islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,2480
EURO
34,6806
ALTIN
2.394,31
BIST
10.247,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
18°C
Cuma Az Bulutlu
17°C
Cumartesi Az Bulutlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
19°C

Hazinelerle Dolu Bölgede Kaydedildi

Hazinelerle Dolu Bölgede Kaydedildi
1 Kasım 2022 10:30
A+
A-

Titanik çevresinde 26 yıl önce yakalanan gizemli sinyalin neden kaynaklandığı ortaya çıktı. Batık sayesinde binlerce metre derinde canlı popülasyonunun arttığı belirlendi. Bölgedeki canlı çeşitliliği şimdiden araştırmalara konu oldu…

Titanik çevresinde 26 yıl önce yakalanan gizemli sinyalin neden kaynaklandığı ortaya çıktı. Yeni buluşun oşinografiye büyük bir katkı sağlayacağı düşünülüyor.

Dev yolcu gemisi Titanik, 1912 yılında trajik bir kazaya karışmış ve bugün de bulunduğu Kuzey Atlantik Okyanusu’nun derinliklerine terk edilmişti.

Titanik’in en büyük kaşifi Paul Henry Nargolet ve araştırmacı ekibi, 1998 yılında enkazın çevresinde gizemli bir sinyal kaydetti.

Söz konusu sinyalin nereden geldiği bugüne kadar bilinmiyordu.

Sonraki keşifler de bu konuda başarısız olmuştu.

O zamanlar, bunun başka bir gemi enkazı, bölgenin jeolojik bir özelliği ya da bilinmeyen bir şey olabileceği teorileri ortaya atılmıştı.

Bu yılın başlarında OceanGate tarafından başlatılan keşif gezisinin sonuçları paylaşıldı.

Sözkonusu sinyalin deniz hayvanları, mercanlar, ıstakozlar ve balıklar açısından zengin bir sualtı ekosisteminden kaynaklandığını bildirdi.

Sırtın keşfine ilişkin inanılmaz görüntüler, bölgenin bir dizi deniz yaşamıyla dolup taştığını gösteriyor.

North Carolina Wilmington Üniversitesi Deniz Bilimleri Merkezi’nde araştırma profesörü ve OceanGate Expeditions baş bilim adamı olan Dr. Steve W. Ross yaptığı açıklamada, “Süngerlerin, bambu mercanlarının, diğer soğuk su mercanlarının, bodur ıstakozların ve balıkların çeşitliliği ve yoğunluğu karşısında hayrete düştük” dedi.

Ross sözlerine şöyle devam etti: “Daha önce bilinmeyen bu ekosistemin ortaya çıkarılması, Titanik ve çevresindeki deniz biyolojisiyle bir karşılaştırma yapma fırsatı da sunuyor.

Benzerlikler ve farklılıklar derin deniz ortamlarımızı daha iyi anlamamıza yardımcı olacaktır.”

Bölgeden video görüntüleri, fotoğraflar ve çevresel DNA analizi için su örnekleri toplandı.

Bu sayede resifteki biyolojik çeşitliliğin boyutu ölçülebilecek ve derin denizlerdeki okyanus yaşamının nasıl hayatta kaldığı, geliştiği ve dağıldığına dair hayati bilgiler elde edilebilecek.

2023’TE DEVAM EDECEK
Edinburgh Üniversitesi Yerbilimleri Fakültesi Uygulamalı Deniz Biyolojisi ve Ekolojisi Profesörü Dr. Murray Roberts, “Bu hassas ekosistemlerin hak ettikleri ilgi ve korumayı görmelerini sağlamak için bu bilgileri bilim camiası ve politikacılarla paylaşmamız gerekiyor” dedi.

OceanGate’in Titanik ve çevresindeki bölgeye yönelik araştırmaları 2023 yılında da devam edecek ve bu derin deniz ortamlarının büyüleyici faaliyetleri hakkında daha fazla bilgi sağlayacak.

Okyanus tabanında yatan Titanik’in bugüne kadar hiç görülmemiş fotoğrafları, binlerce yüksek çözünürlüklü görüntüden yararlanılarak oluşturuldu. Esfane batığın tümünü gözler önüne seren fotoğraflar, Titanik’in nasıl battığı hakkında da çok net fikir veriyor.

Sancak tarafını gösteren bu fotoğraf, geminin ilk burnunu okyanus tabanına çarptığını gösteriyor. Bu durum, buzdağının gemide neden olduğu hasarın belki de sonsuza dek gizli kalacağı anlamına geliyor.

Batık gemiden birçok altın, gümüş ve değerli eşya çıkmıştı.

İşte 15 Nisan 1912 tarihinde bir buzdağına çarparak Atlantik’in sularına gömülen dev yolcu gemisinden görüntüler…

TİTAATK’TEN BÜYÜK BİR HAZİNE ÇIKTI
Lüks yolcu geisi Tİtanik’in enkazından büyük bir hazine çıktı. Çıkan hazine açım artırma ile satıldı.

Toplamda, koleksiyon 5500’den fazla ürün içeriyordu: porselen, gemi bağlantı parçaları, para, altın ve çok daha fazlası.

Bu kalemlerin tümüne ön değeri 190 milyon dolar değer biçildi. .

Hazinelerle dolu bölgede kaydedildi: Gizemli dalgaların sırrı ortaya çıktı.( Yeni Şafak)

 

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.