islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5698
EURO
34,6715
ALTIN
2.503,77
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
15°C
Cumartesi Açık
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
20°C

Filistinliler Kafr Qasim Katliamının 65. Yıldönümünü Andı

Filistinliler Kafr Qasim Katliamının 65. Yıldönümünü Andı

Binlerce Filistinli İsrail vatandaşı Kafr Qasim katliamının 65. yıldönümünü anmak için yürüdü.

Yürüyüşçüler, Kafr Qasim’in merkezindeki Şehitler Anıtı’nda bir araya geldi ve burada kurbanları anmak için seremonilerde bulundular.

Sionist İsrail’in resmi teröristleri, 29 Ekim 1956’da bir Arap köyü olan Kafr Qasim’de kadın ve çocuklar da dahil olmak üzere 49 silahsız Filistinliyi öldürdü.

Yürüyüş sırasında göstericiler Filistin bayrakları, siyah pankartlar ve katliamda öldürülenlerin fotoğraflarını taşıdı.

Yürüyüşe Arap liderler ve İsrail’in parlamentosu Knesset’teki temsilcilerin yanı sıra Arap yerel konseylerinin başkanları katıldı.

Bazı pankartlarda “Kafr Kasım katliamının 65. Yıldönümü”, “Barışmayacağız” ve “Bağışlamayacağız” yazıyordu.

Çarşamba günü, İsrail’in yasama organı olan Knesset, İsrail’in katliamın tüm sorumluluğunu resmen kabul edecek bir yasa tasarısını reddetti.

Mitinge hitap eden Kafr Qasim Belediye Başkanı Abdulbedir, “korkunç katliamın İsrail’deki tüm Arapları birleştirmesi gerektiğini” belirterek şunları söyledi:

“Hâlâ zorluklarla karşı karşıyayız, ancak güvenliğin, özgürlüğün ve barışın tadını çıkaracağımız bir yarın için kalbimizde umut beslemeye devam edeceğiz.”

Arap halkının İsrail’deki en yüksek temsil organı olan İsrail Arap Vatandaşları Yüksek İzleme Komitesi başkanı Muhammed Baraka, Kafr Qasim ziyareti öncesinde İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ile görüştüğünü katliamın sorumluluğunu ve kendisini kabul etmeye çağırdığını söyledi.

Belediye başkanı, “Umarım burada durup İsrail devletinin katliamın sorumluluğunu üstlendiğini ilan ettiğini” belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu katliam Siyonist projenin bir kusuru değil, özündeydi. 1948 Nakba’sında Filistin halkına karşı yapılmayanları 1956’da bu bölgede tamamlamak istediler.”

Katliamın, geride kalan Filistinlileri anavatanlarından kovmayı amaçladığını söyledi.

Katliam sırasında İsrail, İngiltere ve Fransa ile birlikte Süveyş Kanalı’nın batı kontrolünü yeniden kazanmak için Mısır’a bir saldırı başlatmaya hazırlanıyordu.

Ürdün ile olası bir çatışmadan korkan İsrail ordusu, yerel sakinlere haber vermeden köyde sokağa çıkma yasağının başlama saatini yükseltmeye karar vererek cinayetlerin önünü açtı.

Saldırıya karışan sınır polisleri yargılandı, suçlu bulundu ve 8 ila 17 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırıldı. Ancak hepsi katliamdan iki yıl sonra serbest bırakılırken, tugay komutanına bir kuruş para cezası verilmesi emredildi.

İsrail Devlet Başkanı Isaac Herzog, 29 Ekim 2021’de İsrail’in Kafr Qasim kentinde düzenlenen bir törende, Filistinlilerin 1956 Kafr Qasim Katliamı nedeniyle kendisi ve İsrail Devleti adına özür dilerken bir konuşma yapıyor. Toplam 49 kişi 23’ü çocuk olmak üzere öldürüldü. 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.