islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5689
EURO
34,8568
ALTIN
2.429,22
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
24°C
İstanbul
24°C
Hafif Yağmurlu
Çarşamba Az Bulutlu
22°C
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
17°C

Farklı Bir Açıdan Kadir Gecesi

İslâm Medeniyetinin kaynağı ise Kur’an’dır. Kur’an ise Ramazan ayında, Kadir Gecesinde inmeye başlamıştır. Kadir gecesinde inen ayetlerin ilkinin “İkra’=oku”[6] diye başlaması da çok anlamlıdır.

Farklı Bir Açıdan Kadir Gecesi
28 Nisan 2022 09:50
A+
A-

Kadir gecesinde neler oldu? 

1-İçinde geçmişin ve geleceğin ilmi bulunan Kur’an, bu gecede inmeye başladı. 

2-Son Peygamber Hz. Muhammed (sav)’e Peygamberlik bu gece verildi.  

3-Bin ayda ancak elde edilecek sevab, rahmet, bereket, mağfiret ve salih amellerin mükâfatı bu geceye, Kadir gecesine yüklendi. Bu kazancın, bu geceye kavuşup ve bu geceyi ihya edenlere verileceği ilan edildi. Peygamberimiz buyurmuşlar ki: “Kadir Gecesi’ni, fazilet ve kudsiyetine inanarak ve sevabını yalnız Allah’tan bekleyerek ibâdet ve tâatle geçiren kimsenin -kul hakkı hâriç- geçmiş günâhları bağışlanır.”[1] Allah’ın ikram ve ihsanıyla seksen küsur senelik bir ömürde elde edilecek bir bereketi, bir sevabı, kul bir gecede kazanır.  

4-Bu gecenin özel duası olarak Peygamberimizin yaptığı ve öğrettiği dualardan birisi de şudur: 

اللَّهُمَّ إِنَّكَ عَفُوٌّ تُحِبُّ العفْوَ فاعْفُ عنِّي “Allah’ım! Sen çokça affedicisin, affı seversin, beni de affeyle.”[2] 

5-Sayılamayacak derecede meleğin ve Cebrail’in bu gece yeryüzüne indiği, ineceği, her güzel işi takdir, tanzim ve teftiş edip fotoğraflar alacakları ve çekimler yapacakları haber verildi. Adeta, insanlara güzel pozlar vermeye hazır olmaları söylendi.  

5-Kur’an’da ismi geçen tek mübarek gece Kadir gecesidir. Bu geceyi anlatan surenin adı, Kadir suresidir. Mekke’de nazil olmuştur ve beş ayetten ibarettir. Bu surede Cenab-ı Hak şöyle buyurmaktadır: 

إِنَّا أَنزَلْنَاهُ فِي لَيْلَةِ الْقَدْرِ 
“Doğrusu Biz, Kurân’ı Kadir gecesinde indirdik.
وَمَا أَدْرَاكَ مَا لَيْلَةُ الْقَدْرِ 
Kadir gecesinin ne olduğunu bilir misin sen?
لَيْلَةُ الْقَدْرِ خَيْرٌ مِّنْ أَلْفِ شَهْرٍ 
“Kadir gecesi; bin aydan daha hayırlıdır.”[3]
تَنَزَّلُ الْمَلَائِكَةُ وَالرُّوحُ فِيهَا بِإِذْنِ رَبِّهِم مِّن كُلِّ أَمْرٍ 
O gece Rab’lerinin izniyle Ruh ve melekler, türlü türlü işler için iner de iner.” 
سَلَامٌ۠ هِيَ حَتّٰى مَطْلَعِ الْفَجْرِ 
O (gece), şafak sökünceye kadar, (Allah’tan uyanık müminlere) bir selamdır.”[4] O selamın içinde o selama hazır olanlara selamet var, sıhhat var, servet var, bereket, güven, huzur , yardım,  şefkat, merhamet var; moral, af, bağış, sevinç ve kuvvet var. 

6-Bu gün dünyaya hâkim olan Modern Medeniyetin temelleri Kadir gecesinde atıldı.  

