islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
17°C
Salı Az Bulutlu
17°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
18°C

FAİZLER ZİRVEDE

FAİZLER ZİRVEDE
24 Temmuz 2023 11:30
A+
A-

{ Mevduatta Düşüyor, Kredide Artıyor

Merkez Bankası yavaş adımlarla faizi yükseltirken kredi faizleri hızla artarak 20 yılın zirvesinde hareket ediyor. Mevduat faizlerinde ise sert düşüş var.

Sözcüden 23 Temmuz tarihli EMRE DEVECİ haberi:

23 Haziran haftasında ortalama yüzde 41,98’e kadar yükselen üç aya kadar vadeli TL mevduat faizi, son üç haftada yaklaşık 700 baz puan düştü ve geçen hafta yüzde 34,99 oldu.

KREDİ FAİZLERİ 20 YILIN ZİRVESİNDE

Kredi faizlerinde ise farklı bir tablo var. Faizler hızla yükselirken, kredi muslukları da ciddi şekilde kısıldı.

Mevduat ile kredi faizleri arasındaki alışılmadık tablonun sürmesi ve bozulan enflasyon beklentileri, kredi faizlerini de yukarı itiyor.

İhtiyaç kredisi faizleri geçen hafta ortalama yüzde 48,13’e kadar yükseldi ve 20 yılın zirvesinde hareket etmeyi sürdürdü. Bu oran, mart başında yüzde 25 seviyesinde bulunuyordu.

Taşıt kredisi faizleri de geçen hafta ortalama yüzde 41,34 seviyesine ulaştı ve 20 yılın zirvesinde yükselişini sürdürdü.

Martta yüzde 16 seviyelerinde olan konut kredisi faizleri de geçen hafta ortalama yüzde 32,58 ile 20 yılın zirvesinde yer aldı.

Mart başında yüzde 13 seviyelerinde olan ortalama ticari kredi faizleri ise geçen hafta yüzde 24,53 oldu.

Ticari kredi faizleri, TCMB’nin politika faizine endekslendiği için ve belirli bir oranın üzerindeki faizler istendiğinde bankalar menkul kıymet tesis etmek zorunda olduğu için görece düşük seviyede ancak oran son dönemlerde yükseliyor.

Dahası seçim sonrasında krediye ulaşımda büyük sorunlar yaşanıyor.}

CUMHURBAŞKANI KARŞIT AMA

Cumhurbaşkanımız faiz karşıtı olduğunu ilan ede dursun, onun yirmi yıldır yönettiği Türkiye faiz cenneti oldu, faizler zirve yapıyor. Ülkemiz-Milletimiz sömürülüyor.

Bu da şunu gösteriyor. Önemli olan kişisel görüşler değil, kapitalist sistem.

Muhalefet partileri, medya, üniversite sendikalar ve ekonomistler sistemi onaylıyor. Zulmü sisteme değil şahıslara mal ediyor.

AK Parti de sistemi değiştiremiyor. Parti olarak böylesi bir iradesi var mı? Bu da kesin değil.

İslam’ın inanç, çalışma, ürettim, tüketim  ve bölüşüm kurallarına dönüş dışında çare görünmüyor.

Allah sonumuzu hayreylesin.

FAİZLER ZİRVEDE      MUHALEFET      KAPİTALİST SİSTEM

CUMHURBAŞKANI     İSLAM

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.