islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
17°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
17°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Facebook dünya liderlerinin “vatandaşlarını aldatmasına olanak sağlıyor”

Facebook’ta 2016 ABD seçimlerinde yaşanan skandaldan sonra da dünya liderlerine seçimleri kazanmaları yönünde seçmen davranışlarını etkileyecek algoritma boşluğu yer alıyor.

Facebook dünya liderlerinin “vatandaşlarını aldatmasına olanak sağlıyor”

Facebook’ta 2016 ABD seçimlerinde yaşanan skandaldan sonra da dünya liderlerine seçimleri kazanmaları yönünde seçmen davranışlarını etkileyecek algoritma boşluğu yer alıyor.

Mirat Haber Ajansı

Facebook, defalarca dünya liderlerinin ve politikacıların, yaptığı yanlışın kanıtlarına rağmen halkı aldatmak veya muhalifleri taciz etmek için platformunu kullanmalarına izin verdi. İngiliz dergisi The Guardian, Facebook’un şirket personeli tarafından proaktif olarak tespit edilen 25 ülkede siyasi olarak manipülatif davranışlara sahip 30’dan fazla davayı nasıl ele aldığını gösteren kapsamlı dahili belgeler elde etti. Araştırma, Facebook’un medyanın ilgisini çeken veya ABD’yi ve diğer zengin ülkeleri etkileyen ihlalleri ele almaya öncelik vermek için yoksul, küçük ve batılı olmayan ülkelerde platformunun büyük ölçüde suistimal edilmesine nasıl izin verdiğini gösteriyor. Şirket, ABD, Tayvan, Güney Kore ve Polonya gibi ülkeleri etkileyen siyasi manipülasyonu ele almak için hızlı hareket etti. Öte yandan, Afganistan, Irak, Moğolistan, Meksika ve Latin Amerika’nın çoğundaki vakalarda yavaş hareket ediyorlardı ya da hiç gitmiyorlardı. Facebook 2,8 milyar kullanıcısıyla dünyadaki hemen hemen her ülkenin siyasi söyleminde baskın bir rol oynuyor. Ancak platformun algoritmaları ve özellikleri, siyasi tartışmaları çarpıtmak için manipüle edilebilir ve değiştirilebilir.

Seçmen davranışlarını değiştiriyor

Bilgiler, sahte davranışlarla mücadele etmek için şirketin, bütünlük organizasyonunda çalışan, Facebook’ta eski bir veri bilimcisi olan Sophie Zhang tarafından sağlandı. Facebook için yeterince bir PR riski olarak görülmediği için Facebook’ta yapılmayan çok fazla zarar olduğunu belirtti. Buna rağmen, böyle bir eylemsizliğin bedelinin Facebook tarafından değil, dünyanın tamamı tarafından karşılanacağını ifade ediyor. Facebook, 2016 ABD seçimlerinin tarihi fiyaskosunun ardından platformunun devlet destekli siyasi manipülasyonuyla mücadele etme sözü verdi. Rus ajanlarının Amerikalı seçmenleri aldatmak ve bölmek için gerçek olmayan Facebook hesaplarını kullandıkları iddia edildi. Ancak bunu takiben bile, şirket, dünya çapındaki siyasi liderler tarafından araçlarının yaygın manipülasyonu ve kötüye kullanıldığına dair kanıtlar sunulduğunda zamanında harekete geçmeyi defalarca başaramadı.

Facebook, Eylül 2020’de zayıf performans nedeniyle Zhang’ı kovdu. Son gününde, Zhang 7800 kelimelik bir veda notu yayınladı. Yabancı uyruklu hükümetler tarafından platformu kötüye kullanarak kendi vatandaşlarını yanıltmak için nasıl çok sayıda bariz girişimde bulunduğunu anlattı. Not, şirketi ihlalleri ele almadaki başarısızlığından ötürü eleştiriyordu. Bunun haberi ilk olarak Eylül ayında BuzzFeed News tarafından bildirildi. Zhang, ifşalarının Facebook’u dünyanın geri kalanı üzerindeki etkisini hesaplamaya zorlayacağını ümit ederek şimdi öne çıktığını ifade ediyor. Bir Facebook sözcüsü olan Liz Bourgeois, Bayan Zhang’ın platformumuzdaki kötüye kullanımı ortadan kaldırmaya yönelik önceliklerini ve çabalarını tanımlamasına temelde katılmadıklarını açıkladı. Şirket, Bayan Zhang’ın iddialarını henüz tekzip etmedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.