islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5289
EURO
34,9614
ALTIN
2.425,71
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
21°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
19°C

Filistinliler sosyal medyadaki Şeyh Cerrah sansürünü kınadı

Filistinliler uluslararası sosyal medya şirketlerini, İsrail güçleri ve işgal altındaki Şeyh Cerrah semtinde yerleşimcilere yönelik saldırılarla ilgili içerikleri sansürlemelerinden, bunu eleştirenlerin kişisel hesaplarını kapatmalarından dolayı kınıyor.

Filistinliler sosyal medyadaki Şeyh Cerrah sansürünü kınadı

Filistinliler uluslararası sosyal medya şirketlerini, işgal altındaki Şeyh Cerrah semtindeki semt sakinleri ve insan hakları savunucularına karşı İsrail güçleri ve yerleşimcilerden gelen saldırılarla ilgili içerikleri sansürlemelerinden, bunu eleştirenlerin kişisel hesaplarını kapatmalarından dolayı kınadılar.

Mirat Haber Ajansı

Filistinliler uluslararası sosyal medya şirketlerini, işgal altındaki Şeyh Cerrah semtindeki semt sakinleri ve insan hakları savunucularına karşı İsrail güçleri ve yerleşimcilerden gelen saldırılarla ilgili içerikleri sansürlemelerinden, bunu eleştirenlerin kişisel hesaplarını kapatmalarından dolayı kınadılar.Geçen hafta Şeyh Cerrah sakinlerinin yanı sıra Filistinli ve uluslararası dayanışma aktivistleri, zorla yerinden edilme tehdidi altındaki Filistinli aileleri desteklemek için gece nöbetlerine katılmıştı. İsrail sınır polisi ve kuvvetleri oturma eylemcilerine pis kokulu su, göz yaşartıcı gaz, plastik mermiler ve şok bombalarıyla saldırdı. Düzinelerce Filistinli tutuklandı.

Göstericiler de hem İngilizce hem de Arapça #SaveSheikhJarrah (Şeyh Cerrah’ı kurtarın) hashtag’ini kullanarak, dünyanın her yerinden ve dünyanın dört bir yanından sosyal medya kullanıcıları saldırılarla ilgili video içeriklerini ve görüntüleri yükleyip paylaştı. Bu eylemleri sosyal medya şirketlerinin gazabına uğradı ve eylemciler hesaplarının sansürlendiğinden, sınırlandırıldığından veya tamamen kapatıldığından şikayet ediyor.

Image

Facebook acımıyor

El-Şebeke adlı düşünce kuruluşunun politika üyesi Merve Fetefte, sosyal medya şirketlerinin sahada hayatta kalmak için savaşırken Filistinlilerin seslerini susturduğunu söyledi. Bu tek seferlik bir olay değil, çoğunlukla baskıcı rejimlerin emriyle marjinalleştirilmiş ve ezilenleri hedef alan daha geniş sistematik sansür ve ayrımcılığın devamı niteliğindedir. Fetefte, Facebook’u bu içerik katliamını derhal durdurmaya ve kullanıcılarına ve kamuoyuna neden içeriği kaldırdığına dair bir açıklama yapmaya çağırdı. Perşembe gecesi en az 30 kişi yaralandı ve 15 kişi tutuklandı. İsrail yerleşimcilerin biber gazı da dahil olmak üzere evlerden birinin önünde düzenlenen ortak bir Filistin iftar yemeği sırasında kasıtlı olarak taciz ettiklerini gösteren videolar ortaya çıktı. Filistinliler yerleşimcilere sandalye atarak karşılık verdi.

Sosyal medya İsrail’e çalışıyor

İsrail ve sosyal medya şirketleri arasındaki Filistin içerik ve hesaplarını düzenleme ve sansürleme konusundaki suç ortaklığı belgeli. 2016’da bir Facebook heyetinin ziyaretinin ardından, o zamanki İsrail adalet bakanı Facebook, Google ve YouTube’un İsrail’in neredeyse tamamı Filistinli içerik silme taleplerinin yüzde 95’e kadarını karşıladığını belirtti. Filistinliler ayrıca, bu sosyal medya şirketlerinin İsrail hükümetinin kullanıcıların verilerini ifşa etme taleplerine rıza göstermesinin son birkaç yılda yüzlerce Filistinlinin, özellikle Facebook’taki paylaşımları nedeniyle tutuklanmasına yol açtığını söylediler.

Filistinli dijital haklar örgütü olan Sada Social, Twitter yönetimini düzinelerce aktivistin hesabını kapattığı için kınadı. Sada Social, Şeyh Cerrah davasıyla etkileşimi azaltmak için bu hesapların kapatılmasını aktivistler için bir ceza ve Twitter yönetimi ile İsrail güvenlik servisleri arasında gizli anlaşma olarak değerlendirdi. Sada Social, askıya alınan hesapları yeniden etkinleştirme ve tüm web sitesi kullanıcılarının görüşlerini ayrım gözetmeksizin ifade etmeleri için boş bir alan sağlama ihtiyacını dile getirdi. 

Dünyada tepkiler artıyor

Şeyh Cerrah meselesi, onlarca yıldır devam eden sorunlara rağmen geçen haftaki İsrail müdahalesiyle tırmandı. Yahudi yerleşimci örgütleri, 1970’lerde bölgenin aslen Yahudilere ait olduğunu iddia eden ve 1956’dan itibaren orada yaşayan Filistinli ailelerin sınır dışı edilmesini isteyen bir dava açtılar. 1948 Nakba’dan bu yana mülteciler olan bu aileler, en sonunda Ürdün ve İsrail arasındaki bir anlaşma uyarınca Şeyh Cerrah’a yerleştiler. BM mülteci ajansı, Rashida Tlaib, Cori Bush ve Marie Newman da dahil olmak üzere birçok ABD temsiler meclisi milletvekili, Şeyh Cerrah’daki saldırılara ve yakında zorunlu yerinden edilmeye karşı beyenat verdiler.

ETİKETLER: Şeyh Cerrah
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.