islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,6007
EURO
34,8119
ALTIN
2.491,55
BIST
9.463,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Açık
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
21°C
Salı Az Bulutlu
22°C

Güney Asya’da sahura kaldırma geleneği kayboluyor

Ramazan ayı boyunca Müslümanlar güneş doğmadan önce oruç tutmak için sahura uyanır, günbatımında iftarla orucu açar, ardından gecenin geç saatlerine kadar devam edebilecek ibadet yaparlar.

Güney Asya’da sahura kaldırma geleneği kayboluyor

Ramazan ayı boyunca Müslümanlar güneş doğmadan önce oruç tutmak için sahura uyanır, gün batımında iftarla orucu açar, ardından gecenin geç saatlerine kadar devam edebilecek ibadet yaparlar.

Mirat Haber Ajansı

Ramazan ayı boyunca Müslümanlar güneş doğmadan önce oruç tutmak için sahura uyanır, gün batımında iftarla orucu açar, ardından gecenin geç saatlerine kadar devam edebilecek ibadet yaparlar. Uygulama, Ürdün’de kalan son şarkıcılar gibi, şafak öncesi sahura insanları uyandırmak için dünya çapında çeşitli gelenekleri doğurdu. Dünyadaki Müslüman nüfusunun neredeyse üçte birine ev sahipliği yapan Güney Asya’da, sahura kaldırma geleneği ölmek üzere olsa da bazı ilginç gelenekler de var.

Keşmir Sahar Hanları bunlardan biri. Boyundan sarkıtılmış bir davulu ellerinde iki sopayla tutan adamlar, mahalleli sakinleri uyandırmak için davul çalarken waqt-e-sahar (sahur vakti) diye bağırıyorlar. Çalar saatler ve akıllı telefonlar işlerini etkilemiş ve kazançları düşmüş olsa da, onlara sawab (ödül) verdiği için bu asil işi yapıyorlar. Ayrıca Sahar Han geleneğini yaşatmak istiyorlar. Kutsal ayın sonunda Sahar Hanları hizmet verdikleri mahallelerde oturanları ziyaret ederek, yaptıkları iş için ne verirse kabul ederler. Çoğunlukla pirinç ve nakit, 70-140 dolar arasında değişiyor. Gelenek genellikle babadan oğula geçer ve bu hizmeti birkaç nesil için gerçekleştirmiş olabilir. Bazıları geceleri rahatsız edilmek istemese de geleneği yaşatmak isteyen hatta Sahra Hanlarını Ramazan ayında bölgelerine davet edenlerin de olduğunu söylüyorlar. İnsanlar artık çalar saatlere ve akıllı telefonlara güveniyor olsalar da, hiçbir modern cihazın Sahar Hanlarının yerini alamayacağını söylüyorlar.

https://www.aljazeera.com/wp-content/uploads/2011/08/20118214555076734_19.jpeg?w=770&resize=770%2C514

Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi, şehrin sokaklarında dolaşan ve dindarları sehri için şarkılar söyleyerek uyanmaya çağıran bir munaadis (kasaba yaratıkları) geleneğine sahip. Şarkılar, Kuran’dan ve diğer geleneksel kaynaklardan ayetler içerir. Ramazan ayının ilk günlerinde rivayetler kutsal ayı selamlamakla ilgilidir; daha sonra alvida (veda) ilahileri. Daha 1980’lerde, Babür imparatorlarının merkezi olan ve şimdi daha popüler olarak Eski Delhi olarak bilinen Delhi’nin eski bölgelerinde, sakinleri onlara nakit para ve lezzetler sunan çok sayıda munaadis vardı. Şimdi sadece bir avuç dolusu kaldı.

Bangladeş’in başkenti Dakka’da, bir grup gönüllü de rozedaarları (oruç tutanları) uyandırmak için şehrin eski kesimlerinin dar sokaklarından geçerken sahur saatinde başlayarak şarkı söylüyorlar. Şarkılar, Urduca şiirinin Qasida türündendir ve Ramazan’ın ayrılmaz bir parçasını oluşturur. Şarkıcılar, farklı mahallelerin nüfuzlu aileleri tarafından himaye ediliyordu. Dakka’nın eski mahalleleri, Babür döneminden kalma zengin bir Qasida şarkıcı geleneğine sahipti, ancak bu gelenek yavaş yavaş yok oluyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.