Gündem

Gemi Kazasında 9 Endonezyalı Balıkçı Kayıp Diğerleri Kurtarıldı

Grup, Ilsa kasırgası nedeniyle gemi kazasına uğradıkları yer olan uzak bir adada altı gün yiyecek ve su olmadan geçirdi.

Ilsa Kasırgası’na yakalanan iki tekneden 11 Endonezyalı balıkçı yiyeceksiz ve susuz altı gün sonrasında Avustralya’nın kuzeybatısındaki uzak bir adadan kurtarıldı, fakat diğer dokuz kişinin denizde boğulduğu düşünülüyor.

Balıkçıları Pazartesi gecesi kurtaran Avustralya Deniz Güvenliği Otoritesi (AMSA), grubun Avustralya’nın kıyı turizm kasabası Broome’un yaklaşık 300 km (200 mil) batısındaki Bedwell Adası’ndan alındıktan sonra kendine geldiğini söyledi.

AMSA Çarşamba günü yaptığı açıklamada, teknelerden biri olan Express 1’in 12 Nisan’da 10 kişiyle birlikte karaya oturduğunu söyledi.

Diğer tekne, Putri Jaya, 11 veya 12 Nisan’da “olağanüstü hava koşullarında” battı, yetkililer dokuz mürettebatın boğulduğunu düşündüklerini söyledi. Putri Jaya’dan sağ kurtulduğu bilinen tek kişi, hiçbir doğal barınak veya tatlı su kaynağı olmayan uzak, çıplak ve yaşanması zor beyaz bir kum şeridi olan Bedwell’deki karaya varmadan önce suda 30 saat geçirdi.

Havadan Tespit Edildiler

Teknelerinden çıkan enkazla derme çatma bir barınak inşa eden hayatta kalanlar, Pazartesi günü rutin bir hava gözetleme görevinde olan Avustralya Sınır Gücü tarafından tespit edildi. Broome merkezli bir kurtarma helikopteri konuşlandırıldı ve ışık azalmaya başladığında gemideki 11 kişinin hepsini vinçle kaldırdı.

Helikopter tedarikçisi PHI Aviation’ın yöneticisi Gordon Watt, kurtarma helikopteri ekibinin kuma inemediğini söyledi.

Watt, Australian Broadcasting Corporation’a (ABC) “Kendi başına zorlu bir görev olan vinç kurtarma işlemleri yapmak zorunda kaldılar.” dedi ve devam etti, “Günün saati, kurtarma sırasında mürettebatın üzerine gecenin çöktüğü anlamına geliyordu, bu yüzden gece görüş gözlüğü kullanmaya geçmek zorunda kaldılar.”

Sağlık Durumları İyi

Hayatta kalanlar, Broome Hastanesine götürüldü, yetkililer onların sağlık durumlarının iyi olduğunu bildirdi.İyileştiklerinde uçakla Endonezya’ya geri gönderilmeleri bekleniyor.

Ilsa denizden Avustralya’ya doğru ilerlerken güç topladı ve Broome’un güneybatısındaki sahili aşarak ülkenin şimdiye kadar kaydettiği en güçlü rüzgarlardan bazılarını serbest bıraktığında maksimum Kategori 5 kasırgası oldu.

Avustralya’da kasırga nedeniyle ölen veya yaralanan olmadı.

Çeviren: Zehra Kaya

Kaynak: https://www.aljazeera.com/news/2023/4/19/indonesian-fishermen-saved-after-australia-shipwreck-9-missing

 

Recent Posts

  • Gündem

1 MAYIS İŞÇİ VE EMEKÇİLER BAYRAMI

1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı, günümüzde tasvip etmediğimiz şekilde siyasal bir kimliğe bürünerek eylemlere…

14 saat ago
  • Gündem

Devlet Bahçeli’den İmamoğlu’na Sert Hamas Cevabı

Devlet Bahçeli'nin Sert Tepkisi: "Hamas'a Terör Örgütü Demek, Siyonizm'in Değirmenine Su Taşımaktır!" Devlet Bahçeli'nin CNN…

15 saat ago
  • Gündem

İslam’ın Emretmiş Olduğu Cihad Şekilleri

İslam’ın emretmiş olduğu Cihad  şekillerini dört ana noktada toplamak mümkündür... 1-Cihadı Ekber: Hiç şüphesiz insan,…

16 saat ago
  • Gündem

Simit Fiyatlarına Bakanlık Denetimi: Onay Zorunluluğu Geldi

Ticaret Bakanlığı, simit fiyat tarifelerine ilişkin önemli bir değişiklik yaptı. Ekmek fiyatlarındaki düzenlemeler benzeri, simit…

17 saat ago
  • Makale

CUMHURBAŞKANIMIZ, BAKANLARIMIZ VE ALİ ERBAŞ İÇİN YABANCI LÜKS ARABA AYIPTIR VE GÜNAHTIR

Tevazu Bilinci Olmayanların İtibarı da Olmaz AHMET HAKAN -ALİ ERBAŞ Bizim müftü çocuğu olup İmam…

18 saat ago
  • Gündem

İSRAF, ALLAH’A İSYAN VE İNSANLARA ZULÜMDÜR I

“İsraf etmeyin” emrinin akabinde Allah'ın israf edicileri sevmediğine vurgu yapılması israfın önemli haramlardan biri olmasına…

18 saat ago