islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3134
EURO
35,1082
ALTIN
2.292,61
BIST
9.049,80
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
20°C
İstanbul
20°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

“Güzelleşmek Uğruna Canınızdan Olmayın”

“Güzelleşmek Uğruna Canınızdan Olmayın”

Yazı için konu belirlemeye katkı sağladığı için hemen hemen her gün Hürriyet ve Yeniş Şafak yazarları ve haberlerini gözden geçirmeye çalışırım. 27 Eylül 2020 Pazar günü Hürriyet’te Fulya Soybaş’ın “Güzelleşmek uğruna canınızdan olmayın” başlıklı yazısı dikkatimi çekti.

Biraz daha dolgun hatlara sahip olmak için kalçasına botoks yaptırmak isteyen Kubra Boyraz’ın kendisine enjekte edilen sıvı nedeniyle 1 gün sonra ölümü sebebiyle kaleme alına yazı bir uyarı yazıydı ama bize göre yazının kendisi de zarar içeriyordu. Çünkü bu yazıda aslında güzelleşme ameliyelerine karşı çıkılmıyor, merdiven altlarında yaptırılmaması öneriliyordu. Fulya Soybaş’ın hakkını yemeyelim, Osmanlıda kadınların evlerinde bitki özlü birleşimlerle güzelleşmeye çalıştıklarına temasla iki tane de örnek vermişti.

Kadınların bitkisel birleşimlerle ciltlerini güzelleştirmek istemelerini faydalı ve İslâm açısından da meşru görürüm. Çünkü kadınlarımızın sağlığa önem vermesi ve yalnızca eşlerine yönelik olarak doğal yöntemlerle kendilerine çeki düzen vermeleri, öğütlenebilir bir durumdur. Tedavi ama yalnızca tedavi amaçlı işlemler de caizdir. Ama güzellik amaçlı ameliyatlara gelince orda duralım.

Estetik Yaptırmak

Kadınlarımızın kalçasına, burnuna, dudaklarına, göğüslerine, karnına, dişlerine vs organlarına estetik yatırdıkları ve bu uğurda çok ciddi sağlık sorunları yaşadıklarını, hatta canlarından olduklarını medyadan öğreniyoruz. Oysaki sağlık sorunları yaşanmasa bile estetik ameliyatların büyük çoğunluğu helal /caiz görülemez. Günahkâr da kılabilir. Çünkü yaratılış şeklini değiştirmek,(Nisa 4/119) tehlikeye atılmak Bakara 2/195) ve zaruret halleri dışında göbeklerle dizkapakları arasını namahremlere/evlenilebilir kişilere açmak haramdır. Kadınların göğüs bölgesini ve saçlarını açmaları da haramdır. (Nur 24/30,31)

Fetvalarımız

fetvaiste simli sitemizde sorulan estetikle ilgili pek çok soruya cevap vermiştim. Konumuza açıklık getirmek için cevaplarımızdan üç tanesini sunacağım:

Soru:

Daha bir çekici olmak için dudaklarımı ve burnumu yaptırdım. Günah mı işlemiş oldum ?

Cevap:

Doğuştan yarık olan dudaklarda estetik işlem yaptırılabilir. Nefes darlığı gibi bir sağlık sorunu sebebiyle burun ameliyatı da yaptırılabilir. Daha açık bir anlatımla tedavi amaçlı işlemler yapılabilir. Ancak daha cazibeli ve şuh olmak; beğenilerek arzulu bakışları çekmek gibi yalnızca güzel olmak amaçlı operasyonlar caiz değildir. Yapılması da, yaptırılması da haramdır. (Nisa 119) Kur’ân’da yaratılışa gereksiz müdahale olarak Şeytanî bir işlem olduğuna işaret edilen bu tür işleri Peygamberimiz de “Güzellleşme amacıyla vücuda dövme yaptırma ve dişleri yontarak seyrekleştirme “ örnekleri üzerinden yermiş ve Allah’ın rahmetinden uzaklaştırıcı eylemler olarak açıklamıştır. (Buharî Libas 83-87)

Burada ilave edebileceğimiz bir husus daha vardır ki o da bu gibi estetik amaçlı operasyonların sağlık yönünden riskler oluşturabileceğidir. Sağlığımıza zarar verebilecek atılımlar ise kendimizi tehlikeye atmaktır ki Rabbimizin açık bir yasağını oluşturmaktadır:

Alla yolunda harcamalar yapın. Kendinizi ellerinizle tehlikeye atmayın. Güzel işer yapın. Allah güzel işler yapanları sever.”(Bakara 195)

Soru:

Kadınlar kocaları için makyaj yapmaları ve estetik ameliyatlar yaptırmaları tavsiye edilebilir mi ?

