islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5861
EURO
34,7910
ALTIN
2.509,72
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
22°C
Salı Az Bulutlu
22°C

Fas İsrail’i tanıma karşıtı protestoları yasakladı

Fas İsrail’i tanıma karşıtı protestoları yasakladı
Mirat Haber Ajansı

Haber kaynakları, Fas’ın başkenti Rabat’taki yetkililerin dün parlamento önünde gerçekleşmesi planlanan normalleşme karşıtı bir gösteriye izin vermeyi reddettiklerini bildiriyor. Altı Faslı dernek, kararı tehlikeli bir adım olarak kınayan ortak bir bildiri yayınladı. Açıklamada, resmi Mağrip, Arap ve Afrika rejimlerinin, uluslararası yaptırımlar uygulayıp tecrit etmenin gerekli hale geldiği bir dönemde Siyonist varlığa ücretsiz hizmet verdiği belirtildi.

İmzacılar Réseau Démocratique de Solidarité avec les Peuples, Fas İnsan Hakları Koalisyonu komiteleri, Fas Ulusun Nedenlerini Destekleme Derneği, Boykot, Elden Çıkarma ve Yaptırımlar hareketi (BDS), Fas Kampanyası İsrail’in Akademik ve Kültürel Boykotu ve El Beyda’daki Filistin Halkıyla Dayanışma Komitesi. Kraliyet sarayından yapılan açıklamaya göre, Perşembe günü Fas Kralı VI.Muhammed, Rabat’ın İsrail işgal devletiyle bir barış anlaşması imzalayacağını ve Tel Aviv ile en kısa sürede resmi ikili ve diplomatik ilişkiler başlatacağını duyurdu. Fas hükümdarı, bu adımın, Fas’ın adil Filistin davasını savunmaya yönelik kalıcı ve sürekli bağlılığını ve Orta Doğu’da adil ve kalıcı bir barışın tesisi için aktif angajmanını hiçbir şekilde etkilemediğini vurguladı. Fas ve İsrail, Oslo Anlaşmalarının sonuçlanmasının ardından 1993 yılında düşük profilli ilişkilere başlamış, ancak Rabat İkinci İntifada’nın patlak vermesinden sonra 2000 yılında siyonistlerle bağlarını askıya almıştı.

Fas’ı tanıyalım;

Fas Krallığı Afrika kıtasının kuzeyinde, Adriyatik Denizinden, Cebeli Tarık Boğazına ve Atlantik Okyanusuna kadar çevreleyerek kıyısı olan bir ülkedir. Ülkenin çoğunluğu Müslümandır. Ülke nüfusu 37 milyon civarıdır. Kişi başına düşen milli geliri 3.441 dolardır. Ülke krallık tarafından parlamenter monarşi ile yönetilmektedir. Portekiz ve Fransız sömürgesinde uzun yıllar kaldıktan sonra 1956 yılında bağımsızlığını elde etmiştir.

Diğer Orta Doğu haberlerini aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.mirathaber.com/kategori/orta-dogu/

Diğer Afrika haberlerini aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.mirathaber.com/kategori/afrika/

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.