Helalleşmede Çığır Açmalıyız

De ki: “Allah’a koştuğunuz ortaklarınızdan hakka iletecek olan bir kimse var mı?” De ki: “Hakka Allah iletir.” Öyle ise, hakka ileten mi uyulmaya daha lâyıktır, yoksa iletilmedikçe doğru yolu bulamayan kimse mi? Ne oluyor size? Nasıl hüküm veriyorsunuz?”

Eskiden büyüklerimiz güzel öğütler verirdi. Hakkı anlatırken sofraya gelen yemeğin nereden ve nasıl bir kazançla ikram edildiğiyle başlarlardı işe. İzahat önemliydi. Çünkü; izah edilen haktı ve hakkıyla izah etmek gerekiyordu…

Türkiye’nin siyasi tarihinden bugüne; oldu bitticilik, avantacılık, torpil, rüşvet vs bu silsile uzadıkça uzadı. Elbette daha fahiş zamanlar yaşandı. Ak Parti hükümeti belli bir disiplin getirmekle birlikte, malesef; temel sorunlara eğilme konusunda çözüm üretemedi. Doğrusu, zaman zaman bunun avantajlarını kullanmak durumunda da kaldı. Bu gaflet hali, sadece mevcut hükümeti bağlayıcı bir sorun değildi elbet. Devletin vergi ve teşvik politikaları da sorunun odağını teşkil etse de, geçmişten günümüze devam eden bu hale dur demenin zamanı geldi de geçiyor artık…

Dün; Trabzon Sanayi ve Ticaret Odası’nda konuşan Cumhurbaşkanı’mızın, “Geçtiğimiz yıl çektiğimiz onca sıkıntının sonunda Türkiye yüzde 2,9 büyürken bankalar yüzde 40 civarında kar artışı elde etmişse burada bir sorun var demektir” ifadesi, tamda sorunların kaynağını özetliyordu.

Sürekli, borç veren bir kurum alacağından bir şey kaybetmeyeceği gibi, üzerine bir de faiz eklendiğinde, yüksek karlar ve düşük bedeller karşılığında gayrimenkuller elde edecekti. Çünkü; mevcut iktisadi sistemin değer sayımı bu şekilde kurgulanmıştı.

Daha açık ifade ile; mal ve hizmetlerin sürekli tükendiği bir iktisadi modelde, paranın hiç tükenmediği halde kıt olması, Bankacılık anlayışının çözümden ziyade, fitne ürettiğinin ıspatıdır.

Şöyle ki; üretilen, yetişen her ürün tükenir biter. Ve yenisi imal edilir. Tekrar üretilir, tekrar tükenir. Elma, armut, ekmek, su, orman ürünleri, kağıt, giyim vs tükenir tekrar üretimi yapılır.

Peki; para da üretilir, ancak hiç tükenmez. Yenmez, içilmez, yırtılıp atılmaz. Merkez Bankası’nın her bastığı para kalıcıdır. Sürekli üretilir. Dolayısıyla, sürekli para miktarı artar. Çok eskimişse bile yenisiyle değiştirilir. O halde nasıl biter bu para?

Sayın Cumhurbaşkanı’mızın üzerinde durması gereken konularının başında; köhneleşen “Maliye ve Ekonomi” yaklaşımlarının değişimi, politik inovasiyonun ele alınması şarttır.

Vergilendirmeden, sgk ödemelerine, KOSGEB desteklerinden, Bireysel Emeklilik Sistemine kadar bütün ekonomi ve maliye politikalarıyla Bankacılık Sistemine nasıl hizmet edildiği, büyüteç altına alındığında; bankaların, kendilerine sağlanan bu fonlarla kredi yaratarak, karlılıklarını nasıl arttırdıkları daha net görülecektir.

Hatırlanacağı gibi; Şubat 2017’de Başbakan Binali Yıldırım, Küçük işletmeciye KOSGEB’den faizsiz kredi verileceğini müjdelemişti.

