islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3740
EURO
34,9623
ALTIN
2.325,52
BIST
9.065,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
19°C

Fransa protestolarında Pakistan başkent otoyolu kapandı

Fransa protestolarında Pakistan başkent otoyolu kapandı

Mirat Haber Ajansı

Pakistan’ın başkenti İslamabad’da binlerce göstericinin, Fransız büyükelçisinin sınır dışı edilmesini ve İslamofobi nedeniyle bu Avrupa ülkesiyle diplomatik bağların sona erdirilmesini talep ederek büyük bir otoyolu kapattıktan sonra hükümetle dün yapılan görüşmelerde gösterilere son vermeyi kabul etti. İslam’a karşı küfürlerin engellenmesi konusunda kampanya yürüten İslam yanlısı bir siyasi parti olan Tehrii-Lebbeyk Pakistan (TLP) üyesi protestocular, polisle şiddetli çatışmalardan bir gün sonra Pazartesi günü şehrin ana arteri Faizabad kavşağını bloke etmişti. Başkentteki hükümet binalarını korumak için çevik kuvvet polisi görevlendirildi ve yetkililer oturma alanı çevresindeki önemli yolları kapatmak için nakliye konteynırlarını kullandılar. Yetkililer protestocuların örgütlenme kabiliyetini bozmaya çalışırken, cep telefonu hizmetleri şehrin büyük bölümünde ikinci bir gün boyunca engellendi. Pakistan haber medyasının çoğu bu büyük protestoyu haber yapmadı.

Dini lider Hadim Hüseyin Rızvi liderliğindeki TLP, suçun potansiyel bir ölüm cezası taşıdığı Güney Asya ülkesinde hassas bir konu olan İslam’a küfürle ilgili konularda Pakistan hükümetine karşı sık sık tepki gösterdi. Pazartesi günkü protesto, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron hükümetine yönelikti. Daha önce, Eylül ayında, Macron ifade özgürlüğü kapsamında “küfür hakkını” savunmuş ve Fransa’da “İslami ayrılıkçılık” olarak adlandırdığı şeyle idari önlemlerle mücadele etme sözü vermişti. Macron’un sözleri, Pakistan’daki İmran Han da dahil olmak üzere birçok dünya liderinden öfke uyandırmış ve Fransız mallarının boykot edilmesi çağrısında bulunmuştu. Ekim ayında Pakistan Başbakanı İmran Khan, Macron’un yorumlarının “İslamofobiyi teşvik ettiğini” söyledi ve Pakistan’daki Fransız büyükelçisi bir protesto kaydetmesi için ülkenin dışişleri bakanlığına çağrıldı. İslamabad’daki protestocular, hükümetin konuyla ilgili yeterince çalışma yapmadığını söylediler ve ülkenin Fransa ile diplomatik ilişkilerini kesmesini ve bu konuda Fransız Büyükelçisi Marc Barety’yi sınır dışı etmesini talep ettiler.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.