islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
17°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
17°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Hadım İbrahim Paşa Camii

Hadım İbrahim Paşa Camii

Mimar Zeynep Aybüke Tiryaki

        Silivrikapı Mahallesi, Silivrikapı Caddesi 139 numarada bulunan külliye; İbrahim Paşa’nın emriyle 1551-1556 yılları arasında Mimar Sinan’a yaptırılmıştır. Mektebi günümüze ulaşmayan külliye, açık türbe, hamam ve çeşmeden oluşmaktadır. Caminin etrafı muntazam kes­me taşlarla çevrilidir. Üç giriş kapısı vardır ve kapı­lardan ikisinde kitabeler bulunur.

        Caminin son cemâat yerini, altı mermer sü­tunun tuttuğu beş yüksek kubbe örtmekte­dir. Ortadaki kubbe yüksek ve üstü dilimlidir.

        Caminin cümle kapısı çift kanatlıdır. Oy­ma ve sedef işçiliğinin, kemik ve fildişi ile ya­pılan hendesi şekil ve çiçekli süslemelerin en güzel örnekleri burada sergilenmektedir.

         Osmanlı klasik mimarî üslûbuyla yapılan cami kare plânlı olup, 12 m. çapında, kasnağında 16 penceresi olan, büyük bir kubbe ile örtülüdür. Kubbenin ortasında daire içinde sülüs hat ile “Fatiha Sûresi” yazılıdır.

Otuz sekiz pencere ile aydınlanan camiin nefis bir mih­rabı bulunmaktadır. Mihrabın üstündeki ya­rım daire nakışlı ve tamamen çinilerle süslü­dür. Minberi ve korkulukları mermer işçili­ğinin bir şaheseridir. Kürsüsü ise ahşaptır. Mabedin sağında bulunan taş ya­pılı müezzin mahfilinin üzeri, kadınlar mah­fili olarak yapılmıştır. Zamanla bu kadınlar mahfili kaldırılmış ve son cemâat yeri, kadın­lar mahfili olarak kullanılmaya başlanmıştır.

         İbrahim Paşa, ezanın vaktine aşırı özen gös­termiş ve sadece bu iş için, bir ev vakfetmiş­tir. İçerisine koyduğu kum saatlerini, özel makaralarla hareket ettiren bir kişi, evde devamlı bulunur, ezan saati gelince dikili direklere vu­rularak, müezzin haberdar edilip, ezanın za­manında okunmasını sağlarlarmış. Bu masraf­ların karşılanması için mütevellinin vakıf ge­lirlerinden karşılanmasını şiddetle tenbih et­tiği 95 sayfalık vakfiyesi 1560 ta­rihlidir.

Cami surlara çok yakın olup, sur çıkışın­daki kapının sağında Bağdadî Haydar Dede, solunda ise Elekçi Baba adlı iki zatın türbesi bulunmaktadır.

 2007 yılında camide onarım çalışmaları başlamış ve 2008 yılının Ramazan ayında bitirilerek ibadete açılmıştır.

Günün Terimi

Şerefe: Minarenin gövdesini çepeçevre dolaşan, korkuluklu, ezan okunan yere denir. Kısaca minare balkonudur. Farsça şarafa; eşik gibi, teras demektir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.