islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5993
EURO
34,8293
ALTIN
2.495,94
BIST
9.463,31
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Açık
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
21°C
Salı Az Bulutlu
22°C

FAİZ DEPREMLERİNİ DURDURABİLSEK YARALAR SARILIR

FAİZ DEPREMLERİNİ DURDURABİLSEK YARALAR SARILIR
28 Şubat 2023 10:04
A+
A-

Türkçe yayın yapan bir önemli ülke sitesinin  haberi şöyle:

Dünya Bankası: Depremler Türkiye’de 34,2 milyar dolarlık hasara neden oldu.

Dünya Bankası, 6 Şubat’ta Türkiye’yi vuran depremlerin ülkede 34,2 milyar dolarlık fiziksel tahribata neden olduğunu; yeniden inşa ve toparlanma maliyetlerinin ise iki kat daha yüksek olabileceğini söyledi.

Yorumumuz

Müslümanlar olarak Allah’ın kitabı olduğuna inandığımız veya inanır göründüğümüz Kur’ân’a göre depremi yorumlayamadığımız açık.

Böylesi bir felaket sonrasında tövbe ederek Rabbimize ve yasalarına yönelemediğimiz de bir gerçek. Bir tek güzelliğimiz var oda fıtrat/yaratılış çizgimizi koruduğumuzun kanıtı olan yardımlaşmamız. Yaralarımızı sarmada tek vücut oluşumuz.

Bu durum millet olarak bir saldırıya uğramamız halinde bir bütün olarak hareket edebileceğimizi de dostlar yanısıra düşmanlarımıza da göstermiştir.

***

Yabancı gözle bakıldığında 6 ŞUBAT depreminde  tahmini zararımız 34.2 milyar dolar. Yeniden inşa çalışmalar için de yaklaşık 70 milyar dolar, yani takriben 1.4 trilyon Türk lirasına ihtiyacımız var.

Biz millet olarak yani devlet ve özel sektör olarak yaklaşık bu miktar paraları her yıl borç faizi olarak ödüyoruz.

Üstelik bu miktar bir parayı da biz bankalara kaydi para olarak oluşturtuyoruz. Bu sebeple bankaların kârları 2022’de  bir önceki seneye göre yüzde 400 arttı.

Buradan bizi asıl çökertenin her yıl tekrarlanan ekonomik yani faiz depremleri olduğunu anlıyoruz.

Bizler  depremin yaralarına sarmada olduğu gibi borca dayalı para sistemine ve faize müstenit  ekonomi düzenine karşı bir milli mutabakat kurabilirsek bütün ülkemizi yeniden inşa edebiliriz.

Hulâsa ihtiyacımız paraya değil akladır ; bir diğer anlatımla İslami doğrultuda veya fıtrat çizgisinde  kullanacağımız akladır.

 

ETİKETLER: Manşet