islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5668
EURO
34,9572
ALTIN
2.444,34
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

G20 liderleri, koronavirüs aşılarına adil erişim sözü veriyorlar

G20 liderleri, koronavirüs aşılarına adil erişim sözü veriyorlar

Mirat Haber Ajansı

Dünyanın en büyük 20 ekonomisinin liderleri, dünya çapında COVID-19 aşılarının, ilaçlarının ve testlerinin uygun fiyatlı ve adil bir şekilde dağıtılmasını sağlayacaklarını, böylece daha yoksul ülkelerin dışarıda bırakılmamasını sağlayacaklarını söylediler. Koronavirüs salgını şiddetlenirken, dünyanın en zengin ülkeleri kulübü, Suudi Arabistan’ın ev sahipliği yaptığı sanal toplantı sırasında önümüzdeki zorluklar konusunda ‘birleşik bir duruş’ benimsediklerini belirtiyorlar. Pazar günkü bildiride G20 ülkeleri, aşı dağıtmak için COVID-19 Araçlarına Erişim (ACT) Hızlandırıcı ve onun COVAX tesisi adlı küresel aşılar, test ve terapötik projesini desteklediklerini söylediler. Ancak “dijital diplomasi” ile geçen bir hafta sonundan sonra, kapanış bildirisinde toplantıya hakim olan birçok konu hakkında ayrıntılar yoktu. Birleşmiş Milletler başkanı Antonio Guterres, aşılar, teşhisler ve terapötikler geliştirmek için bu yılın sonundan önce 4.2 milyar dolar da dahil olmak üzere 28 milyar dolar daha gerekli olduğunu söyledi, ancak nihai bildiride bu miktarlardan hiç bahsetmedi.

Daha zengin ülkeler aşılama programlarını planlarken, Amerika Birleşik Devletleri Aralık ortasında başlamayı beklerken, uzmanlar gelişmekte olan ülkelerin milyarlarca insanı virüse karşı kanıtlanmış ilk korumayı inkar edebilecek engellerle karşı karşıya olduğu konusunda uyarıyor. Pazar günü Almanya Başbakanı Angela Merkel, yoksul ülkeler için henüz büyük bir aşı anlaşması yapılmadığından duyduğu endişeyi dile getirdi. Suudi Arabistan Maliye Bakanı Muhammed el Jadaan’a göre G20 zirvesinin nihai bildirisi tüm ülkeler tarafından oybirliğiyle kabul edildi, ancak Türkiye “sesinin duyulmasını” istedi. Ankara’dan bildiriye yönelik görüşlerini detaylandıran ayrı bir açıklamanın daha sonra yayınlanması bekleniyordu. Kampanyacılar ve hapisteki aktivistlerin aileleri konuyu vurgulamak için güçlü hareketler başlattığı Suudi Arabistan’ın insan hakları sicili toplantıya gölge düşürdü.

ETİKETLER: Koronavirüs
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.