Hadım İbrahim Paşa Camii

Mimar Zeynep Aybüke Tiryaki

        Silivrikapı Mahallesi, Silivrikapı Caddesi 139 numarada bulunan külliye; İbrahim Paşa’nın emriyle 1551-1556 yılları arasında Mimar Sinan’a yaptırılmıştır. Mektebi günümüze ulaşmayan külliye, açık türbe, hamam ve çeşmeden oluşmaktadır. Caminin etrafı muntazam kes­me taşlarla çevrilidir. Üç giriş kapısı vardır ve kapı­lardan ikisinde kitabeler bulunur.

        Caminin son cemâat yerini, altı mermer sü­tunun tuttuğu beş yüksek kubbe örtmekte­dir. Ortadaki kubbe yüksek ve üstü dilimlidir.

        Caminin cümle kapısı çift kanatlıdır. Oy­ma ve sedef işçiliğinin, kemik ve fildişi ile ya­pılan hendesi şekil ve çiçekli süslemelerin en güzel örnekleri burada sergilenmektedir.

         Osmanlı klasik mimarî üslûbuyla yapılan cami kare plânlı olup, 12 m. çapında, kasnağında 16 penceresi olan, büyük bir kubbe ile örtülüdür. Kubbenin ortasında daire içinde sülüs hat ile “Fatiha Sûresi” yazılıdır.

Otuz sekiz pencere ile aydınlanan camiin nefis bir mih­rabı bulunmaktadır. Mihrabın üstündeki ya­rım daire nakışlı ve tamamen çinilerle süslü­dür. Minberi ve korkulukları mermer işçili­ğinin bir şaheseridir. Kürsüsü ise ahşaptır. Mabedin sağında bulunan taş ya­pılı müezzin mahfilinin üzeri, kadınlar mah­fili olarak yapılmıştır. Zamanla bu kadınlar mahfili kaldırılmış ve son cemâat yeri, kadın­lar mahfili olarak kullanılmaya başlanmıştır.

         İbrahim Paşa, ezanın vaktine aşırı özen gös­termiş ve sadece bu iş için, bir ev vakfetmiş­tir. İçerisine koyduğu kum saatlerini, özel makaralarla hareket ettiren bir kişi, evde devamlı bulunur, ezan saati gelince dikili direklere vu­rularak, müezzin haberdar edilip, ezanın za­manında okunmasını sağlarlarmış. Bu masraf­ların karşılanması için mütevellinin vakıf ge­lirlerinden karşılanmasını şiddetle tenbih et­tiği 95 sayfalık vakfiyesi 1560 ta­rihlidir.

Cami surlara çok yakın olup, sur çıkışın­daki kapının sağında Bağdadî Haydar Dede, solunda ise Elekçi Baba adlı iki zatın türbesi bulunmaktadır.

 2007 yılında camide onarım çalışmaları başlamış ve 2008 yılının Ramazan ayında bitirilerek ibadete açılmıştır.

Günün Terimi

Şerefe: Minarenin gövdesini çepeçevre dolaşan, korkuluklu, ezan okunan yere denir. Kısaca minare balkonudur. Farsça şarafa; eşik gibi, teras demektir.

Recent Posts

  • Gündem

Filistin Asıllı İsveçli Şarkıcı, Eurovision Yarı Finalinde Kefiyeyle Sahne Aldı

Filistin Asıllı İsveçli Şarkıcı, Eurovision Yarı Finalinde Kefiyeyle Sahne Aldı Eurovision Şarkı Yarışması'nın ilk yarı…

52 dakika ago
  • Gündem

Macklemore Filistin İçin Şarkı Yaptı Bizim Sanatçılarımız(!) Nerede?

Macklemore Filistin İçin Şarkısı Yaptı Bizim Sanatçılarımız(!) Nerede? Macklemore'dan Filistin İçin Destek Şarkısı: 'Hind's Hall'…

2 saat ago
  • Gündem

SONER YALÇIN’IN İSTEDİĞİ DİN DE ALLAH İLE UYUTAN ŞERİATSİZ İSLÂM DEĞİL Mİ ?

Soner Yalçın’ın (sonery@odatv.com) 07 Mayıs 2024 tarihli yazısını okuyunca bildiğim hikayeyi hatırladım: İki büyük kumarcıdan…

3 saat ago
  • Ekonomi

KAPİTALİST EKONOMİ ÇÖKMEK ÜZERE/ TBMM GÖREVE

Bizde üniversite ve hayata hakim olan ekonomistler kapitalizme şartlanmışlardır. Siz, siz olun onları dinlemeyin ve…

4 saat ago
  • Makale

DAHA İYİ BİR ANNE OLMAK İSTİYORSAK

Severek okuduğum bir köşe yazarı annelerin üzerine çok gidildiğinden bahsetmiş.21.yy annesinin çok yalnız olduğundan, sürekli…

4 saat ago