islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
23°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
22°C

Fransız Siyasiler İslamofobiyi Körüklüyor

Fransız Siyasiler İslamofobiyi Körüklüyor

Fransa’da seçim yaklaşırken cumhurbaşkanlığı adayları netleşiyor. İslam düşmanı ırkçı Eric Ciotti ve ağırı sağ Les Republicans oylamaların ilk turunda rakiplerini geride bıraktı. Ciotti’nin seçim vaatleri ‘ülkeye göçü durdurma ve göçmenler için Guantanamo tipi bir hapishane inşa etme’ gibi göçmenler ve Müslümanları hedef alan maddeler içeriyor.
Nisan 2022 seçimleri için Fransa’da aday isimler belli olurken ülke ipin ucunu kaçırmış durumda. İslam düşmanlığı ve ırkçılığın hat safhada olduğu ülkede eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin aşırı sağ partisi Les Républicains’ta ilk tur oylamalarında 56 yaşındaki Eric Ciotti beklenmedik şekilde ön seçimde birinci oldu. Irkçı Ciotti’nin zaferi, Fransa’da artmakta olan İslam karşıtlığının geldiği seviyeyi gözler önüne serdi. Bir diğer aşırı sağcı cumhurbaşkanı adayı ırkçı Eric Zemmour, Ciotti’yi ilk tebrik edenler arasındaydı.
GÖÇMEN HAPİSHANESİ
Ciotti’nin vaatleri arasında “ülkeye göçü durdurma referandumu” ve “göçmenler için Fransız Guantanamosu” kurma planı yer alıyor. Ciotti, parti adayını belirleyecek seçimde Sarkozy’nin eski bakanı Valerie Pecresse’e rakip oldu. İlk tur sonuçları oldukça yakındı. Ciotti, parti üyeleri oylarının %25,59’unu alırken, Pecresse %25’ini alarak ikinci sırada kaldı.
ORTAK HEDEFLERİ İSLAM
Macron’la asla ittifak kurmayacağını söyleyen Ciotti, islam karşıtı söylemleriyle ünlü ırkçı Zemmour ile Macron’un ikinci tura kalması halinde oyunu Zemmour’a vereceğini açıklamıştı. Zemmour, ‘Muhammed ismini yasaklayacağım’ vaadiyle biliniyor. Ülkede bütün adayların ortak paydası ırkçılık ve hepsinin hedefi göçmenler ve Müslümanlar. Ciotti’nin partisinin üyesi Guillaume Peltier 2020’de Müslümanların “toplama kamplarına” alınmasını teklif eden bir yasa tasarısını Fransa Ulusal Meclisi’ne sunmuştu.
MACRON IRKÇILIĞA YOL AÇTI
2022 seçimlerinde muhtemel adayların seçim kampanyalarının ana temasını aşırı sağ söylemler üzerine kurmaları, Macron’un İslâm karşıtı siyasetinin bir neticesi olarak görülüyor. Aşırı sağın desteğini kazanmak için Müslümanları ve göçmenleri hedef alan Macron yönetimi, kamuya açık yerlerde başörtüsü takılmasını yasaklayan, ülkedeki Müslümanları fişleyen ve camileri kapatma yetkisi veren bir yasa tasarısını geçtiğimiz günlerde uygulamaya koymuştu.
OY ORANLARI YAKIN
Yapılan anketlere göre Macron’un 2022 seçimlerinde ilk turda yüzde 24-27 ekseninde oy alarak lider çıkması tahmin ediliyor. Zemmour’un ilk turdaki oy oranı yüzde 17-18, bir diğer aşırı sağcı Ulusal Cephe Partisi adayı Marine Le Pen’in oy oranı ise yüzde 15-16. Geçen şubat ayında İslam’ın tüm türlerine ve yayılışına savaş açtığını söyleyen Le Pen, “Devletin tüm imkanları İslam’a karşı seferber edilmeli, saldırılmalı ve bu din yok edilmeli” şeklinde ifadeler kullanmıştı.

ETİKETLER: Emmanuel Macron
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.