islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5767
EURO
34,9899
ALTIN
2.462,54
BIST
9.892,20
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Fatiha Suresinin Mesajları (15)

Fatiha Suresinin Mesajları (15)

Tüm müslümanların bilgi hazinelerini zenginleştirecek, irfanlarını artıracak, kalp âlemlerini aydınlatacak, işlerini salih amel yapacak, merhamet duygularını canlandıracak, öfke selini dindirip ayarlayacak ve bütün müminlerin gönül bağı olacak mesajlar kümesi bir ibadetimiz vardır. Bu önemli ibadetimiz, müslümanlar arasında ihtilaf konusu olagelmiştir.

Ancak ihtilafların kemikleşmesi şirke sebep olacağını da unutmamak gerekir. Çünkü ihtilafların hükmü ancak Allah Teâlâ’ya aittir. Allah Teâlâ’ya ait olan her hangi bir hakka mani olmak Ondan başka hiçbir kimsenin hakkı değildir; Her hangi bir şeyde ihtilâfa düşerseniz, artık onun hükmü Allah’a aittir. “İşte O Allah’tır benim Rabbim. O’na tevekkül ettim ve yalnızca O’na, müracaat ederek sığındım.” (Şura:42/10) Allah’ın hakkını gasp etmeye kalkışmak, şirkten başka bir ifade ile anlatılamayacağı önemle bilinmelidir.

Müslümanların, Allah Teâlâ’ya ait olan hakkı olduğu gibi kabul edip uygulamaları gerekir. Bu onların imanlarının gereğidir. Sözü edilen ibadet, önemli ibadetlerimizden biridir ve bu ibadet zikir ibadetidir. Peygamberimiz Hazreti Muhammed sallallahu aleyhi ve sellem bu ibadet hakkında ağır bir uyarıya muhatap edilmiştir.  Ey Resûlüm! Rablerine, sırf O’nun rızasını kazanmayı ve cemaline kavuşmayı umdukları için, sabah akşam dua edenlerle beraber olmakta sabret! Dünya hayatının süslerini arzulayarak sakın gözlerini onlardan başkasına kaydırma. Kalbini Bizi zikretmekten gafil bıraktığımız, hevasına uyan ve işi hep aşırılık olan kimse’ye itaat etme! (Kehf:18/28) Bu uyarı, doğrudan doğruya Peygamberimiz Hazreti Muhammed sallallahu aleyhi ve sellem’e direktiftir. Bu hitabın hedefi re’sen Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’dir. Fakat ümmet içinde hiçbir mümin bundan muaf değil, re’sen mükelleftir. Bu ibadet öylesine önemlidir ki, ihmali, kalbin kararmasına sebep olur.

İman edenler için hâlâ zamanı gelmedi mi ki, kalpleri Allah’ın zikri için ve Hak’tan gelen Kur’an için haşyet içinde bulunsun? Ve evvelce kendilerine kitap verilmiş kimseler gibi olmasınlar ki, üzerlerine uzun zaman geçmiş de kalpleri katılaşmıştır ve onlardan birçoğu fâsıklardır. (Hadid:57/16) Bu ayeti kerimede verilen mesajları, aklî dengeleri yerinde, bilgisi Kur’an’a, sünnete uygun, şuuru net, niyeti halis ve imanı yeterli olan her kesin kabul edip uygulamasını gerektirmektedir. Özellikle zikir ibadetinde zaman kaybı müminin aleyhinedir. Müminin kalbi ancak Allah Teâlâ’yı zikir ve Kur’an’ın ruhaniyeti ile haşyete ve huzura kavuşur. Ömürlerinde zikir yapmadan yaşayan müslümanlar neye güvenirler bilinmez. Kalbi katılaşanların fasık olma riskleri yüksektir. Akıllı insan her tür zarardan sakınmalıdır.

Buna rağmen aklını, kalp aklı ile beraber kullanan, değer kazanır; …Allah, kendine Kalben yönelenleri hidayete kavuşturur. İşte onlar, Allah’ın zikriyle kalpleri mutmain olduğu halde iman edenlerdir. Ancak Allah’ın zikriyle kalpler mutmain olur. (Ra’d:13/27,28) Bu ilâhî uyarıyı hemen her kes bilir fakat uygulama yapana az rastlanır. Müslümanlar, nice nimetlerle donatılmış bir ömrü boşuna heder etmemeleri, net ve dürüst olmaları gerekir;

Allah, kelâmının en güzelini, ayetleri birbirine benzer ve ikişer ikişer olarak bir kitap halinde indirdi. Rablerinden kalp ürpertisiyle korkanların derileri ondan ürperir, sonra derileri ve kalpleri Allah’ın zikrine yumuşayarak uygun hale gelir. O Kur’an Allah’ın bir hidâyet rehberidir, onunla dilediğini hidâyete kavuşturur ve her kimi ki, Allah dalâlete düşürür, artık onun için bir hidayet edicisi yoktur. (Zumer:39/23) Peygamberi tanımayan hep hüsrandadır.

Hazreti Muhammed sallallahu aleyhi ve sellem, hakikat nurunun özü, ilmin hazinesi, insin ve cinnin önderi, kalp eğitiminin emsalsiz rehberi ve Kur’an ahkâmını yaşayan canlı örneğidir. O Kur’an’ın emir ve hükümlerini, tavizsiz, ivazsız ve garazsız yaşayan gönüller sultanıdır. Büyük davamızın değişmez ve değiştirilemez lideri sallallahu aleyhi ve sellem; “En büyük zikir namaz” için; “namazı, kıldığımda beni gördüğünüz gibi kılınız” beyanında bulunurken, zikir ve namaz için Cenabı Hak, Eğer bir korku halinde iseniz, yaya olarak veya binek üzerinde namaz kılın. Fakat güvenliğe çıktığınızda, bilmediğiniz şeyleri size öğreten Allah’ın öğrettiği gibi O’nu zikredin! (Bakara:2/239) buyurmaktadır. Hükümranlık Allah’ın, zikir emri de Onundur! Esselamu aleykum.

İlhan ORAL

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.