islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5810
EURO
35,0254
ALTIN
2.459,12
BIST
9.799,27
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
17°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

FASLI İMAM HASAN EQUİSSEN, FRANSA’DA YAHUDİ DÜŞMANLIĞI YAPMAKLA SUÇLANDI

FASLI İMAM HASAN EQUİSSEN, FRANSA’DA YAHUDİ DÜŞMANLIĞI YAPMAKLA SUÇLANDI
7 Eylül 2022 09:51
A+
A-

1964 yılı Fransa doğumlu olup aynı zamanda burada yaşamakta olan Faslı imam Hasan Equissen, 3 yıllık hapis cezası nedeniyle tutuklanmaktan kaçması sebebiyle “Fransa’nın değerlerine karşı nefret söylemi, Yahudi düşmanlığı ve kadınlara karşı ayrımcılık yapmak” gibi suçlamalarla suçlandı. . ve “FPR” adındaki arananlar dosyasına dahil edildi.

Hasan Equissen, 1964 yılında Fransa’nın Valenciennes banliyölerinde Digne’de doğdu.

Equissen Fas vatandaşlığına sahip ve 1992’den beri Fransa’da ikamet ediyor. Bunun geçerliliği ise 2021’de sona eriyor ancak Fransa bunu yenilemeyi reddediyor.

Evli ve tamamı Fransa’da ikamet eden 5 çocuğu ve 15 torunu var.

Equissen, sosyal paylaşım siteleri aracılığıyla ve hatta kuzey Fransa’daki Lorches bölgesinde yaşadığı yerde on binlerce genci bu yaklaşımına ikna etmesine yardımcı olan “dikkat çekici” kişiliğiyle tanınıyor.

Eğitim ve İlmi Karakter

Arap dilinde lisans, tarih alanında ise yüksek lisans derecesini aldı, ardından kendini İslam’ı vaaz etmeye ve öğretmeye adadı.

Fikri yönelim

Equissen, “dünyanın dini ve hukuku olmayan insanlar tarafından yönetildiğini ve dünyada olup bitenlerin tamamının İslam’ın yaşanmamasından kaynaklandığını” söyleyerek “Dünyada yaşanan istikrarsızlıkla mücadelede ise tek çarenin İslam olduğuna inandığını” ve “Şeriatın müminlerin davranışlarına her yönüyle, özel ve toplumsal yaşamlarında rehberlik etmesi gerektiği konusunda ısrar ettiğini” savunduğunu belirtmektedir.

Nefreti suçlamaları

Sosyal medyada aktivist olan Hasan Equissen, 2004 yılında yayınlanan ve Fransa’daki Yahudi Kurumları Temsilciler Konseyi’ni (CRIF) kızdıran videolarında yaptığı açıklamaların ardından antisemitizmle suçlandı.

Equissen’in suçlandığı konular; kadının rolünü genel olarak eş, anne ve ev hanımı rolüyle sınırlayarak kadınlara karşı ayrımcılığı teşvik etmek gibi meselelere kadar genişletilmekte. Aynı zamanda tüm bu suçlamalar, yayınlanan videolarından birinde yaptığı açıklamada yer alan “Bugün kocaları ve çocukları kendileri için birer nimet olduğu halde, kadının onlara hizmet etmesi bir tür ceza olarak görülmektedir.” şeklindeki sözüne işaret edilerek yapılmaktadır.

28 Temmuz 2022’de Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanan, Twitter hesabında yaptığı açıklamada imam Hasan Equissen’in “yıllardır Fransa’nın değerlerine karşı nefret söylemi benimsediği, laikleşme ve kadın-erkek eşitliği ilkelerine karşı nefret söylemlerinde bulunduğu” gerekçelerini öne sürerek, Equissen’i sınır dışı etme kararını açıkladı.

Equissen, ismi “Fransa’nın Müslümanları” olarak değiştirilen İslami Örgütler Birliği’nin konferanslarının düzenli bir üyesi olarak addedilmektedir. Ancak onu devlet kurumlarının odak noktası haline getiren şey ise geniş bir genç grubu etkileyen, yayınlanmış ve halka açık konuşmalarıdır.

Suçlandığı konuşmalardan birisini 2004 yılında yapmıştı. Gerçekleştirdiği konuşmada, “Siyonist hareket ile Nazi rejimi arasında Yahudilerin Filistin’e yerleşmesini teşvik eden bir anlaşmadan” söz etmişti. 2014 yılında da el-Kaide’nin eski lideri Usame bin Ladin’i “Amerikalılara karşı büyük bir savaşçı” ve “İslam’ın büyük bir savunucusu” olarak nitelendirdiği, kendisine bir Yahudi kongresi tarafından benzer bir söylem tekrarlanmıştı.

Birçok kişi, Darmanin’in kendisine karşı çıkardığı sınır dışı etme kararını protesto ederek Equissen’i savunmak için bir dilekçe imzaladı. Ve kuzey Fransa’da 31 cami, vaiz için desteklerini ifade eden bir bildiri yayınladı ve onun “hüküm verme konusunda büyük bir hatanın” kurbanı olduğunu vurguladı.

4  Ağustos 2022’de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, “nefret söylemini benimsemek”le suçlanan vaiz Hasan  Equissen’in Fas’a sınır dışı edilmesine ilişkin prosedürün askıya alınması talebini reddettiğini açıkladı.

Bir gün sonra İdare Mahkemesi, Equissen’in sınır dışı edilmesinin “özel ve aile hayatını etkileyeceği” gerekçesiyle sınır dışı etme kararının askıya alındığını duyurdu. Bu da, Fransız hükümetinin davayı Danıştay’a göndermeye başvurmasına neden oldu.

Konseyin kararının ardından polis, imamı tutuklamak ve sınır dışı etmek için kuzey Fransa’da Valenciennes yakınlarındaki Lorsch’taki evine baskın düzenledi, ancak onu bulamadılar ve ülke dışına kaçtığına dair haberler yayıldı.

İşler ve Başarılar

Faslı imam Hasan Equissen’in gerçekleştirdiği faaliyetleri ise şu şekildedir;

  • Fransa’da İslami Örgütler Federasyonu’nda imam olarak çalıştı.
  • Sosyal medyada bir aktivist, YouTube’da 170.000’den fazla takipçisi var.
  • Gençler arasında büyük bir savunuculuk rolü var.
ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.