islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4682
EURO
34,7369
ALTIN
2.440,30
BIST
9.933,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

FAİZE ALTERNATİF YEREL MODELLER

FAİZE ALTERNATİF YEREL MODELLER

Sabah Namazı Sonrası Ekonomi Sohbeti

Namazsız Müslüman olarak yaşam sürmek mümkünmüş gibi namazları aksatır olduk. Hele hele başta sabah namazları olmak üzere cemaat namazlarını büsbütün ihmal ettik. Cuma ve bayram namazları olmasa halimiz büsbütün yaman…

Pazar günü sabah namazından sonra ekonomi ile ilgili maden mühendisi dostumuz dıştan büyük iş adamı görünen faize batmış  ünlü yakınından ve kâr etmeyen uyarılarından bahsetti.

Faize Tapar Müslümanlar

Müsiad camiasında marûf  olup benim de tanıdığım, İslâm’dan bahsederken mangalda kül bırakmayan  bu kişi ve benzerlerinin batması haktır. Allah’a ve elçisine savaş açmış  ve Onlar tarafından da harb  ilan edilmiş (Bakara 279)  ekonomik yapı, bu yapıyı kurup işletenleri ve besleyenleri de bitirecektir. (Bakara 2/276) Âhiret sorgulaması  ve azabı ise önümüzde.

Dört gözle yeni dönemin ekonomi yönetimini bekliyorum. Aynı veya benzeri zihniyetli kişilerden oluşursa Allah milletimize yardım etsin ve bize mücadele gücü versin.

Ekonomist değilim ama hayatı takip eden bir Müslümanım. Faiz zulmü ve sömürüsü ile ilgili pek çok yazı yazdım. Takipçilerimiz sordular: Faizsiz yapı nasıl kurulabilir? Bu soruya ben cevap veremem ama  verebilecek kadrolarımız var.

Benim söyleyebileceğim halkımıza dayalı yerel modeller üzerinde çalışılması gereğidir.

Sorsak Önerilecek Olan  Banka ve Faizdir

Geçen gün iki yıllık yüksek okullarda ekonomi dersleri okutan kardeşimize sordum. Bir ev veya otomobil almak istersek ne yapabiliriz? Bana kapitalist ekonomi ile şartlı kafalar gibi bir cevap verdi. Bir bankaya gider kredi çekeriz. Yani illa da Banka/Faiz.

Peki  başka bir alternatif yok mu? Var hem de başarı ile uygulanmakta.

a. İmece Usulüne Dayalı Yerel Atın Günü Modeli

Geçen hafta Hürriyette hiç de beklemediğim bir yazı okudum:

http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/sefer-levent/altin-gunu-modeliyle-ev-satisi-yayginlasiyor-40881885

“Altın günü modeliyle ev satışı yaygınlaşıyor” başlıklı yazı bizde imece usulüne dayalı faizsiz bir model. Hiçbir resmi devlet destek görmediği halde bu modelle onbinlerce insan ev sahibi  oldu. Mirat Haber’imizde alıntıladığımız bu yazıyı okumanızı öneririm.

b. Denetimli Borsacılık Modeli

Aylar önce bir yerel model de ben önermiştim.

https://www.mirathaber.com/ali-riza-demircan-faize-alternatif-cozum-olarak-denetimli-borsacilik-1-1005y

Faize alternatif çözüm olarak denetimli borsacılık”başlıklı yazımızda önerdiğimiz modeli ana hatlarıyla açıklamıştım. Bu yazımızın da okunmasını tavsiye ederiz.

Siyasî İrade Gerçekten İsterse

Siyasî irade gerçekten ister ve atılım yaparsa daha nice yerel modeller ortaya konabilir. Biz gayret edersek Rabbimiz de bize başarı yollarını açar engellenmemize de mani olur.

Ali Rıza Demircan

Not: Yayınlamak üzere yerel model önerilerinizi bekliyoruz.

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.