islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5379
EURO
34,9850
ALTIN
2.429,46
BIST
9.805,63
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

Harbiyeliler Yunanistan’ı Korkuttu! Eyvah Türkler Meis’e Yüzerek Geliyor

Harbiyeliler Yunanistan’ı Korkuttu! Eyvah Türkler Meis’e Yüzerek Geliyor
5 Ocak 2022 11:53
A+
A-

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Yunanistan’ın uluslararası antlaşmalara aykırı olarak adaları silahlandırdığına da dikkati çekerek, “Türkiye’ye 1950 metre mesafede Meis Adası var. Harp Okulu öğrencisinin yüzme standardı 2 bin metre. Yani yüzerek giderler. 10 kilometrekarelik bir ada. Bu adaya 40 bin kilometrekarelik deniz yetki alanı istiyorlar.” demişti. Tuzla’da yüzme eğitimi yapan harbiyelilerin görüntülerinin paylaşılması Yunanistan’ı tedirgin etti. Yunan medyasında korku manşetleri atıldı.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın Meis Adası ile ilgili sözleri Yunanistan’ın gündemine oturdu. ‘Türkiye’ye 1950 metre mesafede Meis Adası var.’ diyen Bakan Akar, ‘Harp Okulu öğrencisinin yüzme standardı 2 bin metre. Yani yüzerek giderler. 10 kilometrekarelik bir ada.’ ifadelerini kullanmıştı.

BAKAN AKAR’IN SÖZLERİ KORKUTTU

Milli Savunma Bakanlığı’nın sosyal medya hesabından yayınlanan bir video, Atina’da büyük tepki yarattı. Videoda Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın 24 Aralık’taki konuşmasından
‘Türkiye’ye 1950 metre mesafede (Yunanistan’ın) Meis Adası var. Normalde, Harp Okulu öğrencisi yüzerek gider oraya. Harp Okulu standardı 2 bin metre’ sözleriyle, Harbiyelilerin ‘Planlı Açık Deniz Yüzme Eğitimi’ne dair görüntüler yer aldı. Videoda Milli Savunma Üniversitesi Deniz Harp Okulu İç Limanı’ndan 1950 metre mesafedeki Tuzla Adası’na yüzen öğrencilere dair görüntülere de yer verildi.

HÜKÜMETTEN AÇIKLAMA

Yunan Hükümet Sözcüsü Yianis İkonomu dünkü basın toplantısında, video sorulduğunda ‘Türkiye’nin bu iletişim şovları, Yunanistan’ın milli konulara ciddiyet, özgüven ve sorumlulukla yaklaşmasını etkilemez’ dedi. Meis Belediye Başkanı Yorgo Samsakos ise ‘Akar istediğini söyleyebilir. Türkiye’nin tahrikçi oyunlarını biliyoruz ve korkacak hiçbir şeyimiz yok’ diye konuştu.

YUNAN MEDYASINDAN KORKU MANŞETLERİ

Video, Yunan medyasında ‘Büyük tahrik’, ‘Türk propagandası’ ve ‘Türklerin hedefi Meis’ ifadeleri ile yayınlandı. Ta Nea gazetesi ‘Meis Adası, yine Ankara’nın tahriklerine hedef oldu. Meis’e simülasyon bir ‘çıkarmayı’ canlandırmaya çalışan bu video, Yunan genelkurmayında herhangi bir endişe yaratmadı. Türklerin hedefi, Meis Adası’nı yeniden gündeme getirmek’ diye yazdı.

Bu arada, Yunan Savunma Bakanı Nikos Panayiotopulos, geçtiğimiz günlerde, daha video yayınlanmadan, Bakan Akar’ın 24 Aralık’taki konuşması sorulduğunda ‘Akar’ın her dediğine cevap vermemiz gerekmez. Madem öyle diyor, Meis’e yüzerek gelsin’ şeklinde ironik bir cevap vermişti.

Noel nedeniyle 24-25 Aralık’ta Meis Adası’na giden Savunma Bakan Yardımcısı Nikos Hardalias ise ‘Saldırgan ve kibirli söylemlere soğukkanlılıkla cevap veriyoruz. Yunan Silahlı Kuvvetleri, gerektiğinde bağımsızlığımızı ve egemenlik haklarımızı korumaya hazırdır’ şeklinde konuşmuştu.

MEİS İKİ AÇIDAN GÜNDEM OLUYOR

MEİS Adası, iki farklı nedenle Türk-Yunan ilişiklerinde sık sık gündeme geliyor. İlki adanın askeri statüsü ile ilgili. Yunanistan, 1947 Paris Antlaşması’na aykırı bir şekilde, Ege’de Onikiadalar bölgesinde bulunan Meis Adası’nı da silahladırdı. Yunanistan, Türkiye’den tehdit gördüğünü ve bölgesinde bulunan Meis Adası nı da silahladırdı. Yunanistan, Türkiye’den tehdit gördüğünü ve ‘meşru müdafaa’ hakkını kullandığını iddia ediyor.

İkinci neden ise Meis’in kıta sahanlığı ile ilgili. Atina, Türkiye’nin imzalamadığı 1982 tarihli Deniz Hukuk Sözleşmesi’ne dayanarak adaların tam yetki kıta sahanlığı olduğu iddiasında. Bu durumda, Türk sahillerinden 2 km, Yunanistan’a ise 580 km mesafedeki ve yüzölçümü 931 km2 olan Meis’in 40 bin km2 kıta sahanlığı olduğunu öne sürüyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.