islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5770
EURO
34,9061
ALTIN
2.438,91
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Parçalı Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
18°C

GAFLETİMİZDEN KUR’ÂN İLE UYANMAK

GAFLETİMİZDEN KUR’ÂN İLE UYANMAK

Birkaç gün önce Kur’ân kavramları üzerinde çalışan komşumuz bilge  kardeşimiz Fatih Orum’u ziyaret etmiştim.

Kardeşimiz Kur’ân kelimeleri ve kavramları için Kur’ân’ın bütüne değil de sözlüklere bakmanın oluşturacağı derin yanılgıya dikkatimizi çekti.

Kardeşimiz  üzerinde çalıştığı iki fiili de örnek verdi.

Mazi  sığasyla söylersek Adde/saymak fiili ile aynı anlamda tercüme edilen Ehsa fiili arasında ki farka değindi; İbrahim 34’den verdiği  örneği , Cin 28 ve Kehf  49’dan sunduğu örneklerle pekiştirdi.

Ehsa fiilinin “bir şeyi en ince ayrıntılarına kadar inceleyip kavrayarak saymak “ anlamında karar kılmakta  olduğunu söyledi.

Kardeşimiz Keh süresinin 49. ayeti ile iradeli sözlerimiz davranışlarımız ve işlerimizi içine alan amel kitabımızın Ehsa fiiliyle her bir amelimizi en ince ayrıntılarına kadar  tek tek sayacağını açıkladığına  da dikkatimizi çekti. Bu arada Kehf suresinin 45 ile 49. ayetlerini okurken heyecanlandığı gibi beni de  ürpertti.

Varlığıyla iftihar ettiğimin hafızlığımın bereketiyle yüreğime çöken  bu ayetleri yeniden okurken dünyanın geçiciliğini, kıyamet gerçeğini, bir tek kişi bile bırakılmaksızın bütün insanlığın mahşer alanında toplatıldığını, günahkârların feryat edişlerini ve hiç amelini yargı dışında kalmayacağını görür gibi bildim, duydum  ve anladım.

Kur’an’ı kendi özgün diliyle okurken hissettiğim duyguları keşke sizlere de aktarabilseydim.

Gelin bir de sizinle okuyalım:

“ DÜNYA hayatının gökten indirdiğimiz suya benzediğini onlara anlat: Öyle ki, yerin bitkileri onu emerek zengin bir çeşitlilik içinde boy verip birbirine karışırlar; ama bütün bu canlılık, çeşitlilik sonunda rüzgarın savurup götürdüğü çer çöpe döner. İşte bunun gibi, her şeye karar veren (yalnızca) Allah’tır.

Mal mülk ve çocuklar dünya hayatının süsleridir; ama ürünü kalıcı olan İslam ile uyumlu  sözler, davranışlar, işler ve ilişkiler ise, karşılığı bakımından, Rabbinin katında daha değerli ve bir ümit kaynağı olarak daha verimlidir.


Dağları ortadan kaldıracağımız Kıyamet Günü yeryüzünü boş ve çıplak görürsün; (o Gün) bir tek kişi bırakmaksızın kimseyi bırakmaksızın herkesi (diriltip) bir araya toplayacağız.

Dizi dizi Rablerinin huzuruna çıkarıldıklarında (Rableri onlara şöyle diyecek:) “İşte, sizi ilk kez yarattığımız günkü gibi (bütünüyle yapayalnız ve boyun eğmiş olarak) huzurumuza geldiniz; oysa, sizin için böyle bir buluşmayı gerçekleştirmeyeceğimizi sanıyordunuz hep!”

Ve (o Gün, herkesin dünyada yapıp-ettiklerine dair) amel kitapları önlerine konduğunda, suçluların orada yazılı olanlardan feryat ettiklerini görürsün; “Vah bize! Nasıl bir Kitapmış bu! Küçük, büyük hiçbir şey bırakmamış, her şeyi ayrıntılarıyla sayıp hesaba geçirmiş!” derler. Ve yapıp-ettikleri her şeyi (kaydedilmiş olarak) önlerinde bulurlar; ve Rabbinin kimseye haksızlık yapmadığını (anlarlar). (Kehf 18/45-49)

Şimdi bütün bu gerçeklere iman ettikten sonra Allah ve ahiret, Cennet ve Cehennem yokmuş gibi gel de nefsini ilahlaştırarak ahmakça yaşa.

Ali Rıza Demircan 

Yorumlar
  1. Umit Ort dedi ki:

    yaşım 45.  Çocukken ramazanda alkol satan dükkan kapatırdı. Ortak yayında değil önündeki kitabı okuyarak mikrofonsuz vaaz verirdi Cami hocası. Hatırımda kalan. Erkek altın künye takamaz diye başlamıştı… Asıl söylediği ise şu idi altın saat takan tuccardan alış veriş yapmayın. Sene 2022 oldu. Yakın zamanda çok yozlaşma oldu. Ortada bir vaka var.