islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3613
EURO
34,9886
ALTIN
2.311,25
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
21°C
İstanbul
21°C
Açık
Cuma Parçalı Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Fransa’da Çeçenler: “Mağribiler Bize Yanlış Yaptı”

Fransa’da Çeçenler: “Mağribiler Bize Yanlış Yaptı”

Mirat Haber Ajansı

Fransa iki Müslüman topluluk arasındaki gerilimi yaşıyor. Bir yanda ülkede milyonlarca ırkdaşı bulunan Müslüman Kuzey Afrikalılar topluluğu öte yanda ülkede sayıları artmakta olan çok daha az sayıdaki Müslüman Çeçenler. Fransa’nın özel harekat polis birimi, ülkedeki Dijon şehrinde dört gece süren çete savaşlarından sonra beş Çeçeni tutukladı. Perşembe günkü tutuklamalarla ilgili duyuru, şiddetin başlamasından yaklaşık bir hafta sonra geldi. Bir hafta önce Cuma gecesi, Fransa’nın dört bir yanından onlarca Çeçen genç, Gresilles Dijon banliyösüne akın etti. Dijon cumhuriyet savcısı Eric Mathias, Çeçenlerin sosyal medyada Gresilles’deki Kuzey Afrika topluluğuna ülke çapında misilleme çağrısı yaptıkları yönündeki iddiaları belirtti. İddiaya göre Kuzey Afrikalılar Çeçen bir gence saldırıda bulundular ve bundan dolayı Kuzey Afrikalıları suçluyorlar.

Fransız hükümeti, çatışmaları gidermek için Salı günü Dijon’a polis takviyeleri ve İçişleri Bakan Yardımcısı Laurent Nunez gönderdi. Polisle olan karşılaşma sırasında birkaç kişi yaralandı ve birçok araba yakıldı. Aşırı sağ lider Marine Le Pen, daha sert önlemler alınması için Dijon’u ziyaret etti. Sosyalist Dijon belediye başkanı Francois Rebsamen, haftasonu polis konuşlandırmasının yetersiz olduğunu gördüğü şeyi eleştirdi. Schmeltz, Pazartesi gecesi meydana gelen araba yakma ve yağma tarzı son olayların Çeçen topluluğunun üyelerinden değil, yerel Dijon sakinlerinden kaynaklandığını söyledi.

Fransa’nın önemli bir Çeçen göçmen topluluğu var. Bazıları Rusya-Çeçen nedeniyle geldi, ancak birçoğu ulusal güçlü adam Ramzan Kadırov ile anlaşmazlıklar nedeniyle son yıllarda sürgünü seçti. Kadırov bir direniş lideriydi, ancak Putin’in yönetiminde Kremlin yanlısı bir kişiye döndü. Birçok hak aktivisti, Putin rejimi tarafından yetkilendirildiği için onu birden fazla insan hakları ihlaliyle suçluyor. Bununla birlikte, diğer Rus pasaportu sahiplerine dahil oldukları için Fransa’da yaşayan Çeçenlerin sayısı hakkında kesin bir rakam yoktur.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.