islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4652
EURO
34,8281
ALTIN
2.452,43
BIST
9.891,91
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Hafter ile ilişkilerin yeniden sağlanması karşılığında Libya’daki İtalyan balıkçıların serbest bırakılması

Hafter ile ilişkilerin yeniden sağlanması karşılığında Libya’daki İtalyan balıkçıların serbest bırakılması
Mirat Haber Ajansı

Libya’da 100 günden fazla bir süredir esir tutulan 18 İtalyan balıkçı serbest bırakılarak iki ülke arasında bu insanların geleceği konusundaki siyasi açmaza son verildi. Grubun uzun süreli hapis cezası, İtalya hükümeti için bir utanç haline geldi ve eleştirmenler bakanları, Libya’nın doğusunda hakimiyet sahibi olan askeri komutan Halife Hafter’e karşı gelmemekle suçladı. İtalya başbakanı Giuseppe Conte ve dışişleri bakanı Luigi Di Maio, 1 Eylül’de Hafter güçleri tarafından ele geçirilen iki Sicilya teknesinde bulunan balıkçıların serbest bırakılması için Bingazi’ye uçtu. Çarşamba günü İtalyan başbakan, Sicilyalı balıkçıların Libya Ulusal Ordusu (LNA) komutanı Halife Hafter ile ilişkilerin yeniden kurulması karşılığında Libya’nın doğusundaki Bingazi kentinde serbest bırakıldığını açıkladı. Luigi Di Maio, son zamanlarda basında çıkan bir mahkum değişimi anlaşması haberlerini yalanlayarak söylentilerin asılsız olduğunu vurguladı. Ancak, İtalya’nın balıkçıları serbest bırakmak için dört Libyalı kaçakçıyı serbest bırakmasının istendiğini itiraf etti ki bu imkansızdı. Di Maio, İtalya başbakanı Giuseppe Conte ile birlikte Bingazi’ye yaptığı son ziyaretten bahsederek Hafter ile yeniden ilişki kurmayı seçtiklerini söyledi.

Hafter ilişkileri eski

İtalya’nın 2020 yılında Türkiye ve Katar ile birlikte Trablusgarp meşru hükümetine destek vermesinden önce, Hafter ile geçmişte iyi ilişkileri oldu, 2019’da dokuz toplantı yaptılar. Ancak, Hafter güçlerinin geçen Eylül ayı başlarında Libya karasularına girme suçlamasıyla 18 Sicilyalı balıkçıyı tutuklamasının ardından üç ay boyunca bağlantılar kesildi. Ancak İtalya, Birleşmiş Milletler tarafından desteklenen Trablus’taki Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin (UMH) meşruiyetini de kabul ediyor.

Aralık ayı başında Di Maio, balıkçıları kurtarma konusunda UMH Savunma Bakanı Selahaddin el-Namroush’tan da yardım istedi. Ancak o sırada el-Namroush, krizlerinin çözümünün Fransa’dan geçmesi gerektiğini söyledi. El-Namroush Di Maio’ya, İtalya’nın AB’nin bir parçası olarak diğer AB üyesi Fransa’dan, Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian’ın Hafter ile yakın ilişkiler içinde olması nedeniyle arabuluculuk yapmasını istemesi gerektiğini söyledi.

Balıkçılık krizi 15 yıldır sürüyor

Muammer Kaddafi’nin tek taraflı olarak Libya’nın karasularını 12’den 74 mil açıklığa çıkarmaya karar vermesiyle, İtalyan balıkçı teknelerinin ele geçirilmesi 2005 yılında daha sık hale gelmişti. Balıkçılık sektöründeki paydaşları birleştiren bir kooperatif olan Sicilya’nın Distretto della Pesca’sından alınan verilere göre, son 25 yılda 50’den fazla tekneye el konuldu ve ikisine el konuldu, yaklaşık 30 balıkçı gözaltına alındı ​​ve düzinelerce insan yaralandı.

Diğer Orta Doğu haberlerini aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.mirathaber.com/kategori/orta-dogu/

Diğer Dünya haberlerini aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.mirathaber.com/kategori/dunya/

Diğer Afrika haberlerini aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.mirathaber.com/kategori/afrika/

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.