islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3850
EURO
34,7525
ALTIN
2.403,42
BIST
10.158,76
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Cuma Yağmurlu
17°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C
Pazar Açık
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
22°C

İsrailli Gazeteci Levy: İsrail 55 Yıldır Her Gün Savaş Suçu İşliyor!

İsrailli Gazeteci Levy: İsrail 55 Yıldır Her Gün Savaş Suçu İşliyor!
18 Aralık 2023 16:42
A+
A-

 

Gideon Levy, İsrail ordusunun sadece savaşta değil, günlük hayatta da “savaş suçu” işlediğini söylüyor. Haaretz gazetesindeki yazısında, bu suçların 55 yıldır işgal altındaki Filistin topraklarında gerçekleştiğini belirtiyor. Levy, İsrail ordusunun rutin eylemlerinin savaş suçu kapsamına girdiğine dikkat çekiyor.

Levy’ye göre, İsrail’in işgali sona ermesi için Tel Aviv yönetiminin “bedel ödemeye” başlaması gerekiyor.

Levy, İsrail toplumunun ve yönetiminin aşırı radikal bir ruh haline sahip olduğunu belirtiyor. Barış için İsrail’in taviz vermesini beklemenin mümkün olmadığını düşünüyor. İsrail’de işgale karşı çıkan ender isimlerden biri olan Levy, ülkesini “ırkçı bir rejim” olarak tanımlıyor. Gazeteci işgal altında Batı Şeria’daki olayları 40 yıldan fazla süredir sahada takip ediyor. İsrail toplumunun daha önceki durumunu “yeterince kötü” olarak tanımlıyor. Son bir buçuk ay içinde ise toplumun daha da fazla “ırkçılığa kaydığını” vurguluyor.

Levy‘ye göre, İsrail toplumundan barışa yönelik olumlu bir değişim gelmesi mümkün değil. İsrail‘in işgali nedeniyle bedel ödemeye başlaması gerekiyor. Ve işgali sürdürmenin yüksek bir bedele mal olduğunu fark etmesi gerekiyor. Ancak Levy, bu aşamada olunmadığını ve tek umudun uluslararası bir müdahale olduğunu söylüyor.

ABD Başkanı Joe Biden’ın seçimlere hazırlandığı bir dönemde, uluslararası müdahalenin olasılığını düşük gören Levy, bu konuda umutsuz bir tablo çiziyor. İsrail’de yaşayan Levy, çevrim içi bir röportajında, uluslararası toplumun harekete geçmesi gerektiğini belirtiyor. Ancak bu durumun çok yakın bir gelecekte olmayabileceğini ifade ediyor.

Ayrıca, İsrail ordusundan istifa eden eski yüzbaşı hava pilotu Yonatan Şapira’nın İsrail ordusunu terör örgütü olarak tanımladığı ifadelerine katılan Levy, İsrail’in 55 yıldır işgal altındaki bölgelerde günlük olarak savaş suçu işlediğini vurguluyor. Levy, uluslararası hukukun sürekli olarak ihlal edildiğini ve işgalin sona ermesi gerektiğini savunuyor.

Levy ayrıca, İsraillilerin çoğuna Gazze’deki vahşeti göstermeyen İsrail medyasını eleştiriyor. Gerçekleri görmek için uluslararası medyaya başvurmak zorunda kaldığını belirten Levy, Gazze gibi nüfus yoğunluğuna sahip bir bölgeye yapılan saldırının siviller için ağır bir bedel taşıdığını ifade ediyor. Levy, yaşananların karşısında duyduğu şok ve endişeyi vurgulayarak, uluslararası toplumun bu duruma müdahale etmesi gerektiğini belirtiyor.

MİRATHABER.COM – YOUTUBE