islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4884
EURO
34,7733
ALTIN
2.491,83
BIST
9.506,40
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
14°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
19°C

Görsel Sanatların Lüzumu

Görsel Sanatların Lüzumu

Bismillahirrahmanirrahim

Allah’a hamd, O’nun Resulü Hz. Muhammed’e salat ve selâm ederim.

Başta televizyon, sinema, ve tiyatroyu içine alan anlamıyla Görsel Sanatlarla zaman zaman ilgilenmişimdir… Yüreğinde İslâmi bir ıstırap ve emel taşıyan her bir aydın gibi İslâm’la Görsel Sanatlar arasında bir bağlantı kurulup kurulamayacağı, Görsel Sanatların İslâm’ın tebliğine aracı kılınıp kılınamayacağı üzerinde düşünmüşümdür.

       Bazı tespitlerim oldu. Fakat birbirinden kopuk olan bu tespitlerimi birleştirmeye çalışarak sunmaya çalışacağım.

Önce Görsel Sanatlarla (Sinema, Tiyatro, Televizyon, Film, Haber ve Belgeselleri ile) ilgili tespitlerimin özünü arz edeceğim.

İslâmî inançlara aykırı olmadıkça, helâller haramlaştırılıp, haramlar helâlleştirilmedikçe, ilâhî görevler hafife alınmadıkça, kalbin manevî hayatını öldürecek ölçüde komediye; yeîs doğuracak derecede trajediye boğulmadıkça Görsel Sanatlar mubahtır. Zira eşyada asıl olan ibahedir/yapılabilir olmaktır.

Göze, kulağa ve kalbe hitabeden ve bu sebeple de pek çok etkili olabilen Görsel Sanatlar temelde mubah ise de, tarafımızdan değerlendirilmediği için batıllara hizmet etmektedir.

Gerçeği ifade etmek gerekirse, Görsel Sanatlar devrimizde küfrün ve nifakın; bir diğer anlatımla İslâm ve fıtrat dışılığın egemenliği altındadır. Bu sebepledir ki Görsel Sanatlar yoluyla inancımız zaafa uğratılıyor, ahlâkî değerlerimiz yozlaştırılıyor, millet ve ümmet kültürümüz çiğneniyor ve İslâmî değerler etrafında şüpheler oluşturuluyor. Özetlemek gerekirse İslâm ve fıtrat dışı güçler anlamına Tağut’ların yönlendirdiği Görsel Sanatlar, İslâm Dîni’ne, ilme ve olgun akla aykırı söz, davranış ve iş mânasına tam bir Münker haline dönüşmüştür.[1]

Bu Münker’in (İslâm ortak akıl ve bilim dışı olanın) değiştirilmesi lâzımdır. Genelde Kur’an ve Sünnet’ in bütünü, özetle aşağıda mânasını sunacağımız emr-i peygamberi gereği bu Münker’in değiştirilip düzeltilmesi, bazı durumlarda farz-ı ayın, (olmazsa olmaz mutlaka yapılması gerekli) bazı durumlarda farz-ı kifaye olmak üzere farz görevimizdir:

Sizden biriniz bir Münker’i (Allah’ın ve Resulü Hz. Muhammed’in doğrudan veya dolaylı olarak yasakladığı bir iş, bir davranış, bir müessese) görürse onu bizzat düzeltsin, buna güç yetiremezse dili ile (dil ile yapılabilecek faaliyetlerle) düzeltsin. Buna da güç yettiremezse kalbi ile karşıt tavır koysun. Bu sonuncusu imanın en zayıf konumudur.” (1)

Münker’i değiştirmek vazifemiz ise; bu Münker nasıl değişecektir?

Hiç şüphe yoktur ki, Görsel Sanatların aracı kılındığı Münker’i en etkili şekilde ancak Görsel Sanatlarla sunulacak “Ma’rûf” giderebilir.

Ma’rûf, İslâm’dır. İslâm’ın inanç esaslarıdır. İlâhî emirler ve yasaklardır. Kur’ân ve Sünnet’e dayanan ahlâkî görevlerdir. Ferdî, ailevî ve içtimaî (sosyal) hayata yönelik İslâmî çizgideki hayırlardır. İslâmî değerlere dayalı olup iftihar edebileceğimiz tarihî değerlerimizdir. Olgun ve ortak aklın verileridir. Bilimsel gerçeklerdir.

Burada dikkatlerin üzerine çekilmesi gereken nokta, bizim Ma’râf’a yalnızca Münker’in değiştirilmesi için değil, kulca yaşamak için de muhtaç olduğumuz hakikatidir.

       Ma’rûf’un, gerçekleştirilebilmesi için mecburi İslâmî eğitim ve öğretim yanısıra istihdam edilebilecek en müessir ve kolay yollardan biri de sinema ve televizyonda zirveleşen Görsel Sanatlar’dır. Bu yolla öğretim ve eğitim daha kolay ve  etkili olmanın yanı sıra hem sürekli, hem yaygın ve hem de daha şümullü olmaktadır.

Görsel Sanatların İslâmî talim ve terbiye (öğretim ve eğitim) açısından özellikle tercih edilmelerini gerektiren bir takım özellikleri vardır. Bunları maddeler halinde şöylece özetlemek mümkündür:

Ali Rıza DEMİRCAN

Devam Edecek


[1] Dine, ilme ve olgun akla aykırı söz, iş, davranış.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.