BEYT UL HIKMA DİNİ VE SEKÜLER KOMPLEKSİ

Dünya kültür mirası arasında yer alması gereken mükemmel bir yapıdan söz etmek istiyoruz size. 

ünü, kurulduğu ülkenin sınırlarını, bulunduğu coğrafya ve kıtayı aşan sanatsal eserlerinden biri de Bir kütüphane. Kütüphanenin zenginliğininden çok sanatsal yapısı onu ayrı kılıyor.  Ünü üAfrika’yı aşan bu nefis mimari eserin özelliklerini ve teknik yapısını Gebze Teknoloji Üniversitesinde Yüksek Lisans öğrencisi olan Mimar Zeynep Aybüke TİRYAKİ’nin nefis incelemesini sizlerle paylaşıyoruz

Yapım Yeri: Nijerya

Yapım Yılı: 2018

Mimarı: Atelier Masomi, Studio Chahar

MS 9. yüzyılda, Müslüman alimler, hem teolojik hem de bilimsel konularla ilgilenmeleri için dünyanın en büyük kitap koleksiyonunu barındıran bir kütüphane ve araştırma merkezi olan Bağdat’ın Beytü’l-Hikma’sını yani Hikmet Evi’ni kurmuşlardır.

Kütüphane Bölümü

Nijerya halkı bu bakış açısı ile günümüzde, dini uygulamanın yanı sıra seküler bilgiyi de barındıran bir alana ihtiyaç duymuşlardır. Yerel liderlerin, kadınların ve gençlerin desteğiyle, Hikma projesi, Nijer’deki Dandaji köyünde alanı yeni bir camiyle paylaşan eski bir camiyi kütüphaneye dönüştürerek İslam’ın kendisinde yerleşik olan bu değerleri yeniden tanıtmaktadırlar. Proje, zihinleri geliştirmek ve toplumu güçlendirmek için laik yapısı ile dinin barış içinde bir arada var olduğu bir kültür ve eğitim merkezidir.

Eski binayı tekrar kullanılabilir hale getirebilmek için, orijinal duvar ustaları proje ekibine katılmaya davet edilmişlerdir. Bu süreçte kerpiç güçlendirici katkı maddeleri ve erozyondan korunma teknikleri hakkında bilgi edinmişlerdir.


Yerel Ustaların Yaptığı Sıkıştırılmış Kerpiç Bloklar
İnşaat Ekibi

Yeni binada, geleneksel Hausa cami organizasyonu çağdaş yapısal destek ve detaylandırma ile yeniden yorumlanmıştır. İki blokluk kapalı alan ve açık hava ibadet alanı, günlük dualar, cuma namazları ve büyük bayram kutlamaları için yeterli alan sunmaktadır.

Proje, öğrenme, okuma, çalışma, atölye çalışması, oyun ve ibadet için alanlar sağlar. Dış mekanlar, topluluk etkinliklerini barındıracak veya kendilerini sessiz bir tefekküre bırakabilecek kadar esnek olacak şekilde ayarlanmıştır. Kültürel kompleks, bölge için bir topluluk merkezi görevi görür.

İbadet Alanı

Programlanan külliyede iki ana ibadet yeri, iki abdest yeri ve bir minare olmak üzere 1000 kişilik cami, cami imamı için 2 yatak odalı lojman, kütüphane, derslikler, okuma ve çalışma alanları, uygulamalı atölye alanı, çocuk oyun alanı ve bahçeyi içermektedir. Projenin ana inşaat malzemesi, sahanın yakınında bulunan topraktan yapılmış, daha iyi termal performans sağlayan ve enerji tüketimini azaltan sıkıştırılmış toprak tuğlalardır. Bu sayede inşaat maliyeti düşürülmüş, yerel, ekolojik ve sürdürülebilir bir yapı tasarlanmıştır.

Yapı İzometrik Görsel
Yapı Kesiti
Yapı Planı
Minare Detayı

Mimar Zeynep Aybüke TİRYAKİ

 

Recent Posts

  • Gündem

Ata Tohumlarıyla Yetiştirilen 350 Bin Sebze Fidesi Dağıtıldı

Ata Tohumlarıyla Yetiştirilen 350 Bin Sebze Fidesi Dağıtıldı. Zonguldak'ın Karadeniz Ereğli ilçesinde, belediyenin başlattığı ata…

18 dakika ago
  • Gündem

DUADAN KORKAN KEMALİST NİKAH MEMURU

Duadan Korkan Kemalist Nikah Memuru "Duadan korkulur mu?" demeyin. Kemalist kafalar ve jakoben laiklik ile…

1 saat ago
  • Gündem

İsrail Ordusu, Gazze’nin Refah Bölgesine Kara Saldırısı Başlattı

İsrail Ordusu, Gazze’nin Refah Bölgesine Kara Saldırısı Başlattı İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nde gerginliği artıran bir…

2 saat ago
  • Gündem

DOĞAL GIDALAR FAYDALANMAMIZ GEREKEN MUCİZELERDİR

DOĞAL GIDALAR FAYDALANMAMIZ GEREKEN MUCİZELERDİR Görsel ve yazılı medyanın büyük çoğunluğunun işledikleri din ve cinselliğe ilişkin…

3 saat ago
  • Gündem

Milli Eğitim Bakanlığı: 20 Bin Öğretmen Ataması Yapılacak

Milli Eğitim Bakanlığı  20 Bin Öğretmen Ataması Yapılacağını Açıkladı Milli Eğitim Bakanlığı, 20 bin öğretmen…

3 saat ago