islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3184
EURO
35,1145
ALTIN
2.295,76
BIST
9.049,36
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
20°C
İstanbul
20°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Hindistan Keşmir’deki doktorlara medyaya konuşma yasağı koydu

Hindistan yönetimindeki Keşmir’deki yetkililer, doktorların medyaya konuşmasını yasakladı ve oksijen üretim birimlerini STK’lara ve özel kullanıcılara tedarikini durdurulması emrini çıkardı.

Hindistan Keşmir’deki doktorlara medyaya konuşma yasağı koydu

Hindistan yönetimindeki Keşmir’deki yetkililer, doktorların medyaya konuşmasını yasakladı ve oksijen üretim birimlerini STK’lara ve özel kullanıcılara tedarikini durdurulması emrini çıkardı.

Mirat Haber Ajansı

Hindistan yönetimindeki Keşmir’deki yetkililer, doktorların medyaya konuşmasını yasakladı ve oksijen üretim birimlerini STK’lara ve özel kullanıcılara tedarikini durdurulması emrini çıkardı. Bölgenin sağlık bakanlığı tarafından Perşembe günü verilen emir, hastanelerin yatak sıkıntısı çekmesi ve hastaların oksijen tüpleri, ilaçlar ve oksijen konsantratörleri gibi tıbbi ekipman için çabaladığı COVID-19 salgınının ölümcül dalgasıyla mücadele esnasında geldi. Sağlık Bakanlığı’nın emriyle doktorları katı disiplin cezası konusunda uyaran, salgın hakkında halkı yanlış bilgilendiren, gereksiz ve önlenebilir panik yaratan salgınla ilgili çelişkili ve kafa karıştırıcı mesajların dolaştığı iddia edildi. Keşmirli doktorlar, emrin, bölgedeki sağlık sistemiyle ilgili gerçek sorunları işaretlemelerini engellemeyi amaçladığını söylüyorlar.

COVID recovered patients boarding an ambulance outside a hospital in Srinagar [File: Nawal Ali/Al Jazeera]

Keşmir’de de durum felaket

Salgın sırasında, doktorların medyaya gerçek kaygılarını dile getirmesini engellemek kötü sonuçlar doğuracak deniyor. Doktorların sağlık krizinden bahsetmeleri önemli ama şimdi hepsi susturuldu. Hindistan işgali altındaki Müslüman eyalet Keşmir, Perşembe günü 5000’e yakın enfeksiyon kaydetti ve şu anda yaklaşık 27.000 aktif koronavirüs vakasına sahip. Perşembe günü bölge 52 ölüm kaydederken, toplam sayı 2.562’de kaldı. Pandemi artışı ortasında, bölgenin işgal yönetimi, krizi aşmak için yeterli oksijen kaynağı, kritik bakım ilaçları ve diğer COVID-19 tesisleri olduğunu iddia ediyor. Ancak uzmanların aşırı derecede eksik olduğunu söyledikleri resmi rakamlar bile farklı bir tablo sunuyor. 1,4 milyondan fazla kişiye ev sahipliği yapan ana şehir Srinagar’da koronavirüs hastalarını tedavi etmek için belirlenen altı hastanede Perşembe günü boş sadece 11 Yoğun Bakım Ünitesi yatağı vardı. 

STK’lara çalışma yasağı

Perşembe günü bölge sakinleri tarafından büyük bir darbe olarak görülen bir başka karar da, yetkililer oksijen üretim birimlerini STK’lara ve özel kullanıcılara tedarikini durdurma kararı. Srinagar ilçe hakimi Muhammed Aijaz tarafından verilen emir, Srinagar’ın yetki alanı içindeki tüm üretim birimlerini sadece belirlenen hastane ve kliniklere oksijen sağlamaya yönlendirdi. Evde tedavi gören koronavirüs hastalarına oksijen tüpleri sağlamak ve yeniden doldurmak için Hindistan tarafından yönetilen Keşmir’de bir dizi STK, hayır kurumu ve gönüllü şu anda çalışıyor. Emir, işlerini büyük ölçüde etkileyecek ve hospotal aşırı kalabalıklaşmaya neden olacaktır. Müslümanların çoğunlukta olduğu bölgenin eski başbakanı Ömer Abdullah da hükümetin emrini kınadı ve pire için yorgan yakılmamasını istedi. “Oksijen tüplerinin kara borsada stoklanmasını durdurulması takdire şayan bir hedeftir. Ama STK’ları engellemek ya da insanların teminin çalışmalarını zorlaştırmak tehlikelidir” diye tweet attı. Abdullah, hükümet hala derin uykudayken STK’ların aktif çalıştığını sözlerine ekledi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.