islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5766
EURO
34,7968
ALTIN
2.510,43
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
22°C

Fas’ta Berberi Kültür Festivalinde İsrailli Ne Arıyor?

Fas’ta Berberi Kültür Festivalinde İsrailli Ne Arıyor?

Mirat Haber Ajansı

Faslı aktivistler geçen hafta Fez şehrinde düzenlenen Amazigh Kültür Festivali’nde konuk bir İsrailli akademisyenin varlığını kınadı. Fas Normalizasyona Karşı Gözlemevi adlı İsraille ilişki normalleşmesine karşı grubun üyelleri, İsrail’le ilişkilerin normalleşmesine karşı konuşuyorlar. 12-16 Temmuz tarihleri ​​arasında festivalde akademsyen Bruce Maddy-Weitzman’ın varlığını “skandal” olarak nitelendirdiler. Maddy-Weitzman, Tel Aviv Üniversitesi’nde Ortadoğu ve Afrika tarihi profesörü. Modern Mağrip bölgesinde uzman ve ekli Moshe Dayan Center’da bölgesel çalışmalar için kıdemli bir araştırma görevlisidir. Açıklamanın ardından Fas Gözlemevi, Maddy-Weitzman’ı etkinliği yönlendirdiğini, İsrail ile işbirliği festivali de suçladı. Festival organizatörleri, İsrailli akademisyenin ülkesini gizlemeye çalıştı ve onu sadece “araştırmacı ve yazar” olarak listeledi. Faslı yetkililer, festival arasında İsrailli uzmanla resmi bir ilişki olmadığını iddia ettiler. Raporda, İsrailli akademisyenin varlığının etkinlik organizatörleriyle gayri resmi bağların sonucu olduğunu söylüyorlar.

2011 yılında Maddy-Weitzman, Gözlemevi’nin “ciddi istihbarat raporu” olarak adlandırdığı “Berber Kimlik Hareketi ve Kuzey Afrika Devletlerine Meydan Okuma” adlı bir kitap yayınladı. İsrail geleneksel politikası çevrelerindeki üç büyük etnik grup olan Arap, Türk ve İranlıları bölücü, ayrılıkçı hareketlerle meşgul etmektir. Fas ve İsrail arasında resmi ilişkiler bulunmuyor. Kuzey Afrika devleti, Siyonist devleti hiçbir zaman tanımadı. Ancak bazı raporlar, ikisi arasındaki gizli ilişkilerin 1948’den sonra sürdürüldüğünü gösteriyor. Bununla birlikte, son haftalarda Uluslararası Af Örgütü’nün soruşturması, Fas’ın Rabat merkezli ve uluorta eleştirilerde bulunan gazeteci Omar Radi’yi İsrail casus yazılımlarını kullanarak hedeflediğini ortaya koydu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.