islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
18°C
Salı Az Bulutlu
19°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C

Fransa’nın Müslüman Afrika’da Yeni Sömürgeciliği

Fransa’nın Müslüman Afrika’da Yeni Sömürgeciliği

Mirat Haber Ajansı

Fransa ve beş Batı Afrika devleti, Sahil adı verilen Batı Afika bölgesinde artan militanlarla savaşmak adına askeri güçlerini tek bir komuta yapısı altında birleştirmeyi kabul etti. Bu da pratik olarak beş Batı Afrika ülkesinin ordularının Fransa’nın komutasına teslim etmek anlamına geliyor. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, G5 olarak bilinen Mali, Burkina Faso, Çad, Nijer ve Moritanya liderlerini, Sahil’deki isyancılara karşı savaşı tartışmak için güneybatı Fransız Pau’ya davet etmişti.

Son haftalarda yüzlerce askerinin öldürüldüğü bölgede gelişen Fransa karşıtı duygular, beş ülke halkında da yükseliyor. El Kaide ve DAEŞ ile bağlantılı olan militanlar, özellikle Mali ve Burkina Faso’da, geniş toprak alanlarını yönetilemez hale getiren ve etnik şiddete dayalı tabanlarını güçlendirdi. Macron, Fransız birliklerini giderek bu güçlere dayanmaya başlayan yerel yönetimlerden net bir politik taahhüt olmazsa geri çekebileceği konusunda uyarı yapmıştı. Fransa’nın Mali ve genel olarak Sahil’de 4.500 askeri var, ancak güvenlik giderek kötüleşiyordu. Macron durumun şimdi biraz daha açıklığa kavuşturulduğunu iddia ediyor.

 “Sahil için Koalisyon” olarak adlandırılan yeni yapı, G5 devletlerini, Fransız güçlerini ve gelecekteki birlikleri tek bir komuta altına alıyor. Ortak operasyonlar, daha fazla istihbarat paylaşımı ve daha hızlı tepki süresi sağlamayı amaçlıyor. Macron, önümüzdeki aylarda katılması beklenen 220 kişilik ek Fransız elit birliğinin giderek Avrupalı özel kuvvetlerin mücadelesine dayanan çatışmaya yeni bir ivme kazandırmak için gönderileceğini söyledi.

Macron, bölgedeki ABD ordu birliklerinin bölgede kalması için de çağrı yaptı. Fransa kuvvetleri için istihbarat, lojistik ve insansız hava araçları desteği sağlayan ABD güçlerinin Washington tarafından geri çekilebileceğine dair karışık sinyaller var. Tıpkı Orta Doğu’da olduğu gibi DAEŞ ve El Kaide, Batılı güçlerin bölgenin doğal kaynaklarına ve hükümetlerine el koymak üzere müdahale etmesi için bir araç olarak kullanılıyor, istendiği zaman aktive edilip istendiği zaman bastırılabiliyor ancak bunların yükünü yerel Müslüman halk acı biçimde ödüyor.

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.