Cevap:

Süslenme kadın doğasının gerektirdiği bir eğilimdir. Ancak onlar toplumsal ilişkilerini cinsellikleri üzerinden değil, şahsiyetleri üzerinden yapmakla yükümlü oldukları için yalnızca kocalarına yönelik olarak makyaj yapabilirler. Ahlâkî sorumluluk taşımayan kadınların cinsel bakışlara odak olma yarışına girilebildiği yaşamımızda eşlerini dışa dönük eğilimlerden koruyabilmek için kadınlar makyaj yapmalıdırlar. Bu onlar için sevaplar kazanacakları kültürel cihad olur.
Burun, göğüs ve karın benzeri estetik ameliyatlar Allah’ın yaratışına müdahale niteliği sebebiyle genel hüküm olarak haramdır.(Nisa 4/119) Ancak yaratılıştan veya sonradan oluşan ve insanı psikolojik yönden yaralayan veya giderilmesi yönünde ısrarlı koca isteğine muhatap kılan oluşumlar, sağlık yönünden zarar vermeyecek şekilde giderilebilirler.

Soru:

Eşimin ısrarı üzerine göğüslerime silikon yaptırdım. Yuvamı kurtardım ama yaptırdığın işlemin günah olma ihtimali beni ürkütüyor?

Cevap:

Zarar verici olsun veya olmasın, Allah’ın yarattığı vücut düzenine cerrahi bir operasyonla müdahale, Şeytani bir işlem olarak haramdır. Nisa suresinde şöyle buyrulur:

“ ( İsyanı sebebiyle Allah, kendisini dışlayınca ve insanoğlunu ayartma izni verince) İblîs/Şeytan şöyle der:

 Andolsun ki kullarından bir kısmını, ayartacağım.

 Onları doğru yoldan saptıracağım, olmaz isteklere sürükleyeceğim, putlara hayvanlar adatacağım da onların kulaklarını yarmalarını emredeceğim. Allah’ın yarattığını bozmalarını emredeceğim. Allah’ı bırakıp Şeytan’ı dost edinen, apaçık bir zarara düşmüş, ziyana uğramıştır.

Şeytan, onlara vaatlerde bulunur, onları olmayacak isteklere sürükler, kuruntular verir; fakat Şeytan’ın vaatleri, ancak aldatıştan ibarettir. Onlardır yurtları cehennem olanlar ve oradan başka bir sığınak bulamazlar.” (Nisa, 4/119)

Yalnızca güzelleşme amacıyla yaptırılan işlemlerin zarar vericiliği ölçüsünde günahı da büyür. Bu tür işlemler, yaptıran kadınları da, yapan doktorlar/güzellik uzmanlarını da günahkâr kılar. Alınan ameliyat ücretleri de haramdır.

Haramlar ancak hayatı zaruretlerle helâl olabilir. (Maide 3) Yaratılıştan var olan göğüslerin işlevini yapar duruma dönüştürülmesi, toprağın ıslah edilerek işlevsel kılınması benzeri yapılabilir bir işlem olarak değerlendirilebilir.

Kadın için ruhsal bunalıma düşürücü bir eksiklik olarak algılanabilecek söz konusu durumun kocanın talebiyle giderilmek istenmesi ve böylece ailenin yıkılma tehlikesinin giderilmesi, kadın için bir zaruret hali olarak görülebilir ve silikon yaptırmasını helâl kılabilir. Kaldı ki günah olabileceği tedirginliğinin duyulması, işlemin zaruret halinde yaptırılmış olduğunu da kanıtlamaktadır. Sonuç olarak soru sahibinin silikon yaptırmakla günah işlemiş olmadığını söyleyebiliriz. Ama silikon yaptırma işlemini her kadın için caiz bir işlem olarak göremeyiz. Doğruları en iyi bilen Allah’tır.

İslâm’ın Yüceliği

Yazımızı noktalarken İslâm’ın yüceliğine bir kez daha işaret etmek isteriz. Dinimizin bağlısı insanlar, İslâm’a olan bağlılıkları sebebiyle alkollü içkilerden, zina, eşcinsellik ve porno izleyiciliği gibi günahkâr kılıcı zarar vericilerden korunabildikleri gibi sağlıklarını tehdit edebilecek ve onları fitne unsuru haline getirebilecek gereksiz estetik ameliyatlardan da korumaktadır.

İslâm’ı bizlere hayat nizamı kılan Allah’a hamd olsun.

Ali Rıza DEMİRCAN

Not: Diyanetin estetikle ilgili fetvası için bak.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.