-Nasıl? 

-Arz edeyim: Bu günkü modern Avrupa medeniyeti, varlığını Ronesans’a, Ronesans da varlığını Endülüs İslâm Devletine ve medeniyetine borçludur.[5] İslâm Medeniyetinin kaynağı ise Kur’an’dır. Kur’an ise Ramazan ayında, Kadir Gecesinde inmeye başlamıştır. Kadir gecesinde inen ayetlerin ilkinin “İkra’=oku”[6] diye başlaması da çok anlamlıdır. Medeniyete, ahlaka, bilime, teknik ve terakkiye giden yol okumaktan geçer. Kalkınmanın, medenileşmenin ve modernleşmenin temelinde çekirdek olarak İslâm’ın bu ilk emri vardır. Bir “ikra’=oku” emrinden böyle bir medeniyet çıkar mı, demeyin. Çekirdekten ağacı, ağaçtan meyveleri çıkaran Allah, “oku” emrinden ve okuyan insanların aklından da medeniyeti ve medeniyet harikalarını çıkarır, çıkarmıştır. Bu akıl kimin aklı olursa olsun aklın hakiki sahibi ve sanatkârı Allah’tır.    

7-Allah, Kadir gecesinde indirdiği Kur’an’ın ilk ayetinde “oku” demiş, ama “Yaratan Rabbinin adıyla oku”[7] demiştir. Çünkü Allah’ın adıyla olmayan bir okuma hadisin de ifadesiyle ebterdir.[8] Yani hayırsız ve bereketsizdir. Müstesnaları tenzih ederek bir şey söyleyeyim: Bugün dünya okuyor, ama Allah’ın adıyla okumuyor. Dünya, “kurban olam kalem tutan ellere” diyor, ama “kurban olam kalem tutan elleri yaratana” demiyor. Yani dünya Allah’ı hesaba katmadan okuyor, Allah’ı hesaba katmadan yaşıyor, eğitim ve öğretim yapıyor. Böyle yaptığından dolayıdır ki dünya başını beladan kurtulamıyor. 

8-İlk vahyin “oku” emriyle başlaması ve bu emrin iki defa tekrar edilmesi, okumanın ve bilmenin dinde ve insan hayatında ne kadar önemli olduğunu göstermektedir.  

9-Âyette Hz. Peygamber’e emredilen okumakta neyin okunacağı bildirilmemiştir.[9] Bu durumla alemde var olan her şeyin, Yaratıcıları hesabına okunması gereken birer obje olduğuna dikkat çekilmiştir. 

10- Yine ilk inen surenin 4 ve 5. ayetlerinde kaleme vurgu yapılmış, kalemden bilgisayara kadar bütün okuma, yazma ve bilgi alıp verme araçlarının önemine işaret edilmiştir. 

KADİR GECESİNDE İNMEYA BAŞLAYAN KUR’AN, NE GİBİ İNKILAPLAR YAPMIŞTIR? 

1-Ramazan ayını ayların sultanı yaptı.[10] 

2-İndiği geceyi bin aydan daha hayırlı bir gece yaptı, 

3-İndiği şahsı, yani Hz. Muhammed’i (sav) bütün insanlığın en güzel ahlaklısı ve medar-ı iftiharı haline getirdi. 

4-İndiği şehri (Mekke’yi), ümmü’l-kura=şehirlerin anası ve yerin odak noktası yaptı. Kâbe’nin kâinatın kalbi olduğuna işaret etti. 

5-İndiği ümmeti, gelmiş-geçmiş ümmetlerin en hayırlısı yaptı. 

6-İnsanlığı: Bedeviyetten medeniyete, zulmetten nura, zulümden adalete, cehaletten ilme-bilime, vahşet ve şiddetten şefkat, merhamet ve saadete, kin ve nefretten hürmet ve muhabbete, ırkçılıktan ve kavgadan barış ve kardeşliğe kavuşturdu. 

