islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
23°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
22°C

Güneydoğu Asya Müslüman Ülkelerinde Korona

Güneydoğu Asya Müslüman Ülkelerinde Korona
8 Nisan 2020 11:56
A+
A-

Mirat Haber Ajansı

300 milyona yaklaşan sayılarda Müslüman’ın yaşadığı Güneydoğu Asya’da Korona virüs vakaları artarken, ülkelerde yoğun önlemler de artmakta.

Dünyanın en kalabalık Müslüman nüfuslu ülkesi olan Endonezya’da 7 Nisan itibariyle resmi rakamlarda yaklaşık ikibin beşyüz pozitif test intikal etmiş olsa da özellikle 30 milyona yakın nüfusu olan Cakarta’da durum endişe verici olarak niteleniyor. Başkentte 5 milyonun üzerinde yetersiz sağlık hizmeti alan, evlerinde tuvalet olmayan ve sağlıksız ortamlarda iç içe yaşayan bir kesim, virüsün yayılması halinde en fazla tehlike altında.

Malezya’da vakalar bugün dört bin civarında ancak ülkenin kuzeyinde hala camilerin yaygın kullanıldığı görülmekte. Malezya geniş Çin kökenli ve sıkça Çin’e giden azınlığı sonucunda bu virüsü ilk alan ülkeler arasında ancak bunun çok önceden başlamış olmasına karşın hükümetin önlemleri sayesinde henüz sayılar patlama düzeyine gelmedi. Bir şehir devleti olan, Kalimantan adasındaki petrol zengini Bruney Darüsselam’da da vakalar 135 gibi düşük bir düzeyde.

Bunun dışında azınlık konumundaki Filipinler’de yaşayan Moro ve diğer Müslümanlar, Kamboçya’daki Çam Müslümanları, Tayland’daki Patani Müslümanları kısmen hem kırsal kesimde yaşamaları hem de ülkedeki anakentlerden uzak olmaları sayesinde kısmen virüsün yayılmasını yaşamadılar. Yine ilk günlerden bu yana Çin dışı vakaların görüldüğü Singapur şehir devletindeki Müslümanlar virüsün çok sert tedbirlerle yalıtılması sayesinde ve sayının 1375 civarında tutunmasıyla büyük çaplı etkilenmediler.

Güneydoğu Asya’da virüsün Avrupa’nın ve Amerika’nın aksine yavaş ilerlemesine yönelik çeşitli açıklamalar yapılmakta. Bunlar arasında yönetimlerin hazırlıklı olması, sayıların henüz tam ortaya çıkmadığı, bölgedeki sıcak şartların virüsü yavaşlattığı gibi teoriler öne sürülse de Bangkog ve Cakarta gibi büyük şehirler bir ani artış korkusunu muhafaza etmekte.

Öte yandan Endonezya’nın Timor adasında Batı ülkelerinin çabasıyla yeni bir devlet kuran Katolik Hristiyan kökenli Doğu Timor’da sadece tek bir vaka DSÖ’ne bildirilmiş durumda.

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.