islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5976
EURO
34,7516
ALTIN
2.491,67
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
15°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
20°C

Fildişi Sahili’nde Çocuk İşçilerin Oranı Artıyor

Fildişi Sahili’nde Çocuk İşçilerin Oranı Artıyor
10 Mayıs 2020 15:41
A+
A-

Mirat Haber Ajansı

Kakao yetiştiren Afrika ülkelerinde, koronavirüs pandemisine bağlı gelir azalması ve kolluk kuvvetleri baskısı nedeniyle çocuk işçi çalıştırma oranında bir artış olabileceği konusunda uyarılar artmakta. Müslüman çoğunluğa sahip Fildişi Sahili, komşusu Gaba ile beraber dünya kakaosunun yaklaşık %60’ını üretmekte, ancak her ikisinin de kakao tarımsal üretim bölgelerinde uzun süredir devam eden çocuk işçiliği çalıştırma sorunları var. Geçen ay, Fairtrade Africa adlı bir sivil toplum örgütü, Fildişi Sahili ve komşu Gana’da olası çocuk işçiliği kullanımının çok arttığına dair haberlerin geldiğini söyledi.

Yoksulluk, kakao çiftliklerinde çocuk işçiliği için önemli bir itici güç. Salgın sırasında çiftçi ailelerin üzerinde artan ekonomik baskılar ve Gana’da devam eden okul kapanmaları, çocukların tehlikeli faaliyetlere maruz kalma olasılıklarının daha yüksek olduğu anlamına geliyor. Kakao çiftliği topluluklarında çocukların korunmasına odaklanan Uluslararası Kakao Girişimi ICI, çiftçilerin gelirleri olumsuz etkilendiğinde, çocuk işçiliğinin artma eğiliminde olduğunu buldu. Fildişi Sahili’nde yapılan bir araştırmada, kakao fiyatlarındaki düşüş nedeniyle gelirde %10’luk bir düşüş tespit edildi ve çocuk işçiliğinde de %5’lik bir artış sağlandı. ICI, çocuklar okuldan dönemsel molalar verdiklerinde çocuk işçiliğinde de artışlar buldu. 2013 -14 tahminleri sadece kakao üretiminde 1.2 milyon çocuk işçinin Fildişi Sahili’nde ve 900.000 çocuğun Gana’da çalıştığını gösteriyor.

Fildişi Sahili’nde Müslümanlar nüfusun yarısını tutmakla birlikte Sünni fıkhi mezhep olarak Batı ve KuzeyBatı Afrika’nın çoğu gibi Malikiye mensubudur. Ülkede Kadiri ve Ticani tarikatları ağırlıklı rol oynarken az sayıda Senusi ve bir grup Kadiyani de mevcut. Ülkede aynı zamanda Hristiyanlar ve tabiat ruhlarına tapan Animistler de mevcut.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.