani emekliliğine 4 yıl kalan birisinden yapılan kesinti oranı yüzde 8. Böylece çalışan daha az maaş alarak daha erkenden emekli olabiliyor. Finlandiya formülünde de Almanya formülünde olduğu gibi sigortalı belli oranda kesintiyle erken emekli olabiliyor. Fakat yasanın söylediği emeklilik yaşına ulaşınca kesinti ortadan kalkıyor.


ESNAFA 7200 GÜN TALEBİ


Avrupa’dan örnek alınan ve yaşa takılanlar için kolaylık sağlaması öngörülen sistemle ilgili titizlikle sürdürülen çalışmaların 2022 yılında biteceği düşünülüyor. Çalışma Bakanlığı detayları Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunduktan sonra son kararı cumhurbaşkanının vermesi bekleniyor. Çalışmanın 2022 yılında bitirileceği öngörülüyor. Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, “4 Ekim 2000’den önce oda ve vergi kaydı olup esnaf olarak faaliyette bulunan binlerce kişi var. Fakat o dönemde Bağ-Kur kaydı olmaması nedeniyle emekli olamıyorlar. Bir defaya mahsus geriye dönük borçlanma imkânı tanınmalı.” açıklamasında bulundu. Emeklilikte yaşa takılan kesime yönelik çalışmaların sürdürüldüğünü belirten Palandöken esnafın da çalışmalara dâhil edilmesini istedi, “Esnaf 9 bin gün ile değil, SSK’lılar gibi 7 bin 200 prim günüyle emekli olabilmeli.” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.