islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,6139
EURO
34,8224
ALTIN
2.509,77
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cumartesi Açık
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
22°C

Halk Ekmek Kapasitenin Altında Üretim Yapıyor

Halk Ekmek Kapasitenin Altında Üretim Yapıyor
11 Ocak 2022 09:32
A+
A-

İBB Meclisi’nin son oturumunda konuşan Meclis Üyesi Gökhan Özten, İstanbul Halk Ekmek’in bilinçil ve kasıtlı olarak ekmek üretimini düşürdüğünü belirtti. Ak Parti grubu adına konuşan Özten, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ait Halk Ekmek Fabrikalarının üretim kapasitesi hayli yüksek olmasına rağmen, verimlilik oranını yarıyayarıya düşürdüklerini öne sürdü.

Haftalık Büyükşehir Belediye Meclisi Toplantığı Yenikapı’daki Kadir Kadir Topbaş Gösteri ve Sanat Merkezi’nde yapıldı. Meclis toplantısına katılmayan Belediye Başkanı Ekrem imamoğlu yerine oturumu 1. Başkanvekili Zeynel Abidin Okul yönetti.

Meclis üyeleri, son günlerde bir Halk Ekmek satış noktalarında bir anda türeyen ekmek kuyrukları konusunu gündeme getirdiler. Türkiye’de hiç bir kıtlığın yaşanmamasına ve ekmek fabrikalarında hiç bir sorun olmamasına rağmen birden ortaya çıkan ekmek kuyruklarını sorguladılar.

Muhalefet adına bir konuşma yapan AK Parti Arnavutköy Meclis üyesi Gökhan Özten, Halk Ekmek’in öretim ve dağıtım ağının doğru düzgün işletilip yenitilmediğine dikkat çekerek, yaşanan aksaklıkların bilinçli bir şekilde yapıldığına dikkat çekti.

KAPASİTENİN ALTINDA ÜRETİM

Özten, konu ile ilgili hazırladığı soru önergesini Meclis Başkanlığı’na sundu. Verdiği soru önergesinde Halk Ekmek’in resmi internet sitesinde 250 gramlık normal ekmeğin üretiminin 2021 aralık ayında 1 milyon 800 bin adet olarak yazıldığını ancak bu ay rakamın 1 milyon 500 bin olarak değiştirildiğine dikkat çekerek üretim kapasitesinin düşürülmesinin sebeplerinin CHP grubu tarafından açıklanmasını istedi.

Halk Ekmek’in üretim kapasitesiyle ilgili hem internet sitesinde hem de yetkililer tarafından yapılan açıklamalarda tutarsız rakamlar bulunduğunu belirten Özten, “Halk Ekmek Genel Müdürü yaptığı bir açıklamada günde 1 milyon 400 bin ekmek ürettiklerini beyan etmiştir. Ayrıca vatandaştan gelen ekmek talebinin 1 milyon 600 bin civarında olduğunu dile getirmiştir. Halk Ekmek’in web sitesinde ifade edilen 1 milyon 800 binlik kapasiteyi dikkate aldığımızda, talebin karşılanmaması için hiçbir neden yoktur. O halde Halk Ekmek büfelerinde oluşan kuyrukların sebebi nedir? Ekmek arz kapasitesinde sorun olmayan bir işletme, kendi ürünü için kuyrukta bekleyen insanları kamuoyuyla paylaşarak ticari itibarına niçin zarar vermeyi tercih etmektedir?” ifade etti.

İBB Meclisinin geçtiğimiz yıl 142 Halk Ekmek büfesi açılması için yetki verdiğini ve bugüne kadar sadece 57 büfenin hizmete alındığını anlatan Özten, 85 büfenin neden açılmadığını sordu.

Yine Mecliste alınan karar doğrultusunda bakkallara neden Halk Ekmek verilmediğini soran Özten, şunları aktardı:

“Halk Ekmek büfelerinin neredeyse tamamında ekmek dağıtımının saatinde yapılmadığına yönelik şikayetler gelmektedir. Halk ekmek kuyruklarının uzamasına neden olacak dağıtım ağının gereken saatinde sağlanamamasının sebebi nedir? Bu dağıtım ağının bir türlü Halk Ekmek yönetimi tarafından sağlanamaması yönetici zafiyeti mi yoksa kasten mi yapılmaktadır? Yine sahadan aldığımız bilgilere göre halk ekmek büfelerinin talep ettikleri sayıda ekmeği fabrikadan alamadıklarını, bazı büfelerin talep ettiklerinin neredeyse yarısı kadar ekmek alabildiklerini, bu nedenle vatandaşların ekmeğin kalmayacağı düşüncesiyle kuyruklar oluşturdukları yönünde bir bilgi edinilmiştir. Büfelerin talebi olan ekmeğin karşılanamaması yönetim zafiyeti mi yoksa kasten yapılan bir işlem midir?”

GÜNLÜK 2 MİLYON 620 BİN ADET EKMEK

Özten’in ardından söz alan CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı, Halk Ekmek büfelerinin önünde kasten kuyruk oluşturulduğu iddiasının gerçek dışı olduğunu belirterek, vatandaşların ucuz olduğu için Halk Ekmek’i tercih ettiğini belirtti.

Üretim kapasitesiyle ilgili farklı rakamlar olmasıyla ilgili de konuşan Balyalı, Halk Ekmek’in sadece normal ekmek üretmediğini yaklaşık 40 farklı ürün çıkardığını ifade etti..

Halk Ekmek’in günlük 2 milyon 620 bin adet ürün çıkardığını ifade eden Balyalı, 250 gramlık normal somun ekmeğin ise 1 milyon 513 bin adet üretildiğini dile getirdi.

Yapılan tartışmaların ardından soru önergesi oy birliği ile kabul edilerek cevaplanması amacıyla başkanlık makamına havale edildi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.