islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
16°C
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Pazar Az Bulutlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
16°C
Salı Hafif Yağmurlu
17°C
Çarşamba Az Bulutlu
20°C

FAİZ, BORÇ VERİP FAİZ ALANLARI DA BATIRIR!

FAİZ, BORÇ VERİP FAİZ ALANLARI DA BATIRIR!
11 Eylül 2023 12:00
A+
A-

G20 zirvesinde kritik başlık: Dünyanın borçları nasıl ödenecek?

09/09/202 KARAR

Yeni Delhi’de bugün başlayan G20 zirvesinde yüksek borçlanma yükü altında ezilen ülkelerin sorunları da masaya yatırılacak. Dünyada kamu borçlarının toplamının 92 trilyon dolar olduğu tahmin ediliyor.

Yüksek borçlar altında ekonomik krizlerle boğuşan az gelişmiş ve gelişmekte olana ülkeler G20 zirvesinde destek beklentisi içinde

Birleşmiş Milletler’in 2022 verilerine göre dünyadaki tüm kamu borçları 92 trilyon dolara yükseldi. Bu borçlanmanın en büyük mağdurları ise ödemek zorunda kaldıkları yüksek faizlerle bütçelerinde büyük açıklar veren az gelişmiş ülkeler.

Dünya Bankası verilerine göre dokuz Afrika ülkesi iflas etmiş durumda. Yani hiçbir ödeme yapamıyorlar. Gelir düzeyi düşük olan 60 ülke ise ya bir borç krizi yaşıyor ya da yüksek bir borç krizi rizikosuyla karşı karşıya. Ortalama gelir düzeyine sahip ülkelerin dörtte birinin ise borç krizine girme tehlikesi var.

SORULMASI GEREKEN SORU

Dünyada kamu borçları toplamı 92 trilyon dolar. Örneğin Amerika ve Japonya da borçlu ülkeler olduğuna göre alacaklılar kim/kimler?

Alacaklılar kapitalist sistemin ağababaları. Dünyanın, bir kısmı bilinen ünlü milyarderleri. Uluslararası şirketleri ve bankalarıyla dünyanın kanını emiyorlar. Bunlarla örgütlü mücadele gerekir. Bu mücadele Müslümanlar için farzdır. Onlar bu mücadeleyi yapamazlarsa sonunda ilahi adalet devreye girer.

Evet devreye girecek ilahi adalet  var. İlahi adalett sabırlıdır. Sillesini vurdu mu çökertir. Nasıl mı? Onu biz bilmiyoruz ama Rabbimizin HAK olan  tehdidini ve gerçekleşeceğini biliyoruz. Okuyalım:

“Allah, faiz ve tefecilikle elde edilen kazancı yani ribâyı mahveder, karşılıksız yarımlar ve borç vermeler olan sadakaları ise kat kat artırır. Nitekim faiz ve tefeciliğin yaygınlaştığı toplumlarda, çıkarcılık ve bencillik duyguları egemen olur. Sürekli sınıf çatışmaları, anarşi ve toplumsal bunalımlar yaşanır, borçlar ödenemez olur. Karşılıksız yardım ve iyiliklerin yaygınlaştığı toplumlarda ise kardeşlik, birlik ve dayanışma duyguları hâkim olur; refah ve zenginlik toplumun her kesimine yayılır. İşte bu yüzdendir ki, fakirlere verilen sadakalar cennet nimetlerine, faiz kazançları ise cehennem azabına sebep olur. Çünkü Allah, faizcilikle nankörlüğe batmış günahkârların hiçbirini sevmez.” (Bakara 2/276)

 

 

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.