islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5885
EURO
34,8412
ALTIN
2.508,17
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
22°C

Gökdelen Büyüklüğündeler!

Gökdelen Büyüklüğündeler!
29 Temmuz 2022 12:10
A+
A-

Gökdelen büyüklüğünde iki asteroit Dünya’nın yakınından hızla geçmeye hazırlanıyor. Asteroitler en yakın geçişlerini sırayla bugün ve yarın gerçekleştirecek. 2016 CZ31 olarak adlandırılan ilk asteroit en yakın geçişini bugün yapacak. 2013 CU83 adlı ikinci asteroit ise Dünya’dan 2016 CZ31’e göre daha uzak bir mesafede de olsa en yakın geçişini 30 Temmuz Cumartesi günü yapacak.

Dünya asteroit tehlikelerine son derece açık. Dünya’ya 7 milyon milden daha yakın yörüngede hareket eden cisimler, tehlikeli olarak görülüyor. NASA ise Çifte Asteroid Yön Değiştirme Testi (DART) adı verilen misyon kapsamında dünyanın yörüngesine yakın bir asteroidle planlı çarpışma gerçekleştirme üzerine çalışmalar yürütüyor. Amaç ise yeryüzüne düşme ihtimali olan gök cisimlerine karşı bir savunma sistemi geliştirmek.

GÖKDELEN BÜYÜKLÜĞÜNDEKİ İKİ ASTEROİT DÜNYA’YA YAKLAŞIYOR
TRT Haber’in Sciencealert’e dayandırdığı haberine göre ise, gökdelen büyüklüğündeki iki asteroit Dünya’ya yaklaşıyor. Biri en yakın geçişini bugün, ikincisi ise 30 Temmuz Cumartesi günü yapacak.

2016 CZ31 olarak adlandırılan ilk asteroit, yakın geçişini bugün yapacak tahmini saatte 55 bin 618 kilometre hızla uçacak.

Gökbilimciler, asteroidin en geniş noktasında yaklaşık 122 metre olduğunu tahmin ediyor.

Asteroit, Dünya’dan yaklaşık 2.800.000 kilometre veya Dünya ile Ay arasındaki ortalama mesafenin yedi katından fazla yakınlıktan geçerek gezegenimizi güvenle pas geçecek.

NASA’ya göre, bu uzay kayası birkaç yılda bir Dünya’ya yakınlaşıyor ve bir sonraki yakınlaşmasının Ocak 2028’de olması bekleniyor.

İKİNCİSİ, DÜNYA’DAN DİĞERİNE GÖRE DAHA UZAK
Cumartesi günü, her zamankinden daha büyük ikinci bir asteroit, Dünya’dan diğerine göre daha uzak bir mesafede de olsa gezegenimizin yanından geçecek.

2013 CU83 adlı bu asteroit, en geniş görünür noktasında yaklaşık 183 metre çapında ve Dünya’dan yaklaşık 6,960,000 kilometre veya Dünya ile Ay arasındaki ortalama mesafenin yaklaşık 18 katı kadar uzaklıktan geçecek.

Bu devasa uzay kayası, saatte 21 bin 168 kilometre hızla seyahat edecek. NASA ve diğer uzay ajansları, bunlar gibi binlerce Dünya’ya yakın nesneyi yakından izliyor.

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.