Bu kadar rahmete, berekete ve güzelliklere sebep olan Kur’an, bir insanın ağzından girse kalbine ve kafasına otursa o insanı ne kadar faydalı bir insan haline getireceğini bir düşünün. Öyleyse neden biz Kur’an’la hemhal olmayalım ve neden Kur’an’la dolmayalım ve neden bütün insanlığa o güneşin cazibe ve cilvelerini gösteren bir ayna olmayalım? 

KADİR GECESİNE HAS, GENEL VE ÖZEL DUAMIZ. MUTLAKA OKUYALIM. 

Allahım! Sınırsız hamdolsun sana, sayısız salat ve selam olsun Habib-i Edib’ine ve Onu sevenlere, arkasından gidenlere. 

Allahım! Unuttuysak, yanıldıysak bizi cezalandırarak rezil rüsva eyleme! Altından kalkamayacağımız yüklerin altına bizi sokma. 

Sen affedicisin, affetmeyi seversin bizi affeyle. Bizi bağışla, bize merhamet et. Sen bizim Mevla’mızsın. Kâfirler güruhuna karşı bize yardım et.  

Allah’ım! İslam’dan kalplerimizi, yolundan ayaklarımızı kaydırma. Günahlarına tevbe etmeyen ve ebedi hüsrana düşen zalimlerden eyleme. 

Allah’ım! Bizi rızanı kazandıran hizmetlerden uzaklaştırma, vücudumuza yerleşmeye niyet eden ve bu hizmetlerimize engel olmak isteyen hastalıkları bedenimizden ve ruhumuzdan uzaklaştır. Sihhatimizi, huzurumuzu daim eyle.  

Allah’ım! Bizi yalnız bırakma. Kendinden uzaklaştırmakla cezalandırma. Verdiğin emanetlere emin kıl, emanetlerine hıyanet edenlerden eyleme. 

Allah’ım! Dünyada sırat-ı müstekîmden=dosdoğru yoldan, ahirette de sırat köprüsünden ayaklarımızı kaydırma. Çocuklarımıza namerde muhtaç etmeyecek işler, bol ve hayırlı kazançlar nasip eyle. Senin yolunda harcayacakları çok imkânlar lütfeyle. Evlenecek olanlara salih ve saliha eşler nasip eyle. Bizi ve evlatlarımızı dosdoğru namaz kılanlardan eyle, bizi, anamızı-babamızı ve bütün müminleri bağışla. Allah’ım! Elimizden ve dilimizden hiç kötülük çıkmasın. Kötülüklerimizi iyiliklerle değiştir ya Rabbi! 

Allah’ım! Bize razı olduğun evlat, servet nasip eyle. 

Allah’ım! Bizi kendi gözümüzde küçük eyle. Eyle ki kimseye hava atmayalım, kibre, gurura kapılmayalım. Başkalarının gözünde büyük eyle. Eyle ki dinini anlatmakta etkili olalım.  

Allah’ım! Bağışlamadığın günahımız, defetmediğin kederimiz, yerine getirmediğin ihtiyacımız kalmasın. 

Allah’ım! Günümüzün evvelini salah (yararlı), ortasını felah (kurtuluş), sonunu necah (başarılı) eyle. 

Allah’ım! Senden kendime, aile-efradıma, sevdiklerime, sevenlerime, dostlarıma, takipçilerime, şu anda ekran başında dualarımıza “âmîn” diyen kardeşlerimize dünya ve ahirette af ve afiyet istiyorum, lütfeyle. 

Allah’ım! Bu gece de indirdiğin Kur’an ve bu gecede izninle gelen melekler hürmetine bizi ve üzerimizde hakkı olan herkesi affet. Anamı-babamı ve üstatlarımı affet. Yakınlarımı, dostlarımın ana-babalarını affet. 

Allah’ım! Bilerek veya bilmeyerek onur ve gururunu incittiğimiz, haklarını çiğnediğimiz kullarından helallık almaya, haklarını vermeye, kırılan gönüllerini hoşnut ve tamir etmeye bizi muvaffak eyle. Üzerimizde hakkı olan herkesi ve her şeyi affet. Ta ki kimsenin bizden isteyeceği bir şey kalmasın ya Rabbi! 

