islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4794
EURO
34,5707
ALTIN
2.478,66
BIST
9.568,10
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Çarşamba Hafif Yağmurlu
19°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Yağmurlu
15°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C

Fıtrat Ve Mizaç

Fıtrat Ve Mizaç
5 Mart 2022 09:00
A+
A-

Fıtrat kelimesini daha önce duymuş muydunuz? Fıtrat kelimesi fatr kökünden gelerek yaratmak, icat etmek anlamlarına gelmektedir. Her canlı bir fıtrat üzerine doğmaktadır. Bu gerek Hz. Muhammed’in hadislerin gerekse ayetlerde görülmektedir. Mesela “Dünyaya gelen her insan fıtrat üzerine doğar; sonra anne ve babası onu yahudi, hristiyan, Mecusi yapar.”  hadisi bir örnek olmaktadır. İnsanlar ruhi ve zihni açıdan hissetmeye, algılamaya,inanmaya ve doğru düşünmeye yatkındır. Fıtrat kelimesi insanın yaratılıştan sahip olduğu özellikleri ifade etmektedir.

Cinsiyetlerine göre erkek ve kadın olmak üzere ayrılan insanlar bu kategoride farklı fıtratlara sahip olmaktadır. İslam insanlardan doğdukları fıtratı korumalarını söylemektedir. Fıtratın korunmadığı durumlarda kişinin başta maneviyatı olmak üzere dünya ve ahiret hayatı için zararlı olduğu bilinmektedir. Kadınların fıtratında genellikle şefkat, hissi algılama, duygu derinliği, zarafet ve yumuşaklık varolmaktadır. Erkeklerde ise irade, soğukkanlılık, koruma güdüsü, güç, ve cesaret varolmaktadır. Bu fıtri özelliklerden kaynaklı olarak erkeklerin ve kadınların ihtiyaçları mevcut olmaktadır. Kadınların yaratılışları dolayısıyla sevgiye ihtiyacı olmaktadır.

Peki fıtrat mizaç ya da karakterle aynı anlamda mıdır?

Mizaç yaratılışla gelir ve karakter ise sonradan oluşur. İnsanın çevresiyle olan etkileşimi ve deneyimleriyle bir karakteri oluşmaktadır. Aynı zamanda mizaç kişinin duygudurumunu ifade etmektedir. Dolayısıyla fıtrat daha olmakta ve tüm insanlığın ortak özelliği olmaktadır. İnsanın doyumsuz olması fıtrata bir örnek olmaktadır. Mizaç ise insanların özel hali olmasıyla beraber kişiye özeldir. Mesela her insanın fıtratında düşünmek vardır fakat mizacı gereği her insan her durumdan aynı şekilde etkilenmemektedir. Aynı şekilde bir olaydan bazı kişiler korkarken bazı kişiler ise korkmamaktadır.

Peki fıtratımız bozulur mu? İslam fıtrata aykırı olan şeyleri yasaklamaktadır. Bu yasakları çiğnemek ise kişinin fıtratında bozulmalara sebep olmaktadır. Mesela vücudumuzda ki organlarında fıtri özellikleri varolmaktadır. Onlara aykırı şekilde davranılırsa bozulmalara sebep olmaktadır. Ruhumuzu fıtratımıza uygun şekilde besleyip onun ihtiyaçlarını karşılamamız gerekmektedir. Tıpkı fizyolojik ihtiyaçlar gibi…

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.