islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5217
EURO
34,9766
ALTIN
2.439,42
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
17°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

Fransa Cezayir Mücahitlerinin Kafataslarını İade Etti

Fransa Cezayir Mücahitlerinin Kafataslarını İade Etti

Mirat Haber Ajansı

Cezayir, Fransa’nın Kuzey Afrika ülkesindeki sömürge işgali sırasında başını kestiği 24 Mücahitin kafataslarını geri aldı. Yüz yetmiş yıl boyunca bir Paris müzesinde saklanan kafataslarının geri dönüşü, Cezayir tarihçilerinin yıllarca süren çabalarının bir sonucuydu ve sömürgeciliğin mirası ile büyüyen bir hesaplaşmanın ana noktasıydı. 24 şehid, 1830’da Cezayir’i işgal eden ve 1849 isyanında yer alan Fransız sömürge güçleriyle savaştı. Başları kesildikten sonra kafatasları Fransa’ya ganimet olarak götürüldü.

2011 yılında Cezayirli tarihçi Ali earid Bilkadı, Eyfel Kulesi’nin karşısındaki Paris’teki İnsanlık Müzesi’nde kafataslarını keşfetti ve Cezayir yetkililerini uyardı. Araştırmacı geri dönüşleri için yıllarca kulis yaptı ve Cezayir’in o zamanki Cumhurbaşkanı Abdülaziz Buteflika resmi geri dönüş talebini başlattı. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron 2018’de kabul etti, ancak bürokratik engeller dönüşü şimdiye kadar erteledi. Kalıntılar Cumartesi günü başkent Kültür Sarayı’nda halka açıktı. Pazar günü, uzun ve kanlı bir savaşın ardından Cezayir’in Fransa’dan bağımsızlığının 58. yıldönümünde özel bir cenaze töreniyle gömüldüler. Kafatasları Cezayir bayrağına sarılı tabutlara yerleştirildi ve askerler tarafından bir askeri grup olarak asfalt boyunca taşındı. Tarihçiler kalıntıların geri dönüşünü memnuniyetle karşıladılar, ancak Cezayir’in hala Fransa elinde olan tarihinin sadece küçük bir parçası olduklarını söylüyorlar. Fransa’nın müzelerinin hala yüzlerce mücahidin vücut kısımlarına sahip olduğunu söylüyorlar.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.