islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5187
EURO
34,9172
ALTIN
2.436,32
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
17°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

Uzun Süre Telefona Bakanlar Dikkat!

Uzun Süre Telefona Bakanlar Dikkat!
9 Haziran 2022 14:31
A+
A-

ABD’de yapılan yeni bir araştırma telefon başında çok fazla vakit geçirmenin yalnızca gözlerinize değil, vücudunuzun geri kalanının işleyişine de zarar verebileceğini, hatta ömrünüzü kısaltabileceğini ortaya koydu.

Cep telefonları artık hepimizin hayatının vazgeçilmez bir parçası. Hatta telefonlarımıza o kadar bağlandık ki ‘kişilerin Cep Telefonu aracılığı ile kurdukları iletişimden kopma korkusu’ olarak tanımlanan (Nomofobi) yeni bir fobimiz bile oldu.

EKRAN BAŞINDA GEÇİRİLEN SÜRE HIZLA ARTIYOR 
Akıllı telefonlar dijital dünyanın doğal bir parçası haline gelirken insanların ekran başında geçirdikleri süre de her geçen gün artıyor. İletişimin yanı sıra kitap, gazete ve dergi okuma, sosyal medyayı takip etme, çeşitli oyunlar ve fatura ödeme gibi işlemler Akıllı Telefon ve tabletler üzerinden yapılabiliyor. Bunun sonucunda günümüzün büyük bir bölümünde bu teknolojik cihazlar elimizden düşmek bilmiyor.

Bilim insanları şimdiye kadar yaptıkları uyarılar ile ‘telefon bağımlılığının’ duruş bozukluğu, karpal tünel sendromu, baş ağrıları hatta anksiyete ve depresyona neden olabileceğini defalarca kez belirtti. Ancak ABD’li araştırmacıların yaptığı son çalışma çok daha korkutucu bir tabloyu gözler önüne serdi.

ÇOK FAZLA EKRAN BAŞINDA KALMAK ÖMRÜNÜZÜ KISALTABİLİR
ABD’deki Buck Enstitüsü tarafından yapılan bir araştırma çok fazla ekran başında kalmanın yalnızca gözlerinize değil, vücudunuzun geri kalanının işleyişine de zarar verebileceğini ve hatta ömrünüzü kısaltabileceğini öne sürüyor.

Yaşlanma ve yaşa bağlı hastalıklarla ilgili konuları araştıran enstitü gözlerin çok fazla ışığa maruz kalmasının vücudun sirkadiyen ritmini bozabileceğini ve sonuç olarak kronik hastalığa neden olabileceğini keşfetti.

Gözler vücuttaki diğer organların aksine sürekli dış dünyaya maruz kaldığı için bağışıklık savunmaları daha aktiftir. Aşırı aktif savunmalar, iç vücut süreçlerini bozabilir ve sonuç olarak diğer organlara zarar verebilir.

SİRKADYEN RİTMİ BOZUYOR
Araştırma ekibi göz bozuklukları ile genel sağlık sorunları arasında şaşırtan bir bağ olduğuna dikkat çekiyor. Araştırmayı yürüten Profesör Doktor Pankaj Kapahi çalışmalarına ilişkin yaptığı açıklamada, “Telefon ekranlarına uzun süre bakmak ve ışık kirliliğine maruz kalmak sirkadyen düzen için çok tehlikeli. Bu durum gözün bağışıklığını etkiliyor ve görmenin ötesinde bedenin geri kalanına hatta beyne zarar veriyor” dedi.

İLTİHAPLANMA VE SONRASINDA KRONİK RAHATSIZLIKLAR
Buck Enstitüsü’nden bir başka araştırmacı Dr Brian Hodge da vücuttaki her hücrenin sirkadiyen bir saatte göre çalıştığını belirtiyor ve sirkadiyen ritmin bozulmasının vücut fonksiyonlarını kötü yönde etkileyeceğine vurgu yapıyor:

“Günümüzdeki yaşam koşulları, stres, insanların daha az uyuması, yoğun cihaz kullanımı ve özellikle ışık döngüleri insanların sirkadiyen ritmini bozuyor. Gözler çok fazla ışığa maruz kaldığında iltihaplanmalar oluyor. Ve bu iltihaplanmalar uzun süre devam ederse kronik hastalıklara neden oluyor”

 

 

 

 

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.