Yıllık cirosu 1 Milyon 345 Bin TL’nin altındaki bütün küçük işletmeler, ciro büyüklüklerine göre 20 Bin TL ila 50 Bin TL arasında faizsiz krediler aldılar. Üstelik; kredinin geri ödemesi ilk bir yılı ödemesiz kalanı 2 yıl içinde üçer aylık eşit taksitlerle olacaktı.

Nihayetinde 20 gün içerisinde Piyasaya yaklaşık 11 milyar TL sıcak para girişi olmuştu.

Peki; nereden verildi bu paralar? Devlet para mı basıyordu?

Bu paralar, yine hükümetin yönlendirdiği, Akbank T.A.Ş., Denizbank A.Ş., QNB Finansbank A.Ş., T. Garanti Bankası A.Ş.. T. Halkbankası A.Ş., T.’,bankası A.Ş., T. Vakıflar Bankası T.A.O., Yapı ve Kredi Bankası A.Ş., Ziraat Bankası A.Ş’den çekildi.

Bu bankalar tarafından verilen KOSGEB kredilerinin faizlerini devlet ödüyor. Devlette; bu faizleri milletten toplanacak olan vergilere yansıtıyor.

Burada, kredi çekmeyen vatandaşın günahı nedir?

Neden kredi çekmeyen vatandaşımız, sözde “faizsiz kredi” çekenler yüzünden, vergilerin içinde olacak şekilde, faiz ödemek zorunda bırakılıyor?

Devlet eliyle yaşatılan bu hak karmaşası bu millete reva mıdır?

Faize bulaşmamak için türlü hassasiyet gösteren bunca muhterem, münevver insanlarımızın bu türden uygulamalarla faize bulanmasının vebali ağırdır. Helallik ister.

Ya; Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) bundan daha da zulüm. 5 yıl boyunca hiç çekilmeyecek bir fon; banka tarafından defalarca, devlete ve millete faizli borç olarak verilirse; elbette kÂr edeceklerdir.

Artık; bu hak karmaşasını bir an önce gidermeliyiz ve helalleşmede çığır açmalıyız.

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Recent Posts

  • Makale

SENİ BUGÜN BAŞKA SEVİYORUM AMA SEN HANGİ GÜN İSTERSEN OKU

SENİ BUGÜN BAŞKA SEVİYORUM AMA SEN HANGİ GÜN İSTERSEN OKU Ben senin sevgili kaderinin neresiyim?…

14 saat ago
  • Makale

AHLÂK İSLAMÎ KURALLARDIR AHLÂKSIZ KİŞİ DİNDAR OLAMAZ

AHLÂK İSLAMÎ KURALLARDIR AHLÂKSIZ KİŞİ DİNDAR OLAMAZ! Yüksek mahkeme üyelerinden genç bir dostumuz sohbetimiz sırasında…

15 saat ago
  • Makale

KAYBETTİĞİMİZ GEÇMİŞİN FARKINDA MIYIZ?

Ülkemizde inançsız bir kesim Cumhuriyetin kuruluşundan buyana Osmanlı’ya azgın bir düşmanlık duygusuyla saldırmaktadır. Bunun neden…

16 saat ago
  • Gündem

Almanya’da Filistin Destekçisi Yasemin Acar’ın Dramı

Almanya'da Filistin Destekçisi Yasemin Acar'ın Dramı: Polisin Şiddeti ve Haksızlık Almanya'nın başkenti Berlin'de, Filistin'e destek…

1 gün ago
  • Gündem

Namaz Kılan Öğrencilerin Etrafında Etten Duvar Ördüler

Namaz Kılan Öğrencilerin Etrafında Etten Duvar Ördüler Gazze Protestolarında Birleşen Kalpler ABD'deki üniversitelerde, Gazze'deki zulme…

1 gün ago
  • Gündem

Yahudi Öğrenciler Filistin İçin Dua Etti

Yahudi Öğrenciler Filistin İçin Dua Etti İnsanlık İçin Birleşen Sesler Washington, ABD - George Washington…

1 gün ago