Allah’ım! Bu gecede indirdiğin Kur’an hürmetine. Bizi, seni her sevgiliden çok seven, senin tarafından sevilen ve her şeyi ile seni sevdirmeye çalışan dostlarının arasına al. 

Allah’ım! Ülkemizi ve bütün İslam ülkelerini yönetenlere feraset, basiret, adalet, merhamet ve hidayet nasıp eyle.  

Allah’ım! Bizi devletsiz, milletsiz, vatansız, bayraksız ve ezansız bırakma! Maddî ve manevi virüslerden bizi, sevenlerimizi ve sevdiklerimizi koru. Hastalarımıza acil şifalar ihsan eyle. 

Kâinatımızı güzelleştiren Güzel isimlerin hürmetine, dünya ve ahirette kurtuluş vesilemiz olan güzel peygamberin Hz. Muhammed (s.a.v) Efendimiz hürmetine, hukukun Üstünlüğünü getiren hak din İslamiyet hürmetine, İslam ve insanlık aleminin suyu, havası, güneşi, ruhu ve hayatı olan güzel kitabın Kur’an hürmetine bizi razı olduğun bu güzellerden ve güzelliklerden ayırma. Hepimize kâmil iman, ekmel ihlas, çocuklarımıza selamet, istikamet, sağlık ve saadetler nasip eyle! Verdiğin bu nimetleri elimizden alma ya Rabbi! 

Ülkemizin ve dünyamızın barışa çok ihtiyacı var Ya Rabbi. Onu bize ve dünyamıza lütfeyle. Allahım! Bütün dünyanın yöneticilerini ve yönettikleri halkları Hz. Muhammed (s.a.v) efendimizin ahlakıyla ahlaklandır. Ahlaklandır ki, dünyamızın ateşi sönsün. Kur’an’ın ahkâmını hayatımıza hâkim eyle. Eyle ki, anarşi ve terör bitsin. Cinayetler, hıyanetler son bulsun. Her yere sülh, sükun, huzur ve saadet, barış ve kardeşlik hakim olsun. Cennet dünyamıza gelsin. Dünyamız cennete dönsün. Ebedî ve sermedî cennet hepimizin olsun.  

Allah’ım! Vatandaşlarımızı birbirini ezen-üzen değil, birbirini seven-sayan insanlar haline getir. Bütün insanlığı İslam’ın hidayet ve saadetiyle mesud eyle. Masum insanları zalimlerin zulmüne maruz bırakma. Dünyanın her neresinde olursa olsun mazlumları ve masumları Ramazan-ı şerifteki değerlerin hürmetine şu andan itibaren zulümden, esaretten koru ve kurtar ya Rabbi!  

Anarşi ve terör gebersin Allahım! 

Kan ve kavga bitsin Allahım!  

Vatanımız ve dünya cennet olsun Allahım! 

Ebedî cennet hepimize vatan olsun Allahım! 

Ey sevgililer sevgilisi! Seni seviyoruz. Sen de bizi sev, sevdir, sevindir. Senden ayrı kalmak, cehennem azabından beter. N’olur kendinden uzaklaştırmakla bizi cezalandırma. Bizi zikirmatik, fikirmatik ve şükürmatik eyle. Namazsız yaşatma, dua zevkinden, sana yalvarma hazzından bizi mahrum eyleme. Kullarına, özellikle ana-babamıza, çocuklarımıza, çevreye ve her şeye şefkatle, hürmetle ve muhabbetle davranma hissinden bizi yoksun bırakma. 

ÖZEL DUAMIZ 

Allah’ım! İlmimi artır, hikmetimi artır, fesahet ve belağatimi artır, sanatına olan hayretimi, Sana olan hayranlığımı, aşkımı ve şevkimi artır. İhlasımı, takvamı artır. Rabbim göğsüme ve gönlüme ferahlık ver. İşimi kolaylaştır. Dilimdeki düğümü çöz.  

