islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5615
EURO
34,9979
ALTIN
2.435,97
BIST
9.778,64
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

Fildişi Sahili başbakanının ölümünün siyasi sonuçları

Fildişi Sahili başbakanının ölümünün siyasi sonuçları

Fildişi Sahili başbakanını Bakayoko’nun ölümü ardından devlet yönetiminde boşluk meydana geldi.

Mirat Haber Ajansı

10 Mart’ta, Fildişi Sahili’nin yurtdışında tedavi gören başbakanının ölüm haberi geldi. Hamed Bakayoko’nun 56. doğum gününden iki gün sonra Almanya’da kanserden ölmesi halkı derinden üzdü. Bakayoko, selefi Amadou Gon Coulibaly’nin kalp krizinden ölmesinin ardından geçen yıl Temmuz ayında başbakan olarak atanmıştı. Gon Coulibaly, 31 Ekim 2020 cumhurbaşkanlığı seçimleri için iktidar partisinin adayı olarak belirlendi, ancak ani ölümü, görevdeki Başkan Alassane Ouattara’nın (Ali Hasan Yattara) 2016 anayasa değişikliğinin iki dönemdeki saati sıfırladığını savunarak tartışmalı bir üçüncü dönemi yönetmesine ve kazanmasına yol açtı. Fildişi Sahili’nin siyasi sahnesinde bir boşluk bırakan ve ardıl savaşta çıtayı yükselten şey Bakayoko’nun ölümü oldu.

Devlet yönetiminde boşluk

 Bakayoko, yaygın olarak Ouattara’nın yerini alan bir öncü olarak görülüyordu. Sekiz ay içinde iki potansiyel halefini kaybeden cumhurbaşkanlığı, şimdi yerine geçecek olanı bulmak için mücadele edecek. Net bir halef olmadan, iktidardaki RDHP partisi içindeki siyasi manevralar önümüzdeki birkaç yıl içinde daha yoğun hale gelecek.

Afrika analistlerine göre, birçok “parti iktidar simsarı” 2025 başkanlık seçimlerinde Ouattara’nın yerini almayı umuyor. Bakayoko’nun ölümünün yeni bir siyasi savaş açacağından ve durumu değiştireceğinden eminler. Bakayoko, büyük bir arabulucu olarak karşılanmıştı.

Arabulucu Bakayoko

2011 yılında, yaklaşık 3.000 kişinin ölümüne neden olan bir iç savaşın ardından Ouattara, Bakayoko’yu içişleri bakanı olarak atadı. Hükümet ve hoşnutsuz askerler arasında arabuluculuk yapmak amacıyla 2017 yılında bir dizi isyanın ardından savunma bakanlığı verildi. Geçen yıl Aralık ayında Bakayoko, Ekim ayında yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerini boykot eden muhalefet partileriyle müzakere masasına döndü. Henri Konan Bedie’nin Fildişi Sahili Demokratik Partisi ve Laurent Gbagbo’nun Fildişi Halk Cephesi parlamento seçimlerinin adaylarıydı.

Analistler, görüşmelerin 6 Mart seçiminden sonra devam etmesinin beklendiğini, ancak Bakayoko olmadan siyasi gruplar arasındaki diyaloğun durabileceğini ifade ettier. Bakayoko’nun cazibesinin kaynağının etnik ve dini sınırları aşma yeteneği olduğunu ifade ettiler. Başkent Abidjan’da eğlence hayatı ve dans müziğe olan sevgisiyle de tanınıyordu. Sanatçılara ve Fildişili müzik sahnesine de yakındı. Önümüzdeki günlerde veya haftalarda, başbakanın boşluğunu doldurması ve muhtemelen geçen hafta yapılan sandıklarda parlamentodaki koltuklarını kaybeden bakanların yerini alması için bir kabine değişikliği bekleniyor. Ouattara, Bakayoko’nun yerine büyük olasılıkla cumhurbaşkanlığı genel sekreteri Patrick Achi’yi seçecek. Achi, Bakayoko’nun 18 Şubat’ta hastaneye kaldırılmak üzere yurt dışına tahliye edilmesinin ardından geçici başbakan olarak görev yaptı. Ouattara ile sorunsuz bir geçişi kolaylaştıracak yakın bir çalışma ilişkisi kurma şansı buldu. Ancak Achi’nin Bakayoko’nun yerini alıp Ouattara’nın olası halefi olarak da değiştirip değiştirmeyeceği henüz belli değil.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.