islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3256
EURO
35,0914
ALTIN
2.298,82
BIST
8.983,90
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
20°C
İstanbul
20°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Faize Yeni Elbise İnsani Finans mı?

Faize Yeni Elbise İnsani Finans mı?
29 Kasım 2017 08:22
A+
A-

“Küresel Katılım Finans Zirvesi” (Global Participation Finance Summit – GPAS İSTANBUL), 16-17 Kasım 2017 tarihlerinde İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleşti. Açılış konuşmasını Cumhurbaşkanı yaptı.

Söz konusu zirve, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Müstakil Sanayici ve iş adamları Derneği (MÜSİAD) ile Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) organizasyonunda, Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu, Başbakanlık Sermaye Piyasası Kurumu, Başbakanlık Diyanet İşleri Başkanlığı ve Yüksek öğrenim Kurulu Başkanlığı’nın destekleriyle gerçekleşti. 50 ülkeden 100 kurumsal katılımcı katıldı.

Cumhurbaşkanından beklenen faiz çıkışlarından farklı olarak, çevresindeki ekonomiyi yönetenlere “enflasyonun nedeni faizdir” diyerek onlarla görüş olarak ayrı düşündüğünün bir kez daha altını çizerek, faizlerin düşürülmesi şeklinde itiraz etti.Bunun bir çözüm olmadığını, sorunun sistemsel olduğunu, sistemin işleyişine müdahale edilmesi gerektiğini ve bunun zor olmadığını söylüyoruz.

Programa katılan kurumlara baktığımız zaman faizle ilgili muhalefeti suçlamak gibi gülünç bir duruma elbette düşecek değiliz. Faizin nedeni, faizin varlığını sürdüren programa katılan bu kurumlardır. Bu kurumların işleyiş biçimidir.

Bahsettiğimiz kurumların başlarındaki insanların vizyonlarının, kurumların yapısal bir yenilemeye gidecek güçlerinin olmadığını biliyoruz. Çünkü bugüne kadar bunun hiç emarelerini görmedik.

Bu toplantıda TCMB, BDDK, SPK, Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı gibi kurumların mevcut yapıları faizcilik üzerine olup, Diyanet işleri Başkanlığının aynı çatı altına gelmesi, sanırım işi insani finansa evirmek için iyi bir imaj oluşturmak içindi.

Daha önce sık sık duyduğumuz İslami finanstanımlaması halk nazarında inandırıcılığını kaybetmiş olacak ki “insani finans” gibi bir isim tercih edildi. Finans kavramı Fransız bir kavram olup borç vermektir. Mevcut kurumlar borcu faizsiz düşünmediği halde buraya insani finans demekle ne amaçlanmıştır?

Burada şunu ifade etmekte yarar görüyoruz. Müsiad’in yeni başkanı Sayın Abdurrahman KAAN beyin, faizle ilgili yaptığı çıkış yerinde olup; sistematik olarak Müsiad’ın bu mücadeleyi yeni bir ekonomik modeli oluşturacak ekiple sürdürmesi gerektiğini düşünüyoruz. Paraya odaklı sistem yerine, yatırıma odaklı bir büyümeyi önermesi dikkate alınması gereken bir açıklamadır ancak yeterli değildir.

Bizim sık sık bütün yazılarımızda “Taban Ekonomisi” başlığında dile getirdiğimiz üretime, emeğe odaklı yeni bir ekonomik modelin izlerini taşıyan büyümeye dayanan yeni bir finans sistemi faizsiz bir para üretimi ile olabileceğini, bunun da toplantıya katılan başta BDDK, SPK ve TCMB olmak üzere tüm devlet kurumlarının yeniden yapılanmasından geçtiğini söylüyoruz..

Konuşmacıların genelleyici ifadelerine baktığımız zaman, bireysel nasihatlara bürünmüş, anı kurtarma, etliye sütlüye dokunmayan konuşmaların ötesine geçmiyor. Gerçekleri söyleyememe sadece oturulan koltuk kaygısından kaynaklandığını düşünmüyoruz. Gerçekte çözüm önerileri yoktur.Çok başlılık finansal sistem içinde kim ne yapacağını, yaptığının nasıl bir etkiyle kendilerine döneceğini bilmiyor. Bu durum borca dayalı ve sürekli faiz bedeli ödettiren faizci yapının baş aktörleri bankaların işine yarıyor.

Bu tür toplantılar artık çözüme odaklı projeye dayanmalıdır. Doğru ekiple, doğru zamanda, doğru proje ile başlanmalıdır. Sistem içerisindeki bağımlılıkları koparmadan, başka bir ifade ile;finansal sistemi kontrol altına almadan yeni modelin kurulması gerçekleşmeyecektir.

Kürsülerden öğrencilere kapitalistekonomi modellerini anlatan hoca gibi, finans diline sarılarak gerçekleştirilen sunumlar, çözüm kümesini elbetteoluşturamayacaktır.

Türkiye kendi ekonomik yapısını millileştirmek zorundadır. Milli bir iktisat politikasının gerçekleşmesi için milli olmayan dışa bağımlı, sürekli devleti, sanayiciyi ve tüketiciyi borçlandıran modelden vaz geçmek zorundadır.

Bu iktisadi devrime engel olan “yarın daha güzel olacak” yalanlarını karar otoritelerine pompalayan kripto bürokrasininde elbette temizlenmesi en önemli adımlardan biri olacaktır.

Selam ve dua ile…

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.