Alla’hım! Bedenime sıhhat, kalbime ve kalbimin damarlarına kuvvet ve nur ver. Fettah ismin hürmetine kalbimin damarlarını aç, onları yapan-yaratan sensin. Onların ve bedenimdeki bütün organların bozulmasına, daralmasına, eskimesine, yetersiz hale gelmesine fırsat verme. Beni, göz açıp-yumuncaya kadar nefsime ve Senden başkasına bırakma. Aklıma ve hafızama nur ver, kuvvet ver. Aklım ve hafızam hiç zayıflamasın. Korkunç musibetlerden, korona virüsünden ve iyileşmez hastalıklardan beni, çocuklarımı, sevdiklerimi ve sevenlerimi koru. 

Allah’ım! Senden dünyada ve ahirette iyilik ve güzellik istiyorum. Rabbimiz! Bizi cehennem azabından koru! Bizi, anamızı-babamızı ve üzerimde hakkı olan bütün müminleri hesap gününde bağışla! 

Allah’ım! Senden:  

Ebedî sıhhat,  

Ebedî servet, altından nehirler akan ebedî cennet,  

Ebedî cennette 

Ebedî rü’yet istiyoruz. Doyulmaz cemalini görmek ve ebedî kemalini seyretmek istiyoruz bize ikram eyle ya Rabbi! 

Allah’ım! Dünyaya nasıl geldiysek, ahirete de öyle gitmeye bizi muvaffak eyle! Bizi, dünyaya acı duymadan, tertemiz, günahsız, getirdin; ahirete de acı duymadan tertemiz ve günahsız gönder ya Rabbi!  

Allah’ım! Doymayan nefisten, korkmayan kalpten, ağlamayan gözden, kabul edilmeyen duadan, tembellikten, acizlikten, korkaklıktan, saldırganlıktan, zulmetmekten, zulme uğramaktan, kaymaktan, kaydırmaktan, cimrilikten, yokluktan, kıtlıktan, kuraklıktan, dinsizlikten, imansızlıktan, ahlaksızlıktan, hayasızlıktan, müstehcenlikten, müstehcenlerden, edepsizlikten, her türlü krizden ve Korona Virüsünden sana sığınıyoruz. Bizi bunlardan koru ya Rabbi!  

Allah’ım! Bizi, bize verdiğin nimetlere layık eyle, vermediğin nimetlere de nail eyle. Beni, yardımcılarımı ve bu yazıları takip eden, okuyan, paylaşan, birçok insana ulaşsın ve onların da kurtuluşuna vesile olsun diye destekte bulunan dost ve takipçi kardeşlerimi ve şu anda amin diyen kardeşlerimizi sevgili kullarına ikram eyleyeceğin nimetlere kavuştur, rızana uygun hayırlı işler yapmaya muvaffak eyle. Huzurlarını ve sağlıklarını daim eyle, hastalarımıza acil şifalar ihsan eyle.  

Allahümme sallı ala seyyidina muhammedin ve ala ali seyyidina Muhammed! 

Amîn âmîn, âmîn, bihürmeti seyyidilmürselin velhamdülillahi Rabbilalemîn.

[1] Bkz. Buhari, Savm, 6; Müslim, Müsafirîn, 75 

[2] Tirmizî, Daavat, 84; İbn Mace, Dua, 5 

[3] Bin ay, 83 yıl, 4 aydır. (El-Bursevî, İsmail Hakkı, Tefsîru Ruhi’l-beyan, 10/480) 

[4] Kadir, 97/1-5 

[5] bkz.Watt, Montgomary, İslâm Avrupa’da, terc. Hulusi Yavuz, s.65-95 

[6] Bkz. Alak, 97/1 

[7] Alak, 97/1-5 

[8] Bkz. İbn Mace, 1894 

[9] Kur’an Yolu Tefsiri  Cilt:5 Sayfa:651-653 

[10] Ramazan ayına, 11 kardeşini affeden ve günahlarının bağışlanmasına vesile olan Yusuf Peygamberin rolünü yükledi. 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.