islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5825
EURO
34,8367
ALTIN
2.417,68
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
24°C
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
22°C
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Açık
20°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C

Fiyatları Duyan Vatandaşlar Musluk Suyuna Dönecek!

Fiyatları Duyan Vatandaşlar Musluk Suyuna Dönecek!
18 Ocak 2023 12:30
A+
A-

Artan fiyatlar vatandaşların dikkatinde yer alırken damacana su fiyatlarına bir yıl içerisinde %160 zam yapıldı. Damacana su fiyatları hakkında açıklama yapan SUDER Başkanı Karamehmetoğlu, “Ambalajlı sulardan bir miktar şebeke suyuna dönüş oldu” ifadelerini dile getirdi.

2022 yılı ile 2023 yılı arasında pek çok farklı ürüne zam yapılırken artış oranları da oldukça dikkat çekiyor. %100’ü Aşan zamlar vatandaşın cebini yakarken özellikle Damacana su fiyatları en çok araştırılan konular arasında yer alıyor. Önceki senelerde 6 ayda bir yapılan fiyat artışları şimdilerde her ay fiyat listelerine yansıyor. Damacana su fiyatlarının 50 TL’ye kadar yükselmesi de farklı alternatif yolları aranmasına neden oluyor. Ambalajlı Su Üreticileri Derneği (SUDER) Başkanı Hüseyin Karamehmetoğlu, su satın alan kişilerin dönüşümsüz ambalajlardan şebeke suyuna dönüş yaptığını ifade etti. Su fiyatlarına dikkat çeken Karamehmetoğlu, ortaya çıkan maliyetlerin %90-96’sının ambalaj fiyatı olduğuna dikkat çekti.

DAMACANA SU SATIŞI GERİLEDİ
2018 yılı SUDER, verileri kapsamında 12.1 milyar litre su satışı yapıldığı görülürken 2019 yılında bu rakam 11.6 milyar 2020’de ise 10.5 milyar litreye kadar düştü. Ortaya çıkan fiyatların 5.9 milyar litresi damacana 4.6 milyar litresi de pet satış olarak görülmektedir. Tonlar açısından bakıldığında piyasadaki toplam su pazarının %56’sını damacana fiyatları oluşturuyor. 2021 yılındaki toplam hacim 11.1 milyar litreye kadar ulaşırken damacana payının %55’e gerilemiş olduğu da dikkat çekiyor. 2022 sonuçları hakkında açıklama yapan SUDER Başkanı Karamehmetoğlu, 2022 yılında 6.4 milyar litre damacana ve 5.3 milyar litre pet satışı olduğuna dikkat çekti. Karamehmetoğlu, toplam hacmin 11.7 milyar litreye ulaştığını ifade ederken ciro’nun yaklaşık 12.7 milyar TL olarak görüldüğünü belirtti.

Nüfusun her geçen gün arttığını belirten Karamehmetoğlu, su pazarındaki hacmin salgın öncesinin de gerisinde kaldığını ifade etti. Dünyada enerji ve ham madde fiyatlarının yüksek olması döviz kurlarını da etkilerken Türkiye’de fiyat pahalılığından etkilenmeye devam ediyor. Türkiye’de enerji fiyatlarının yüksek olmasına dikkat Karamehmetoğlu, işçilik ve diğer maliyetlerle birlikte 2021 yılının ikinci yarısında ambalajlı su üretim fiyatlarının %150’leri geçtiğini söyledi. Ambalajlı su fiyatlarını etkileyen kalemlerin enerji, işçilik, ambalaj, akaryakıt ve otoyol-köprü geçişi olduğunu ifade eden Karamehmetoğlu, görülen fiyatların %90-96’sını bu kalemlerin etkilediğini vurguladı. Karamehmetoğlu, Tüketicinin suya değil ambalaja para ödediğinin altını çizdi. Su fiyatları hakkında değerlendirmelerine devam Karamehmetoğlu, “Maliyet enflasyonu ile oluşan fiyat artışları, bazı tüketicileri farklı arayışlara yönlendirdi. Bu çerçevede dönüşümsüz ambalajlardan bir miktar damacanaya, bir miktar da şebeke sularına dönüş olduğunu söyleyebiliriz.” şeklinde konuştu.

AMBALAJ MALİYETLERİ HER GEÇEN GÜN ARTIYOR
Sektördeki rekabet ortamını zorunlu olmadığı sürece artmasına engel olduğunu ifade eden Karamehmetoğlu, 2021-2022 aralık ayları arasında motorinin %40, otoyol ve köprü geçiş ücretlerinin %56, asgari ücretin %82, elektrik faturalarının da %277 oranında artış gösterdiğini ifade etti. Karamehmetoğlu, buna ek olarak sanayide kullanılan doğalgaz faturalarının ise %322 oranında arttığını belirtti. Karamehmetoğlu, “Bu artışların yanı sıra çift yönlü nakliye süreci olduğu için de damacana fiyatlarına motorin zammı ve köprü otoyol ücretlerindeki artışlar ister istemez damacana fiyatlarına yansıdı.” dedi.

BİR YIL İÇERİSİNDE %160 ZAMLANDI
Damacana su satışı en fazla Getir platformu üzerinden yapılmaktadır. 2022 yılı içerisinde 18 TL bandında yer alan 19 litrelik damacana su fiyatı her ay zamlanarak 46.9 TL bandına yükseldi. Düzenli olarak zamlanan fiyatlara toplamda %160 oranında zam yapıldı. Su fiyatlarında görülen artışların devam edip etmeyeceği ise en çok araştırılan konular arasında yer alıyor.

Damacana su fiyatları hakkında açıklamalarda bulunan Karamehmetoğlu, 2 yıldır tedarik sıkıntısı ile karşı karşıya olduklarının altında çizdi. 2023 yılında tedarik sıkıntısı ile ilgili bir problemin olmaması durumunda fiyatların da stabil olacağına aktaran Karamehmetoğlu, son yıllarda yaşanan gelişmelerin doğru tahmin yapılmasına da engel olduğunu söyledi.

2023 DAMACANA SU FİYATLARI NE KADAR?
19 Litre Hayat Damacana su fiyatı: 38,00 TL,

19 Litre Erikli su fiyatı: 44,00 TL,

19 Litre Pınar su fiyatı: 37,00 TL

19 Litre Fuska Damacana fiyatı: 39,00 TL

19 Litre Buzdağı Damacana fiyatı: 58 TL’dir.

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.