islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5139
EURO
34,9434
ALTIN
2.435,50
BIST
9.792,26
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

Gizli Görüntüler Uygurlara Çin Zulmünü Gösteriyor

Gizli Görüntüler Uygurlara Çin Zulmünü Gösteriyor

Mirat Haber Ajansı

Çin sınırları içindeki Doğu Türkistan ya da resmi adıyla Xinkiang’daki (Sincan’daki) Müslüman Türkler olan Uygurlara zulmün küresel olarak incelenmesi arttıkça, gözaltına alınan bir Uygur tarafından gizlice gönderilen nadir görüntüler ve kısa mesajlar, Çin’in insan hakları ihlallerine dair tüyler ürpertici kanıtları ortaya koymakta. Uluslararası haber kaynaklarının yayınlarına göre, e-ticaret platformu Taobao’da tanıtımlarıya yer alan Merdan Ghappar (Gaffar), destekçilerinin uydurma olduğunu söylediği bir uyuşturucu suçlamasıyla bir yıldan fazla süre hapis yattıktan sonra yeniden gözaltına alındı. Ghappar’ın gönderdiği bildirilen videolar ve kısa mesajlar, gözaltına alınması ve tanık olduğunu söylediği şok edici koşullar hakkında ayrıntılı bilgi sağlıyor. Görüntüler, insan hakları grupları tarafından eleştirilen bir işkence aleti olan “dört parçalı takım elbisenin” yaygın kullanımını ve çuval giydirilip dövülmüş genç erkekleri içeriyor. Diğer sızan dokümanlarda, çocukları tövbe ve teslim olmaya çağıran bir belgeyle, Çin’in Müslüman azınlık grubunun din ve kültürünü bastırma çabalarının bir parçası olarak 13 yaşındaki çocukların nasıl hedef alındığı ortaya konmakta.

Ocak ayında, 31 yaşındaki Uygur Merdan Ghappar, polis tarafından Sincan’a geri götürüldü ve burada 50-60 mahkumun bulunduğu kalabalık bir polis hücresinde çuvala sokulup, kelepçeli olarak alıkonuldu. Diğer mahkumlar minibüslerle götürüldü ve soğuk algınlığı çeken Ghappar hastaneye kaldırıldı. Daha sonra, akrabalarıyla iletişim kurmak için kullandığı telefonu da dahil olmak üzere eşyalarının kendisine iade edildiği bir yerde izole bir odaya yerleştirildi. Birkaç gün boyunca tecrit olduğu hücrede kalan Ghappar, koridordan gelen sorgulanan insanların çığlıklarını duyabildiğini belirtti. Ghappar’ın Avrupa’daki ailesine gönderdiği video, küçük ve boş bir odada yatağa kelepçeli bağlı olduğunu gösterirken, propaganda duyuruları arka planda hoparlör sistemi üzerinden oynatılıyor. Yetkililer, götürüldüğü yer veya tutuklanma nedeni hakkında hiçbir resmi bilgi vermedi. Telefonla mesajları yollayan Ghappar’dan Mart ayından beri haber alınamıyor. Amcası Abdulhakim Ghappar, İngiliz basınına Ghappar’ın Çin dışında siyasi olarak aktif bir ailesi olduğu için tutuklandığına inandığını bildirdi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.