islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5868
EURO
34,8351
ALTIN
2.495,48
BIST
9.636,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Açık
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
21°C
Salı Az Bulutlu
22°C

EZHER ŞEYHİ AHMED ET-TAYYİB’TEN TALİBAN’A SERT MESAJ

EZHER ŞEYHİ AHMED ET-TAYYİB’TEN TALİBAN’A SERT MESAJ
1 Ocak 2023 09:00
A+
A-

Mısır’daki El-Ezher Üniversitesi Şeyhi olan İmam Ahmed el-Tayyib, Taliban yönetim tarafından verilen Afgan kadınları üniversite eğitiminden alıkoyma kararının İslam hukukuna aykırı olduğunu söyledi.

Şeriatın erkekleri ve kadınları “beşikten mezara” kadar eğitim almaya çağırdığını açıkladı. Yasağı hem Müslümanlar hem de gayrimüslimler için çok şaşırtıcı olarak nitelendirdi. Bu yasağı koymuş olmanın herhangi bir gereğinin bulunmadığı ve hiçbir Müslümana da yakışmayacak bir karar olduğunu söyledi. Neticede ise Taliban liderlerini bu kararı geri almaya çağırdı.

Ve dedi ki: Onları, İmam Hafız İbn Hacer’in “Tehzibü’t-Tehzib” adlı kitabını incelemeye davet ediyorum. Nitekim bilsinler ki -eğer bilmiyorlarsa – İmam Hafız İbn Hacer, bu eserinde içlerinde bir hadis ravisi, bir hukukçu ve bir tarihçinin de bulunduğu 130 kadın şahsiyetten bahsetmektedir. Ayrıca bu önemli şahsiyetler kadın sahabelerden, tabiûndan ve bu dönemde yaşamış olan mühim kimselerdendir. Aynı şekilde Zeyneb el-Amili’nin “A’lâmu’n-Nisa” adlı kitabı ve Ömer Rıza Kehale’nin “A’lâmu’n-Nisa” adlı kitabında da aynı şeyler vardır.

Al-Tayyib , kararın İslam hukukunu temsil etmediğini ve Kuran’ın çağrısıyla temelden çeliştiğini söylüyor.

Yazısının sonunda, kadınlar ve kız çocuklarının eğitim almasına, ayrıca kadınların yasal haklarından mahrum bırakılmasına neden olacak herhangi bir karara karşı uyarıda bulundu. İslam, ilim arayışını erkek ve kadın her Müslümana farz kılmıştır. Nitekim; “De ki: Bilenlerle bilmeyenler hiçbir olur mu?”, buyurulmuştur.

Bilindiği üzere son zamanlarda Taliban, kadınların üniversitelerde okumasını yasakladı ve özel eğitim merkezlerinin dahi kız öğrencilere eğitim vermemesi talimatını vermişti.

Afganistan’da Taliban’ın kadınların üniversiteye gitmesini yasaklaması gibi Kandahar’da kızların okumasını da engelledikten sonra 12 yaşından büyük kızların okula gitmesini de yasakladı.

 

 

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.