islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5094
EURO
34,8327
ALTIN
2.490,54
BIST
9.550,86
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cuma Yağmurlu
14°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Çok Bulutlu
18°C

Dünyanın yarışmalara giren ilk tesettürlü artistik buz patencisi Zehra Lari

Dünyanın yarışmalara giren ilk tesettürlü artistik buz patencisi Zehra Lari
Mirat Haber Ajansı

Son birkaç yılda, uluslararası spor etkinliklerine katılan tesettürlü kadınların sayısı istikrarlı bir şekilde arttı. Bu konuda bir engel de kalkmış oluyor. Bu sporculardan biri uluslararası artistik patenci Zehra Lari. Zehra, tesettürlü kadınların yapılabilecekleri şeyler aleyhindeki klişeleri kırmak üzere ilk denemelerin önemli olduğuna inanıyor. Abu Dabi’de doğup büyüyen, 2017 yılında uluslararası düzeyde yarışırken başörtüsü takan ilk artistik buz patenci olarak tarih yazdı. Bu başlı başına dikkate değer bir başarı olsa da, böyle bir seviyeye gelmenin mücadeleleri ve engelleri de eksik değildi. Ailenin yanı sıra kültürel normlar ve gelenekler, bölgedeki elit düzeyde rekabet etmek isteyen kadın sporculara karşı durma eğiliminde.

2012’de İtalya’da düzenlenen ilk büyük yarışması olan Avrupa Kupası’nda başörtüsü sorun oldu. Yargıçlar, kıyafet ihlali bahanesiyle puanını düşürdü. Zehra, üzgün ya da kızgın olmadığını söylüyor, ancak bir daha onun ya da kapalı kalmak isteyen başka birinin başına gelmemesi için bir şeyler yapmak istedi. Kuralların değiştirilmesi için Uluslararası Paten Federasyonu’na bir talepte bulundu. Bunu yapmak için, onunla buluşmaları ve bir tehlike olmayacağından emin olmak için tesettürlü patenini görmeleri gerekiyordu. Bu, Nike’ın dikkatini çekti ve şirket, engelleri aşan spor başörtüsü için bir kampanyada yer alacak bir sporcu aradı. Nike, özellikle müsabaka amaçlı tasarlanmış geleneksel İslami başörtüsü sunan ilk büyük spor giyim üreticisi. Zehra, bu yıl Forbes Magazine’in bir dizi alanda yenilikçi ve lider olan 30 yaşın altındaki yaklaşık 600 kişiyi tanıyan “30 Yaş Altı 30” listesinde yer aldı.

Müslüman karşıtlığı sporda devam ediyor

Birçok Müslüman sporcu kendi ulusal derneklerinden gelse de, bazı sporlar hala Müslüman kadınların özel ihtiyaçlarına ve kıyafet kurallarına cevap vermiyor. Kurumsal bir engel olarak örneğin, basketbolun yönetim organı FIBA, oyuncuların sağlık ve güvenlik nedenlerinden ötürü başörtüsü takmasını hala yasaklamakta. Dünya futbolunun yönetim organı FIFA ise sahada kazalara yol açabileceği korkusuyla 2007 yılında başörtüsü takılmasını yasakladı.

İran kadın futbol takımı, başörtüsü takmalarına izin verilmediği takdirde Londra Olimpiyat Oyunları için eleme maçında oynamayı reddettiğinde, takım diskalifiye edildi. İran protesto etti ve konuyu Birleşmiş Milletler’de gündeme getirdi. FIFA, pek çok tartışma, test ve açıklamadan sonra 2014 yılında, “güvenlik testleri” gerçekleştirdikten sonra yasağı yumuşattı ve geri aldı. Rio de Janeiro’daki 2016 Olimpiyatları’nda New York’lu eskrimci Ibtihaj Muhammed, ABD’den başörtüsü takarken yarışan ilk Olimpiyatçı oldu. Takım kılıç yarışmasında bronz madalya kazandı.

Diğer Orta Doğu haberlerini aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.mirathaber.com/kategori/orta-dogu/

Diğer Dünya haberlerini aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.mirathaber.com/kategori/dunya/

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.